Ema Klinec v Sapporu tik pod odrom, točke še četverici, prvenec Juki Ito

Smučarke skakalke so v japonskem Sapporu opravile s sedmo posamično tekmo svetovnega pokala v tej zimi. Naše skakalke so še enkrat več nastopile zelo dobro. Tik pod vrhom je znova končala Ema Klinec, njen uspeh so dopolnile vse reprezentančne kolegice.

V Sapporu organizatorji niso imeli večjih težav z izpeljavo prve tekme svetovnega pokala za ženske. Kot, da nimajo težav z gripo, ki razsaja po ekipi, pa so nastopila tudi naša dekleta. Kot prva je dobro skočila Eva Logar, ki je z 8 metri ter 95,6 točkami skočila do prvih točk po Almatiju lansko leto. Po prvi seriji je bila 25. Tudi druga naša, ki jo v teh dneh močno zdeluje gripa, Urša Bogataj, je s 84 metri in 93,6 točkami (26.) dobro opravila s prvo serijo v konkurenci. Žal je brez finala ostala le tretja obolela in hkrati najmlajša, Nika Križnar, ki je s 76 metri in 71,8 točkami osvojila 39. mesto.

Višje pa so skočile druge tri naše, ki se za enkrat še uspešno upirajo napadu gripe. Špela Rogelj je s 83.5 metri in 97,2 točkami po prvem skoku zasedala 22. mesto, pet metrov dlje je odneslo Majo Vtič, kar je bilo s 108,8 točkami dovolj za 11. mesto, točno na črto 90 metrov, kar je pomenilo 111,1 točk pa je odneslo Emo Klinec, ki je po prvi seriji zasedala 8. mesto. Na vrhu je bila pričakovano domačinka, a to ni bila Sara Takanaši. Slednja je bila s 93 metri druga, 4,5 točk za rojakinjo Juki Ito, ki je pristala pri 95 metrih. Tretja je bila s 94.5 metri Maren Lundby iz Norveške.


Ema Klinec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalu naše po lestvici navzgor

V finalni seriji je Logarjeva s 77.5 metri ter skupno 180,3 točkami zadržala 25. mesto, medtem ko se je s 83.5 metri ter 187,9 točkami na 23. mesto dvignila Bogatajeva. Največji preskok po lestvici je z osmo oceno finala uspel Rogljevi, ki je skočilla 88 metrov, skupaj pa je zbrala 201,6 točk. S 14. mestom je postavila rezultat letošnje zime. Tri mesta pred njo je končala Vtičeva, ki je 11. mesto potrdila s 87 metri v finalu in končnim zbirom 210,9 točk. Napad na vrh je z 92 metri in 223,4 točkami (4. ocena finala) izvedla Klinčeva, ki so jo uspele premagati le najboljše tri iz prve serije, ki so imele lepo zalogo pred konkurenco.

Na koncu se je s skokom dneva, 96 metri in 254,3 točkami zanesljivo prve zmage v karieri veselila Itova, ki je rojakinjo Takanašijevo premagala za kar 12,1 točk, tretje mesto pa je obdržala Lundbyjeva, ki je imela 13,5 točk prednosti pred našo Klinčevo na četrtem mestu.

Po negotovosti na treningu, je Ema na tekmi pokazala pravi obraz

Ema Klinec je sredi noči po slovenskem času poskrbela za novo vrhunsko uvrstitev in skorajda ponovila lansko drugo mesto iz Sappora: “Moram reči, da sem z današnjo tekmo zelo zadovoljna, sploh z drugim skokom, ki mi je res dobro uspel. Prvi je bil malo zadržan, ker sem se na treningu in tudi v poizkusni seriji še malo lovila in zato nisem šla tako samozavestno v tekmo. Nekaj ti ostane v podzavesti. Sem pa nato v prvi seriji naredila dober, soliden skok, ki mi je dal točno vedeti, kaj moram narediti v drugi seriji. Super, še toliko bolj vesela pa sem bila, ker je to pomenilo četrto mesto, kar je res dober rezultat.” S tem rezultatom je Žirovka že petič zapored končala med najboljšo deseterico, kar potrjuje njeno konstanto: “To je tisto, česar si najbolj želim, ker se mi zdi, da imam res dobro osnovo iz katere lahko gradim. Iz skoka v skok želim še napredovati in pri tem iskati tiste malenkosti, ki prinesejo res dober skok.

Ema je pokomentirala tudi razliko do prve trojice, ki je bila danes razred zase: “Res so kar malo odstopale. Jaz sem razliko do stopničk izgubila v prvi seriji, kjer sem naredila povprečen skok, težave sem imela tudi pri doskoku, kjer sem doskočila na zadnjo nogo. Ostale, ki so bile pred mano, so naredile dva dobra skoka in to je ta razlika. A s tem se ne obremenjujem, pomembno mi je, da sem naredila en dober skok, na katerem lahko gradim za naprej.

Baloh vesel predvsem napredka deklet v finalu

Po prvi tekmi od štirih na daljnem vzhodu je oceno podal tudi Stane Baloh, ki se je v preteklih dneh oz. tednih veliko ukvarjal tudi z gripo, ki razsaja po ekipi. Slednja je tako, za spremembo, povzročila precej več skrbi in dela, kot pa logistika na poti na Japonsko: “Stvari, ki so se nam dogajale na poti sem, smo jih pozabili oz. jih rešujemo sproti. Z rezultati sem danes kar zadovoljen, sploh z Emo, ki je v drugi seriji skočila na četrto mesto. Malo nam še nagaja zakrčenost, na tekmi potrebujemo še malo več sproščenosti. Ob posameznih skokih na treningu ali v kvalifikacijah vidim, da nam manjka še čisto malo, da prebijemo tisti kanček, ki nas loči do še boljših uvrstitev. A tako je. Tekma je bila poštena za vse tekmovalke, vreme pa presenetljivo lepo za Japonsko. Uvrstitve so lepe, še bolj všeč mi pa je, da so tekmovalke v drugi seriji še napredovale po rezultatski lestvici. Škoda mi je le za Špelo, ki je stopnjevala skoke že na treningu, tudi danes je bila v poizkusni seriji zelo dobra. Nato pa jo je tekmovalna želja ponesla ravno toliko, da je z napako pri odskoku končala na 22. mestu. V drugo pa je nato pokazala, da je sposobna rezultata med deset in je napredovala za 8 mest. Super je tudi za Uršo, da je, glede na bolezen, skakala v redu. Eva se je dokopala do prvih točk v tej sezoni, kar je ob gripi, pohvalno. Niko je bolezen najbolj prizadela in je žal ostala zunaj finala. Nič ji ni za zameriti, danes se bo skušala spočiti in čimbolje pozdraviti z lekadoli. Jutri pravi, da bo skakala, jaz pa ji te želje ne bom branil.

Zdravstveno stanje v ekipi se torej ne slabša, kar je dober znak pred nadaljevanjem japonske turneje: “Hudo še ni, upam, da je bil davek kar dovolj velik, zboleli smo tri tekmovalke in dva trenerja. Naj se to zdaj kar ustavi, da imamo potem do Zaa malo več časa, da se “spravimo k sebi” in tam, seveda tudi že jutri, nastopimo kompletno zdravi na obeh tekmah.
Jutri bo v Sapporu ob 3. uri na sporedu še ena tekma, nato pa se karavana seli v Zao.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sapporo
Izjava: Ema Klinec (.mp3)
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment