Enzo Smrekar: “Ponosen sem na rezultate naših športnikov”

Kako je biti predsednik Smučarske zveze Slovenije v letu 2016?

Predvsem sem ponosen na rezultate naših športnikov, ki so jih dosegli v pretekli sezoni. To je plod dela celotne ekipe, od trenerjev do sodelavcev na panogah in vseh v podporni službi. 20 zmag na tekmah svetovnega pokala, poleg tega še 35 uvrstitev na zmagovalni oder je bera, ki bi je bil vesel vsak predsednik. Velik pomen pa ima tudi 9 medalj na mladinskih svetovnih prvenstvih. Vrhunec pa je zagotovo veliki in mali kristalni globus, ter naslov svetovnega prvaka v poletih, ki jih je osvojil naš Peter Prevc. V zadnjih letih smo se ubadali z veliko izzivi in danes lahko zatrdim, da je stanje na SZS stabilnejše in da imajo športniki ustrezne pogoje za delo. Seveda je vedno lahko bolje in zato na lovorikah ne bomo zaspali. Pripravljamo kar nekaj novih projektov, ki so namenjeni novim trženjskim izzivom in promociji vseh športnih panog.


Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar [foto: SZS]

Nam lahko zaupate za katere projekte gre?

Mislim, da bo najbolj odmeven album s sličicami športnikov SZS. V prvi vrsti je seveda namenjen otrokom, ki bodo tako svoje športne idole bolje spoznali, in tistim, ki imajo zbirateljsko žilico na tem področju. Celoten izkupiček bo namenjen razvoju otroškega in mladinskega programa v vseh panogah. Dobro je, da omenim tudi projekt 1000 navijačev slovenskih orlov, ki bo tistim najbolj zvestim v paketu omogočal oglede tekem svetovnega pokala in bo vseboval tudi uradna zimska oblačila. Gre dejansko za združevanje navijačev z atraktivnimi vsebinami. Korak naprej gremo tudi z nacionalnim programom tekmovalnega smučanja pri panogi za alpsko smučanje.

Kako pa je Smučarska zveza Slovenije poslovala v koledarskem letu 2015?

Izkaz poslovnega izida za leto 2015 nam je prinesel presežek prihodkov obračunskega obdobja v višini 360.130 EUR. Prihodki od dejavnosti so znašali 10.350.252EUR, odhodki pa 9.990.122EUR. Pomembno je, da uspešno zagotavljamo več sredstev iz naslova sponzorstev, TV pravic in prodaje navijaških artiklov, saj tako nadomeščamo sredstva, ki jih prejemamo od države in so iz leta v leto manjša. Trenutno predstavljajo sredstva iz naslova Fundacije za šport in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport le 17% našega proračuna.

Lahko rečemo, da je poslovanje Smučarske zveze Slovenije stabilno? V preteklih letih se je veliko govorilo o hudih finančnih težavah.

Lahko ugotovim, da so panoge večinoma poslovale v okviru sredstev, ki so jim bila na voljo in to je velik napredek. Preseganja proračunov je manj in sanacijski načrt izvajamo v skladu s sklepi Izvršilnega odbora. Še vedno se soočamo z likvidnostnimi težavami, v kar vlagamo veliko napora, s ciljem, da bi zagotovili nemoteno delovanje. Posebno bi pohvalil odgovorne na panogah, ki skrbijo za proračune, saj je bilo zagotavljanje porabe v okvirih zastavljenih proračunov včasih največja težava. Moramo se obnašati gospodarno, saj bomo le tako lahko zagotavljali vrhunske pogoje za delo.

Osem tekem svetovnega pokala smo si lahko ogledali v Sloveniji v pretekli sezoni. Kako bo v prihodnji?

Res je bili smo priča osmim izjemnim prireditvam, ki so imele velik mednarodni odmev. Pohvale in zahvala gre vsem organizatorjem in sponzorjem prireditev kot tudi nepreglednim množicam zvestih navijačev. Ponosen sem, da so skoraj na vseh prizoriščih naši tekmovalci stopili v ospredje. Ni lahko zmagati, ali se uvrstiti na zmagovalni oder na domači tekmi svetovnega pokala. V tej sezoni ostajajo na koledarju vsa prizorišča razen tekme v smučarskem teku v Planici, ki je zaenkrat na vrsti vsake dve leti.

Na redni letni skupščini konec junija, je bil predlog novega statuta umaknjen z dnevnega reda. Nam lahko pojasnite razloge?

