Feuzu zmaga na olimpijskem prizorišču

Nedaleč stran od mesta Soči ob Črnem morju je bila danes prva tekma za svetovni pokal v Rusiji. Čez dve leti bo prav to mesto gostilo zimske olimpijske igre, zato je bila preizkušnja izredno pomembna.

Alpski smučarji so na progi Rosa Kuthor vozili že deveti smuk od sicer enajstih, ki jih bomo videli v letošnji sezoni. Zmage se je veselil Švicar Beat Feuz, ki se je z novimi 100 točkami vmešal v boj za mali kristalni globus v tej disciplini. Z drugim mestom je presenetil Kanadčan Benjamin Thomsen, tretji pa je bil Francoz Adrien Theaux.


Beat Feuz [foto: GEPA]

Na poledeneli snežni površini in tehnično zahtevnem zgornjem delu so imeli smukaški specialisti precej težav. Mnogi namreč z dolgimi smukaškimi smučmi niso vešči zahtevnih zavojev, zato so že po treningih opozarjali, da gre pravzaprav za superveleslalomsko postavitev. Da je res tako, sta z dobro vožnjo pokazala Carlo Janka in Kjetil Jansrud, ki veljata za odlična veleslalomista. Prvi je končal na 5. mestu, drugi pa dve mesti za njim.  Po drugi strani pa je bil Hannes Reichelt, ki se je odlično odrezal na treningih in je dober superveleslalomist, z 9. mestom daleč od pričakovanj.

Olimpijska proga ni po godu velemojstra Didiera Cucha. Danes je bil z zaostankom več kot sekunde na 12. mestu. S tem pa se gotovo ne obremenjuje preveč, saj je povedal, da tudi če bi zmagal, ne bi nadaljeval kariere. Vseeno pa je z nekoliko slabšim nastopom dopustil, da sta se mu v smukaškem skupnem seštevku približala Kroell na drugem in Feuz na tretjem mestu. Vsi trije imajo velike možnosti, do konca pa sta le še dva smuka – v Kvitfijelu in Schladmingu.

Med tistimi, ki jim ruska proga ne ustreza najbolje so tudi Slovenci. Na startu so bili štirje: Andrej Šporn, Gašper Markič, Rok Perko in Boštjan Kline. Šporn je s startno številko 15 precej zaostal za najboljšimi, vseeno pa prišel do novih točk – bil je 26. Ostali so bili uvrščeni izven trideseterice.

V nedeljo bo na sporedu še superkombinacija, na kateri bo zelo zanimiv obračun med Ivico Kostelićem in Beatom Feuzem. Oba sta namreč v igri za superkombinacijski kristalni globus, le enemu pa ga bo jutri uspelo osvojiti, saj je to zadnja preizkušnja v tej disciplini letos.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soči :. Smuk (m)


Leave a Comment