Fabjan: “Niti pomislila nisem na stopničke”


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

Slovenski tek na smučeh slavi nov velik uspeh Vesne Fabjan, ki so ga dopolnile še Katja Višnar, Petra Majdič in debitantka v sprintih v svetovnem pokalu, Alenka Čebašek. Po tekmi je svojo oceno poleg Fabjanove podal tudi vodja naših reprezentanc, Marko Gracer.

Še včeraj sem razmišljala ali sploh grem v Düsseldorf ali bom ostala doma. Ko smo nato vendarle prispeli sem, niti pomisliti nisem upala, da bom na koncu na stopničkah. Skoncentrirala sem se na vsak tek posebej, rekla sem si, da grem sproščeno na start. Nisem vedela kaj je ta moja bolezen pomenila in podobno kot v Gällivareju, ko sem šla neobremenjeno na start, je ta rezultat prišel sam od sebe. Proga tukaj mi je dobro znana že iz prejšnjih let, tako da sem vedela na kaj moram biti pozorna. Letos so jo malce spremenili, vendar to meni še bolj odgovarja, saj je tehnično še bolj zahtevna. Taktiko sem poskušala prilagajati, vsi vemo, da če si v startu v ospredju, je vse lažje. Tako sem skušala vedno držati drugo, tretjo pozicijo in to mi je tudi uspevalo. Končno tretje mesto je fantastično,” je bila presrečna Fabjanova.

Vse punce so nastopile zelo v redu. Predvsem moram pohvaliti mlado Alenko Čebašek, ki je zelo dobro opravila s svojim prvim nastopom v svetovnem pokalu v sprintu, sami pa smo po tihem pričakovali uvrstitev okrog tridesetega mesta. 33. mesto je torej v teh okvirih, kar smo si želeli. Pri Vesni smo bili še v sredini tedna močno v dvomih ali bo sploh nastopila v Düsseldorfu. Na srečo se je nato toliko obrnilo vse, da smo jo odpeljali na tekmo, kjer pa se je zelo dobro izšlo. Vprašanje je, kako bi bilo, če bi bila povsem zdrava v teh razmerah, sicer netipičnih za Düsseldorf, saj je bilo precej mrzlo. Tudi za Katjo lahko rečem, da je nastopila odlično, šla je do konca, kar smo pričakovali že v Kuusamu, a tam žal ni šlo. Petra se že v kvalifikacijah na tej progi ni najbolje znašla, čeprav je potem šla naprej. V četrtfinalu je imela zelo v redu pozicijo, s katere bi lahko napredovala, a je nato pustila tekmovalke, da so jo prehitele. Tako je bila na slabši poziciji, kar na tej progi njej sigurno ne ustreza. Ona je tukaj dobro tekla, kadar je bila v ospredju, na čelu kolone. V vsakem primeru smo torej zadovoljni z nastopom deklet, škoda je pri Petri izgubljenih točk, namesto da bi kakšno dodatno unovčila. Pri Vesni tretje mesto danes pomeni vrnitev nazaj. V sprintu v prosti tehniki sigurno sodi med šest najboljših, kjer je bila že lani. Punce so pokazale, da so dobro pripravljene, da so dobro trenirale. Vse delo skozi sezono so sedaj potrdile tudi z rezultati in upam, da se bo tako tudi nadaljevalo,” je uspešen nastop naših tekmovalk komentiral Gracer.


Izjava: Vesna Fabjan
Izjava: Marko Gracer


Leave a Comment