Fannemel postavil nov rekord, Prevc tokrat 16.

Peter Prevc ni več svetovni rekorder. Mejo 250 metrov, ki se je do še nedavnega zdela nedosegljiva, sta danes preskočila kar dva. Najprej Rus Dimitry Vassiliev, ko je v kvalifikacijah pristal pri 254 metrih, a padel, v prvi seriji nedeljske tekme pa tudi Norvežan Anders Fannemel, ki je postal novi ponosni lastnik svetovnega rekorda – najdaljši polet v zgodovini sedaj meri 251,5 metrov. Vseeno to ni bilo dovolj, da bi Fannemel zmagal na domači letalnici v Vikersundu. Prvo mesto je moral po boljšem drugem skoku prepustiti Nemcu Severinu Freundu. Tretji je bil še en Norvežan Johann Andre Forfang.


V drugi seriji se je Andersu Fannemelu izmuznila zmaga pred domačim občinstvom (foto: Vikersund/facebook)

Z najboljšo daljavo je Fannemel vodil po prvi seriji pred Freundom (237,5 m), a razlika med njima je bila pred nadaljevanjem minimalna, le dobri dve točki. Tretji je bil še en Norvežan Andreas Stjernen (230,5 m). V drugi seriji so se vetrovne razmere nenehno spreminjale, najboljši veter pa je ujel Freund, ki je pristal pri 245 metrih. To je bila daljava, ki mu je prinesla končno zmago, saj je Fannemel v drugo skočil le 202 metra in za Nemcem zaostal za več kot 42 točk. Tudi njegov rojak Stjernen se ni uspel obdržati na tretjem mestu, ki ga je zasedal po prvi seriji. S 160 metri je pokvaril svojo uvrstitev in na koncu padel na rep deseterice. Se je pa zato prvič v karieri s šestega mesta po prvi seriji med najboljše tri zavihtel mladi Forfang.

Zmaga je bila za Prevca tokrat nedosegljiva že pred finalno serijo, saj je za Fannemelom na četrtem mestu zaostajal že slabih 30 točk, ko je poletel 217 metrov. V drugi seriji je poskušal napasti oder za zmagovalce, a neuspešno, saj je z neprepričljivo kratkim skokom (110 m) zaostal za najboljšimi in tekmo končal na 16. mestu. Težave je imel Prevc sicer že v kvalifikacijah, ko je pri podobno skromni daljavi (130 m) še padel pri doskoku.


Nekdanji svetovni rekorder in sobotni junak Vikersunda Peter Prevc danes ni navdušil (foto: SZS/facebook)

Ker se Prevcu ni izšlo vse po načrtih, je najboljši Slovenec na nedeljskih poletih tako postal Jurij Tepeš, ki je s poletoma, dolgima 191,5  in 214 metrov, zasedel deveto mesto. Nejc Dežman (180,5 m; 201 m) je bil 12. Odličen nastop je uspel Jerneju Damjanu, ki je svoj skok iz prve serije (134 m) popravil z 201 metrom v drugo, s čimer je pridobil osem mest, na koncu je bil 17. Slovensko moštvo je imelo še dva finalista, to sta bila Robert Kranjec (132 m; 143 m) in Anže Semenič  (146,5 m; 124 m), ki sta zasedla 26. oziroma 27. mesto. Tomaž Naglič pa je bil edini izmed sedmerice Slovencev, ki se s skromnim kvalifikacijskim skokom sploh ni uvrstil na tekmo.

Sledi svetovno prvenstvo v Falunu, kjer bo Peter Prevc nastopal v rumeni majici vodilnega.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund


Leave a Comment