Ema Klinec po poškodbi vse bližje skakalnicam

Poskusni skok na januarski tekmi alpskega pokala v italijanskem Predazzu se je nesrečno končal za Emo Klinec. Obetavna skakalka si je namreč pri padcu strgala sprednje križne vezi v desnem kolenu in tako je bilo sanj o olimpijskem nastopu v Sočiju, kjer bi lahko posegla po visokih mestih, konec. Čakala jo je dolga in zahtevna rehabilitacija. Po uspešno opravljeni operaciji je 16-letnica odšla na 14 dnevno terapijo v Šmarješke toplice. “Super družba, super osebje,” se tistih dni spominja skakalka iz Poljanske doline.


Eme Klinec je trenutno v petek mesecu rahabilitacije po poškodbi kolena [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Trenutno je zmagovalka lanskoletne tekme poletne velike nagrade v francoskem Courchevelu v petem mesecu rehabilitacije. “Zaenkrat sem še v procesu treninga rehabilitacije, kar pomeni, da ob ponedeljkih, sredah in petkih delam vaje v fitnesu, ostali dnevi pa so namenjeni stabilizaciji ter koordinaciji, zadnje čase pa tudi že tečem in rolam,” je potek treningov v zadnjem obdobju opisala Ema ter dodala: “Počasi ni več takšnih strogih omejitev, kot so bile na začetku. Veliko dela me še čaka na samem občutku za koleno ter, da bom kolenu povsem zaupala. Rehabilitacija poteka po načrtih in napredki so že vidni, predvsem na moči.

Fitnesa bo počasi dovolj

V zadnjem času je Ema veliko časa preživela v fitnesu, zato je razumljivo, da je štirih sten že nekoliko naveličana. “Vsekakor že pogrešam treninge na skakalnici, saj fitnesa nisem navajena od prej. Veliko raje treniram v naravi, saj so skoki zunanji šport. Takšnemu treningu se je bilo potrebno tudi nekoliko prilagoditi in je bil tudi fitnes večkrat prav dober. Samo da se trenira,” motivacije ne zmanjkuje simpatični skakalki.


Eme Klinec se na skakalnicah odlično znajde [foto: GEPA]

Na skakalnicah le kot gledalka

V začetku avgusta se bo priključila treningom v svojem klubu SSK Alpina Žiri, kjer bo še vedno izvajala prilagojen program. Dogajanje na skakalnicah Ema trenutno lahko spremlja le kot gledalka, saj ji skakanje še ni dovoljeno. “V začetku ali pa v sredini avgusta že načrtujem, da se bom lahko zapeljala po doskočišču skakalnice, vendar bom to storila, le če se bom počutila pripravljeno,” ostaja na realnih tleh ter razkrije, da bi s skokih lahko pričela konec septembra ali oktobra, kar je še vedno dovolj časa do prvih tekem v zimski sezoni.

V šoli odličnjakinja

Ema pa ni odlična le na skakalnici, temveč se nadvse dobro znajde tudi med šolskimi klopmi. V letošnjem šolskem letu je obiskovala prvi letnik Gimnazije Škofja Loka in ga zaključila z odličnim uspehom. “Po poškodbi sem morala vse skupaj nekoliko urediti v glavi, saj v tistem obdobju nisem imela večjih načrtov glede šole. V prvi konferenci sem opravila vse obveznosti, za drugo pa bi bil še čas po koncu sezone. Zaradi poškodbe in obveznosti zaradi nje, predvsem 14 dnevne rehabilitacije v toplicah, sem veliko manjkala, vendar še vedno manj, kot če bi s sezono nadaljevala. Tako sem v šoli vse pravočasno uredila,” je dejala Klinčeva.


Tekmovanja na skakalnici si lahko ogleda le kot gledalka [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na poletni veliki nagradi upa na uspeh slovenskih skakalcev

V petek se bo z ekipno tekmo v poljskih Wisli pričela letošnja poletna velika nagrada za fante. Ema bo tekmovanja spremljala, saj kot pravi uživa v dobrih nastopih naših skakalcev. “Hkrati pa s tem držim občutek, da bom kmalu tudi jaz znova nazaj.” In kdo bo po njenem mnenju letošnji zmagovalec poletne velike nagrade? “Konkurenca je res huda in vsaka reprezentanca ima svoj načrt za poletje, tako da res ne vem, kdo bo slavil. Pustimo se presenetiti. Ne dvomim pa v to, da se bo za skupno zmago znova boril kakšen od naših skakalcev, tako kot že lansko poletje.

Leave a Comment