V pripravo novega statuta smo vložili veliko energije in dela v pretekli sezoni. Spremembe niti niso bile tako revolucionarne in zaradi umika ne bo moteno delo IO. Šlo je za tehnične popravke in spremembe nekaterih členov, ki niso bili smiselni ter nekaterih sprememb, ki se že izvajajo. Navkljub temu, da smo upoštevali predpisane roke so klubi ocenili, da potrebujejo še več časa za obravnavo. Dejstvo je, da smo spremembe pripravili kvalitetno in strokovno, saj ga je pripravljalo več pravnikov, ki so upoštevali tudi povezave členov in upoštevali smo mnoga mnenja predsednikov panog. Zavedati se moramo, da je SZS zaradi velikega števila panog izjemno kompleksna organizacija, zato lahko statut pokrije področja minimalnega skupnega konsenza, ostalo pa je predmet pravilnikov panog. O naslednjih korakih bomo sedaj razpravljali na eni izmed prihodnjih sej Izvršilnega odbora SZS.


Enzo Smrekar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Planica je kandidirala za svetovni prvenstvi v poletih in nordijskem smučanju. Kako ste vi videli proces kandidature?

Prav imate, ko uporabljate besedo proces. To ni zgolj nekaj dni dela na kongresu FIS. Mi smo že pred letom in pol začeli najprej z razpravo na IO SZS, nato smo za soglasje v skladu z zakonom zaprosili tudi državo. Izvršilni odbor je nato imenoval delovno skupino, ki je pripravila vse potrebno. Potrebno je poudariti, da je glavni del oddaja tehnične dokumentacije. To je vprašalnik, na katerega je potrebno odgovoriti z vsemi podrobnostmi organizacije svetovnega prvenstva na vsaj 200 straneh. Nato sledi predstavitev tega gradiva pred strokovno ekipo FIS. Mi smo to opravili oktobra 2015 na sestanku v Zurichu in bili s strani generalne sekretarke FIS Sarah Lewis pohvaljeni za izčrpnost in strokovno pripravljeno dokumentacijo. Nato so sledile še aktivnosti na kongresu FIS. Žal smo uspeli le s svetovnim prvenstvom v poletih. Pri izbiri organizatorja je veliko faktorjev, tradicija, kapital, izkušnje, simpatije in tradicionalna zavezništva, itd. Vse to so dejavniki, ki vplivajo na odločitev 17 članov predsedstva, ki glasujejo in so si mnenje o favoritih večinoma ustvarili že pred kongresom. Nemčija ima ogromno gospodarstvo, velik trg, izkušnje, podporo mednarodnih pokroviteljev, Oberstdorf je kandidiral petič zapored in vse to so tudi jasno navedli v predstavitvi. Mi smo dali z ekipo vse od sebe in uporabili argumente, ki jih imamo na voljo, nov nordijski center, tradicijo, rezultate, ljubezen in strast do športa in vse skupaj začinili s kančkom humorja. Nekaj kritik na samo predstavitev pred člani predsedstva je bilo zaslediti iz domačih logov, a lahko vam zagotovim, da posnetek, ki je javno dostopen ne kaže celotne slike. Predstavitev je formalnost narejena za člane predsedstva v živo in deležni smo bili čestitk ter ocene, da je to bila ena boljših predstavitev. Sedaj je potrebno počakati na poročilo delovne skupine, nato pa bomo na IO SZS razpravljali kako naprej. Na koncu naj poudarim, da so bili celotni stroški kandidature v višini 230.000 EUR zagotovljeni z naslova organizacije finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici in z donacijami partnerskih mest Beljaka in Kranjske Gore.

Naslednja kandidatura je tista s Pokljuko za Svetovno prvenstvo v Biatlonu na Pokljuki.

Tako je, kot smo že pred časom sklenili, je tudi pri biatlonu napočil čas, da se najboljši svetovni tekmovalci vrnejo na Pokljuko. Že septembra bo padla odločitev in po informacijah, ki jih imamo smo lahko optimistični a realni. Tako kot pri kandidaturi za Svetovno prvenstvo v Nordijskem smučanju v Planici je tudi pri Pokljuki pomembno razumeti, da s kandidaturami pokažemo, da smo resni igralec v tem športu in zavezani dolgoročnemu razvoju, ne glede na to, koga izmed kandidatov izberejo.

Kaj napovedujete na športnem področju za predolimpijsko sezono?

Verjamem v dobro delo vseh na SZS in slišim, da prve priprave v vseh panogah obetajo veliko. A to je šport, pustimo se presenetiti. V predolimpijskem obdobju nas čaka še ureditev odnosov in obveznosti z OKS kjer imamo še veliko odprtih področij. Zagotovo pa nam bo lažje dosegati rezultate ob podpori navijačev in številnih sponzorjev, ki nam vsa leta stojijo ob strani. Brez njih ne bi bili najtrofejnejša in največja športna zveza v Sloveniji.

Leave a Comment