FOTO: Še en naslov v Nemčijo, Gregorinova 14.


Teja Gregorin [foto: Tomaš Šušteršič]

Tudi prva ženska preizkušnja svetovnega prvenstva je pripadla nemški predstavnici. Magdalena Neuner je svojemu prvemu šprinterskemu naslovu iz leta 2007 danes dodala še četrtega v konkurenci posameznic, skupaj z žensko štafeto pa jih ima že šest. Dober nastop je prikazala Teja Gregorin, ki je slovenski dosežek dneva Klemna Bauerja izboljšala še za eno mesto.

Biatlonka iz Ihana je na strelišču naredila le eno napako v položaju stoje, ko je bila z mislimi že na progi, zato zadnji naboj ni podrl desete tarče. 14. mesto je njena druga najboljša šprinterska uvrstitev na svetovnih prvenstvih. “Seveda sem bistveno bolj zadovoljna z današnjim nastopom, kot s tistim izpred treh dni. Nekako sem odpravila tiste napake, ki so se dogajale in tudi na strelišču sem bila danes bolj mirna. Zadnji strel je bil resda sprožen prehitro, seveda v želji po čim hitrejšem nadaljevanju. Tako pač je bilo; jutri bo nova tekma, kjer bom poskušala napasti in še pridobiti kakšno mesto. Morda v tem trenutku nisem v tisti tekaški formi, kot bi si želela, nekaj rezerve pa imamo prav gotovo tudi v materialu, kjer lahko pridobim še kakšne sekunde,” je pred zasledovalno tekmo napovedala Gregorinova.

Med dvajseterico se je uspelo zavihteti še Tadeji Brankovič Likozar, ki je osvojila 19. mesto (0,1). Po rojstvu hčerke Maše je to njena najvišja biatlonska uvrstitev, kot udeleženka že desetih svetovnih prvenstev pa je dosegla tudi drugo najvišjo šprintersko uvrstitev. Nazadnje je bila leta 2007 v Anterselvi osma. “S tem rezultatom sem zelo zadovoljna in predvsem moram biti zadovoljna z dobrim streljanjem. V tem tekmovalnem premoru pred prvenstvom sem se tudi zelo dobro psihično pripravila. Kot vedno je škoda zadnje zgrešene tarče, vendar se s tem ne gre obremenjevati, ker je bilo vendarle devet zadetkov, tudi pet leže. To mi daje potrditev za dobro delo v pripravljalnem obdobju in sem res zelo zadovoljna,” ni skrivala navdušenja Brankovič Likozarjeva.

Prav tako kot njeni reprezentančni kolegici se tudi Andreja Mali lahko pohvali z 90-odstotno strelsko statistiko. Nepokrita je ostala le četrta tarča v položaju stoje, ki ji je omogočila uvrstitev na 30. mesto. “Dobro sem se počutila na progi in imela sem občutek, da sem zelo poskočna, čeprav je bil precej počasen sneg. Vidim, da imam še dovolj moči in lahko ohranjam tempo. Na strelišču sem se zbrala in tudi hitreje streljala, žal pa enkrat zgrešila,” je bila lastna ocena Malijeve.

Tudi tokrat je žensko ekipo na strelišču spremljal trener Tomaš Kos: “Za nami je prva ženska tekma in vse naše predstavnice so se na strelišču dobro znašle, saj so v teh razmerah zgrešile le po en strel. Na takšni napeti dirki je to dober dosežek. Pohvaliti gre predvsem Tadejo, ki je prikazala najboljši nastop sezone. Z veseljem ugotavljam, da vse kaže, da smo se dobro pripravili na prvenstvo in pravilno načrtovali formo. Andreja se izboljšuje na strelišču, nekaj je sicer izgubila v zadnjem krogu in 30. mesto je za njo soliden rezultat. Teja pa seveda spet naša najboljša, zelo lep dosežek, ki pa bi jo brez zgrešenega strela brez dvoma popeljal med deseterico.

Razplet na vrhu je pripadel Nemki Neunerjevi, ki je za 12,2 sekundi prehitela finsko biatlonko Kaiso Mäkäräinen. Obe sta bili stoodstotni na strelišču, medtem ko je Slovakinja Anastazija Kuzmina zgrešila tarčo leže in osvojila tretje mesto z zaostankom 40,4 sekunde.

Tretji tekmovalni dan prvenstva bo namenjen nastopom v zasledovanju. Moški pričnejo ob 10., ženske pa ob 12.30 uri.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Khanty Mansijsk :. Šprint (ž)


Leave a Comment