Ferk: “Možna je tudi operacija”


Maruša Ferk [foto: GEPA]

Maruša Ferk je v karavano svetovnega pokala vstopila kot veleslalomistka, največje uspehe vknjižila v slalomu, v letošnji sezoni pa je točke osvojila le v hitrih disciplinah. 22-letna smučarka bo v prihodnjih dneh nastopila še na nekaterih tekmah ter se nato odpravila testirati smuči za prihodnjo sezono. Nekoliko jo skrbijo le bolečine v levem kolenu.

V letošnji sezoni ste imeli zelo spremenljive razmere, zgodile so se tudi odpovedi. Letošnja zima je bila neobičajna?
Vsekakor letošnja zima ni bila običajna, kot bi jo vsak pričakoval. Finale svetovnega pokala in evropskega pokala imata že nekakšno tradicijo, da so tekme bodisi v zelo toplem vremenu bodisi v čudnem zimskem vzdušju, kjer moraš nastopiti v “čuftastih” razmerah.

Ste za zadnje tekme sezone, smuk na finalu svetovnega pokala in tekme finala evropskega pokala, še našli motivacijo ali ste imeli že vsega dovolj?
Motivacijo imam še dovolj, saj sezone zame še ni konec. Čaka me državno prvenstvo in testiranje smuči. V prihodnjih dneh bom še kar nekaj časa preživela na smučeh. Seveda sem se želela čim bolj osredotočiti na finale svetovnega pokala, saj mi je to prioriteta. Ko sem zaključila s smukom, sem se osredotočila na evropski pokal, kjer sem si želela čim boljših nastopov na tekmah, kjer sem nastopila. Želela sem se približati tudi meji 450 točk na tekmah evropskega pokala, kar bi mi v prihodnji sezoni prineslo prednost, da bi lahko štartala takoj za najboljšo petnajsterico. Žal sem osvojila 399 točk. Kljub temu sem zadovoljna, saj sem nastopila le na osmih tekmah, zato je velik uspeh, da sem zbrala toliko točk.

Na finalu svetovnega pokala ste se lažje poškodovali? Kakšno je vaše zdravstveno stanje?
V Schladmingu sem na smuku z desnim kolenom zadela količek. Imela sem hud udarec, vendar na srečo ni hujšega. Od Novega leta dalje imam težave z levim kolenom. Žal moram dejati, da ne gre na boljše. Potrpeti moram še na tekmah, ki me čakajo v prihodnjih dneh, in na testiranjih. Po 20. aprilu se bom znova odpravila na pregled in upam, da se bo vse rešilo. Možna je tudi operacija.


Maruša Ferk že zre v prihodnost [foto: GEPA]

Omenili ste testiranja smuči. Kakšne smuči boste prav pravzaprav testirali, saj se v prihodnji sezoni spremenijo pravila?
Prihajajo nova pravila. Že nekaj časa je znano, da se bodo dolžine smuči in radiji spremenili. Odpravljam se testirat predvsem smuči za hitre discipline, ki pa bodo daljše in ožje z daljšim radijem. Posebno bo pomembno pri veleslalomskih smučeh, ker bo tam največja razlika. Veleslalomskih smuči trenutno pri mojem opremljevalcu zame še niso razvili. Upam, da bodo čez teden dni, ko odhajam v Švico na testiranje, veleslalomske smučke že na voljo. Pravila bodo veljala za svetovni in evropski pokal, na FIS tekmah se bo lahko še vedno nastopilo s starimi smučmi. Starih smuči tako vsekakor še ne bomo vrgli stran.

Kakšno pa je vaše mnenje glede novih pravil?
Z uvedbo novih smuči, naj bi znižali hitrosti ter zmanjšati tveganja za poškodbe. Slišala pa sem, da naj bi te smučke bile še hitrejše. Točno pa ne vem, kaj od tega pričakovati, saj smuči še nisem preizkusila.

