FOTO: Prvi snežni trening biatloncev na Pokljuki


Snežne razmere na Pokljuki [foto: Tomaš Šušteršič]

Po vrnitvi iz Avstrije so slovenski biatlonci zopet zasedli Pokljuko, kjer jih je pričakala prava zimska idila in več kot 30 centimetrov debela snežna odeja. Ta je omogočila, da so že v četrtek in petek opravili prve treninge na naravnem snegu v novi sezoni.

Nad radodarnostjo izpod neba je bil še posebej zadovoljen glavni strateg slovenske izbrane vrste Uroš Velepec: “Podobno kot lani, smo tudi letos pošiljko snega dočakali že dokaj zgodaj in lahko samo ponovim lanske besede, da je to podarjena možnost za trening na snegu. Očitno nas ima nekdo tam zgoraj rad in namesto na rolke, smo lahko že stopili na smuči. Snega je celo več kot lani in z dodatnim zasneževanjem z umetnim snegom, bomo prav do zadnjega izkoristili te danosti v Športnem centru Triglav na Pokljuki.

Potek treninga pa sta trenerja nekoliko prilagodila okoliščinam: “Trenirali bomo sicer po načrtu, le vpeljali smo dvodnevno uvajanje na sneg, da se tekmovalci privadijo na smuči, ki so vseeno bistveno daljše od tekaških rolk. Treba je spet pridobiti občutek za drsenje, potem pa nadaljujemo z intenzivnimi treningi. Zato sem tudi nekoliko več časa s tekmovalci ob progi, da že na začetku odpravljamo napake, ki se lahko pojavijo ob prehodu z rolk na smuči,” je še dodal Velepec. “V tej fazi nas čaka ogromno garanja, saj se približujemo obdobju najtežjih treningov. To pomeni tako po dolžini treningov, kot tudi po njihovi intenzivnosti, premori med treningi pa bodo vedno krajši. Lanski trening je bil ocenjen kot uspešen, zato letos nismo delali nikakršnih revolucionarnih sprememb.”

Ugotovitvam se je pridružil tudi dolgoletni trener slovenske vrste Tomaš Kos, ki je odgovoren predvsem za strelske treninge: “Zaradi spremembe okolja smo del teh treningov naredili na Obertilliachu, sedaj pa smo spet na Pokljuki, kjer so pogoji zares fantastični. Tudi na strelišču so okoliščine zaradi snega drugačne kot na rolkah, zato bomo tudi tu naredili prilagoditve. Čim bolj bomo izkoristili stik s snegom in se približevali pripravljenosti, kot jo pričakujemo za tekme. V poletnem obdobju smo veliko delali tudi na simulacijskem sistemu Scatt, ki je naša nova pridobitev in omogoča zelo natančno analizo priprave na strel, proženje in samo oddajo strela. Trenutno od vseh članov ekipe nekoliko odstopa le mlada Eva Urevc, ki je novinka v ekipi in mora osvojiti še nekaj strelskih osnov, preostanek ekipe pa je strelsko na ravni, ki jo zahtevamo za to obdobje.

Biatlonci ostajajo na Pokljuki do prihodnjega petka, ko bodo si bodo vzeli krajši premor. Potem pa jih čaka le še sklepni del priprav, predno se 30. novembra začne nova sezona svetovnega pokala v švedskem Östersundu.

Bolje kaže tudi s poškodbo Jakova Faka, ki sicer še vedno trenira v prilagojenem načinu, a poskuša z drugimi tehnikami nadomeščati omejeno gibljivost leve roke. “Še vedno čutim bolečine v ramenskem delu, zato prenašam večjo obremenitev na desno roko. Ne želim preveč tvegati, saj se lahko vezi dokončno pretrgajo in potrebna bi bila operacija, to pa bi pomenilo dolgotrajnejše okrevanje. Vsekakor moram ostati previden. Na smučeh poskušam spet z drsalnim korakom in čim več streljati brez nošenja puške na ramenih. Upam, da bo stanje vsaj do sredine novembra približno v redu, da bom lahko normalno začel letošnjo zimsko sezono.


Fotogalerija: 22.10.2011, Pokljuka :. trening


Leave a Comment