FOTO: Priprave biatloncev v znamenju viroze


Biatlonci se dobro počutijo v Forni Avoltri [foto: Tomaž Šušteršič]

Točno pred tednom dni se je slovenska biatlonska reprezentanca odpravila na prve letošnje priprave v biatlonsko središče v tujino. Čeprav je glavni trener Uroš Velepec zatrjeval, da ni imel v ekipi vse do 15. avgusta nobenih težav, pa italijanski Forni Avoltri vendarle ni bil povsem pisan na kožo vseh članov odprave.

Marič zapustil priprave

Imeli smo kar srečno roko z zamenjavo prvotno načrtovanega prizorišča za trening, namesto v Nove Mesto na Češko smo se odpravili v Italijo. Biatlonski stadion v Forni Avoltriju smo imeli za treninge vse do včeraj praktično le za sebe, sedaj pa sta se pridružili še italijanska in poljska reprezentanca. Žal pa smo dosegli tudi fazo, ko kakšna stvar ne teče najbolj gladko. Tekmovalci so očitno še od doma prinesli virozo, ki je za nekaj dni priklenila k počitku že skoraj vse člane ekipe. Zadnji je prišel na vrsto tudi Jakov Fak, ki v teh dneh zaradi tega ni povsem polno treniral. Nekaj težav pa je imel tudi Janez Marič, ki je zaradi obolele hčerke predčasno zapustil priprave. Torej imamo tudi v našem taboru težave, na katere ni imun nihče, vendar smo bili nanje že kar nekoliko pripravljeni, zato tudi te manjše odsotnosti ne bodo vplivale na naše zimske predstave,” je zagotovil Velepec.


Andreja Mali in Teja Gregorin izpopolnjujeta strelsko formo [foto: Tomaž Šušteršič]

Kos domovino zamenjal za Forni Avoltri

Predvsem češkemu strelskemu strokovnjaku v slovenski ekipi Tomašu Kosu, bi bile ljubše priprave v njegovi domovini, vendar je Forni Avoltri ocenil kot zelo dobro alternativo. “Po obdobju bazičnih priprav, ko smo vadili predvsem posamezne segmentne streljanja, je prišel čas za intenzivne kompleksne treninge. Ker smo Pokljuke že zelo navajeni, je sprememba še kako dobrodošla. Prihod na strelišče je precej zahteven, ves čas tudi nekoliko piha veter, zato se privajamo tudi na te dejavnike. Trenutna strelska statistika je zaradi tega nekoliko slabša, nam bo pa to zagotovo koristilo kasneje na tekmah, ko se bodo tekmovalci lažje znašli v zahtevnejših pogojih, kot se pričakujejo tudi na svetovnem prvenstvu. V nekaterih detajlih smo že naredili korak naprej, sedaj pa poskušam tekmovalce pripraviti tudi na bolj avtomatizirane odločitve in rutinirane korekcije v slabših razmerah in pod tekmovalnim pritiskom, kar poskušamo tudi čim bolj simulirati. Treningi so zelo individualizirani, zato tudi krajše odsotnosti posameznikov zaradi bolezni, ne vplivajo kritično na potek teh priprav,” je strnil Kos.


Klemen Bauer se nadvse zabava [foto: Tomaž Šušteršič]

Triatlon jeklenih

Janez Marič, ki se je zaradi objektivnih okoliščin že vrnil v domovino, bo vmesni čas izkoristil za trening pred nastopom na tradicionalnem Cebe Triatlonu jeklenih v Bohinju ta konec tedna. “Nisem se prav posebej pripravljal za ta nastop, saj je triatlon pravzaprav bolj vmesna postaja pred zimskimi nastopi in dodatna motivacija za nadaljnje treninge. Rekordni čas bo zaradi zelo slabe ceste in visokih temperatur težko dosegljiv, si pa vendarle vsaj za leto dni spet želim zasesti prestol najboljšega. Z biatlonskim trenerjem sva za letošnjo sezono zelo veliko spremenila v mojem treningu, kar bi me moralo po slabši lanski sezoni spet vrniti v igro. Obseg treninga ostaja velik, vendar imam vmes tudi daljša obdobja premora, zato je tudi trenutni občutek precej boljši kot lani,” je svoje biatlonsko stanje ocenil Marič.

Sledi dvodnevni počitek, nato znova zbor na Pokljuki

Po pripravah in tekmah v Forni Avoltriju oziroma v Püttlingenu ta vikend bodo imeli biatlonci na voljo dva dneva razbremenitve, nato pa jih že naslednji teden spet čaka Pokljuka. “Tekme, ki so pred nami, bodo dale odgovor na stopnjo sinergije teka in streljanja. Prikazati bo potrebno kar čim boljši nastop na strelišču in ohraniti pozitivno dinamiko v teku, torej tudi v zadnjem krogu odteči hitreje kot v prvem. To bodo tudi postavke, ki jih bomo spremljali pozorneje kot rezultat. Še posebej tekma v Püttlingenu, kamor sta bila povabljena Teja in Jakov, bo bolj strelska kot tekaška. Vabilo organizatorja, ki si ga štejemo v čast, je konec koncev potrditev dela v pretekli sezoni in ga želimo nadgraditi z dobrim nastopom letos. Po tekmah bomo s pripravami nadaljevali na Pokljuki vse do državnega prvenstva v poletnem biatlonu, ki bo 15. in 16. septembra. Ta nastop bo že bolj pomemben, ker bo potrebna tudi višja stopnja pripravljenosti. Najtežji treningi bodo že za tekmovalci, zato bo potrebno prikazati kar čim več, da bi lahko ocenili in odpravili težave, ki se morebiti še pojavljajo pri posamezniku,” pa je že bila napoved glavnega trenerja Uroša Velepca.


Tekaški trening [foto: Tomaž Šušteršič]


Fotogalerija: 22.08.2012, Forni Avoltri :. Trening biatloncev


Leave a Comment