Kako pa si predstavljate z daljšimi smučmi nastopiti na smukih, kjer je postavitev bolj veleslalomska. Že letos so imele nekatere tekmovalke v Bad Kleinkirchheimu težave, kako pa bo v prihodnji sezoni, ko boste imeli še daljše smuči?
Če bom šla še hitreje kot sem drvela po progi v Bad Kleinkirchheimu, bo potrebno imeti še več moči.

V letošnji sezoni ste bili najvišje na petem mestu na superkombinaciji v St. Moritzu. Takrat ste dokazala, da slaloma niste pozabili?
Vsekakor slaloma še nisem odpisala. Upam, da me tudi ostali niso odpisali. Letos sem si zadala cilj, da bi se v slalomu uvrstila na finale. To je bil zelo visok cilj, ki pa ga žal nisem izpolnila. Zaradi tega sem naredila korak nazaj, se vrniti na tekma nižjega ranga, kjer pa sem na dveh slalomih, kjer sem nastopila, zasedla prvo in drugo mesto. S tema dosežkoma sem popravila FIS točke, kar je bil tudi moj cilj. Posledično se je tudi na superkombinaciji pokazalo, da slaloma nisem pozabila. V St. Moritzu sem slalom zelo dobro odpeljala, saj je bila podlaga zelo zahtevna.

Čez dve leti bodo v Sočiju olimpijske igre. Bi lahko vi bili slovenski adut za medalje v superkombinaciji?
Upam, da bom slovenski adut za medalje že prihodnje leto na svetovnem prvenstvu.


Maruša Ferk [foto: GEPA]

Letos so v Sočiju potekale tekme svetovnega pokala. Kako ste se spoprijateljili s tamkajšnjo progo?
Soči je bila zame nova izkušnja. Proga je na splošno zelo lepa. Menim, da so se projektanti zelo potrudili, saj so v zadnjih letih praktično iz nič naredili smučarski center. Ženska proga ni tako težka oz. zahtevna kot moška. Spustila sem se tudi po moški progi, ki je bila resnično zelo zahtevna. Z olimpijsko progo sem se zelo dobro spopadla, saj sem bila s 14. mestom zelo zadovoljna. Nastopila sem s številko 1, ki v dani situaciji morda ni bila najbolj ugodna. Menim, da sem dobro izkoristila tekmo v smislu priprav na olimpijske igre.

Boste sedaj morda iskali podobne proge kot so v Sočiju, da bi se čim bolje pripravili na olimpijske igre?
V Sloveniji je zelo težko najti primerljivo progo. Za superveleslalom smo imeli možnost trenirati na Krvavcu, kjer je proga zahtevna, saj ima podobne prvine, kot so na tekmi npr. slepa vrata, veliko hribčkov. Veseli me, da so nam na Krvavcu omogočili takšen trening in si tega v prihodnje še želim.

Kako se lotite treninga smuka? Greste na polno ali se po progi spustite z rezervo?
Vsekakor si želimo odpeljati čim boljšo linijo. Včasih se nam vse ne izide po željah, naredimo napake, morda zgrešimo kakšna vratca. Časi treningov vsekakor niso primerljivi s časi na tekmah, kar se je letos skoraj na vsakem treningu pokazalo.

Koliko pa poskušate posnemati najhitrejšo smučarko sveta Lindsey Vonn?
Že približno tri leta opazujem njene vožnje. Na video analizah jo primerjam z mojo vožnjo. Poskušam uskladiti njeno in mojo linijo, kar je najbolj pomembno. Stil smučanja ima vsak svojega, torej tega ne morem posnemati. Njene vožnje si največkrat ogledam, tudi pred spanjem si večkrat pogledam, kje Lindsey vzame linijo, kdaj spusti smuči, kdaj znova začne drseti in podobno. Na tekmah se ji nato poskušam približati. Včasih mi uspe, drugič pa zopet ne.

Ste si kdaj vprašali kaj bi bilo, če bi imeli na nogah smuči Lindsey Vonn?
Vsekakor bi za njene smuči potrebovala več moči. Ona je večja, močnejša. Sami potrebovala večjo mišično maso, da bi lahko obvladala njene smuči. Lindsey trenutno uporablja moške smuči.

