FOTO: Najhitrejša finska zasledovalka, Gregorinova 18.


Teja Gregorin [foto: Tomaš Šušteršič]

Kaisa Mäkäräinen je na svetovnem prvenstvu postala zmagovalka ženske zasledovalne preizkušnje na 10-kilometrski razdalji. Z visoko uvrstitvijo se je spogledovala tudi najbolje uvrščena Slovenka Teja Gregorin, ki pa ji spričo štirih nepobeljenih tarč (0,1,2,1), ni uspelo višje od 18. mesta.

Slovenske barve sta branili še Tadeja Brankovič Likozar in Andreja Mali, ki pa sta prav tako kot Gregorinova nekoliko poslabšali svoji izhodišči po šprinterski tekmi. Uvrstili sta se na 29. (1,0,2,2) in 33. mesto (0,2,1,0).

Teja Gregorin, 14. po šprintu, je želela na današnji tekmi še napredovati: “Na tekmo sem šla z željo, da bi še izboljšala uvrstitev, vendar se to ni uresničilo. Bilo je bistveno preveč zgrešenih strelov, kot bi jih moralo biti zadetih. Občutek vendarle ni bil tako slab, a streli vseeno niso zadeli tarč in tu ni kaj narediti. Na progi se počutim iz tekme v tekmo bolje, saj sem danes še za kanček izboljšala tekaško formo, ki na začetku prvenstva res ni bila najboljša. Ostajam optimistka in z veseljem pričakujem naslednje tekme.

Moram reči, da se kar malo jezim nanjo, ker ni naredila tistega, kar je bilo dogovorjeno. To pa je bilo, da bo poskušala streljati hitro, v ritmu in narediti preboj v deseterico. To pa je možno le z natančnim in hitrim streljanjem. Žal mi je, da se načrt ni uresničil, da so streli zamujali in so bili premalo natančni. 15-kilometrska tekma bo že drugačna, saj lahko strelja počasneje in upam, da bo tam s svojim ritmom uspešnejša. Na teh krajših, bolj šprinterskih preizkušnjah, pa brez hitrega streljanja nima tekmovalka nobenih možnosti 18. Mesto seveda ni slabo, bi pa bilo potrebno več tvegati za preboj v ospredje,” je njen nastop ocenil njen trener Uroš Velepec.

Svoj najboljši dosežek zadnjih dveh let bi rada nadgradila tudi Tadeja Brankovič Likozar: “Današnja tekma je bila zelo zanimiva in tudi zelo težka zaradi mraza. V položaju stoje sem obakrat zgrešila po dve tarči, kar obžalujem, saj so naboji pristali čisto ob robu tarč, za kar je bila kriva nepozornost. Tekaško pa sem nastopila solidno in ves čas sem prilagajala tempo tekmicam. Vmes so bili zaostanki precejšnji, zato se naredijo tudi velike razlike med skupinami tekmovalk. Ta tekma je bila nekoliko svoja in vsaj zame precej nepredvidljiva.

Obe tarči na drugem streljanju leže sem zgrešila najbrž zavoljo mojih napak, saj so bili pogoji podobni prvemu. Stoje pa kar v redu, le ena zgrešena tarča in zadnje streljanje dokaj hitro in suvereno zame. Raje imam hitrejše proge, tu pa je sneg zelo počasen, kar me ovira tekaško čeprav čutim, da imam dovolj moči. Zaradi mraza so pogoji še težji, kar se še posebej pozna v teku,” je svoj nastop komentirala nastopa Andreje Mali.

Na najvišjih stopničkah sta se zvrstili trenutno dve izmed najhitrejših tekačic v biatlonski karavani. Na srečo Mäkäräinenove, ki je zasedla vrh zmagovalnega odra, je Magdalena Neuner na zadnjem strelskem postanku zgrešila kar dve tarči, pred tem pa sta bili obe stoodstotno natančni. Finska biatlonka je ohranila mirno reko tudi na poslednjem streljanju in Nemka ji je morala v zadnjem krogu priznati tekaško premoč. Z zaostankom 21,6 sekund je prišla v cilj kot druga. Tretje mesto in bronasto kolajno je brez zgrešene tarče osvojila branilka naslova s preteklega prvenstva v Koreji, Švedinja Helena Ekholm.

Jutrišnji dan bodo tekmovalci in tekmovalke pred najtežjimi posamičnimi nastopi na 20 in 15 kilometrov, ki bodo sledili šele v torek in sredo, namenili aktivnemu počitku in lažjim treningom. Biatlonski stadion v Hanti Mansijsku zaradi tega še zdaleč ne bo sameval, v nadaljevanju tedna pa bodo organizatorji nanj poskušali pritegniti še dodatne gledalce, saj je bil obisk dosedanjih tekem pod pričakovanji. Še naprej se obetajo precej nizke temperature, vreme pa bo ostalo delno sončno z obdobji možnih manjših in kratkotrajnejših snežnih padavin.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Khanty Mansijsk :. Zasledovalno (ž)
Fotogalerija: 05.03.2011, Khanty Mansijsk :. Zasledovalno


Leave a Comment