Ste zadovoljna z materialom, ki ga uporabljate, predvsem s smučmi?
Vsekakor. Menim, da se zelo dobro razumemo z vsemi pri Stoeckliju, tudi z direktorji. Vedno so vsi veseli, ko se srečamo, saj občasno povem tudi kakšno šalo. Pogovorimo se tudi o čem drugem, kot le o smučanju. Nestrpno že pričakujem, da se odpravim v Švico, kjer se bomo znova srečali.


Maruša Ferk [foto: GEPA]

Katera je pri dekletih najbolj prestižna tekma. Pri moški je to Kitzbuehel?
Odločila bi se za Zagreb, saj je tam tudi denarni sklad zelo velik. Če bi tam slavila, bi imela finančno podporo za celotno sezono, morda še za naslednjo. V Zagrebu pride tekme gledati največ ljudi, imajo zelo dobro organizirano tekmo.

Kaj pa St. Moritz, ki velja za smučišče, kjer počitnikujejo bogatejši?
V St. Moritzu se opazi, da je bolj mondeno letovišče. Ko se z avtomobilom pelješ proti smučišču, lahko na levi in desni strani ob cesti opažiš prestižne trgovine. Temu bolj pravim “windows shopping”, torej le gledam v izložbo, se nasmehnem in grem naprej.

Do Banskega ste se z avtomobilom vozili deset ur?
Zelo utrujen si že od tega, ko samo slišiš, da te čaka deset urna pot. Bilo je naporno. Na srečo smo dobili boljši avto, da sva z Ilko Štuhec lahko imeli vsaj nogi stegnjeni. Deset ur vožnje je kar hitro minilo, saj sem poskusila večji del poti prespati. Med potjo običajno rešujem križanke, sudoku ali berem knjige.

Katere športe boste preizkušali sedaj, ko je konec sezone? Menda igrate tudi golf?
Res je, preizkušam se tudi v golfu. Velike povezave med smučanjem in golfom resda ni, vendar se pri golfu lahko sprostim, se odmaknem od vsega “šundra”. Je pa golf dober za koncentracijo.


Slalomskih zavojev Maruša Ferk še ni pozabila [foto: GEPA]

Na twitterju ste zapisali, da ste si z veseljem ogledali dokumentarni film o Roku Petroviču, ki je bil znan po zelo dobri koncentraciji na štartu. Kaj ste v tem filmu zanimivega izvedel? Boste kaj uspeli uporabiti tudi v vaši karieri?
Sem zelo vesela, da so naredili takšen dokumentarec, predvsem o športniku, ki je bil res poseben. Iz filma lahko potegnem, da je bil Rok res nekaj posebnega. Zapomnila sem si izjavo Tomaža Čižmana, ko je dajal, da so nekoč ostali trdo trenirali, Rok pa je v bazenu plaval. To je bil njegov način treninga, s tem se je zamotil in koncentriral.

Je v današnjem smučanju prisoten tudi kakšen Rok Petrovič, ki je nekaj posebnega?
Ob ogledu filma sem si zapomnila tudi to, da se je Rok 30 sekund pred štartom povsem skoncentriral samo na to, kaj bo nato na progi naredil. Imel je nekakšen poseben ritual, kakršnega ima sedaj Bode Miller. Američan je trenutno nekoliko nenaveden. Na nastop se ne pripravlja tako agresivno kot Manfred Pranger.

Kakšni pa so vaši cilji za naslednjo sezono?
Moji osebni cilji so izboljšanje veleslaloma, saj sem ga preveč zanemarila. S to disciplino sem vstopila v svetovni pokal. Težko gledam, da v tej disciplini že nekaj časa ne dosegam rezultatov. V prihodnji sezoni ciljam, da se tudi v superveleslalomu uvrstim na finale svetovnega pokala, v smuku si želim še en korak višje. Superkombinacije žal ne bo, razen na svetovnem prvenstvu, kjer si želim medalje okoli vratu. Prav tako pa želim v slalomu ponoviti rezultat izpred treh sezon.

Leave a Comment