FOTO: Skakalci so si ogledali nove planiške skakalnice


Slovenski skakalci skupaj z glavni trenerjem Goranom Janusom na vrhu Bloudkove velikanke [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V Planici se vse bolj približuje dan, ko bodo lahko skakalci preizkusili novo Bloudkovo velikanko. V dolini pod Poncami bosta tako srednja in velika skakalnici kmalu končani, po besedah Jelka Grosa, direktorja Zavoda za šport RS Planica, pa bo na velikanki premierno tekmovanje potekalo 14. oktobra. Takrat bo Smučarska zveza Slovenije (SZS) izvedla državno prvenstvo, pred tem se bodo naši orli za naslove na mali skakalnici borili v Kranju.


V Planici raste sodoben skakalni objekt [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Janus skoraj zašel

Nestrpnost pred našimi skakalci je velika, zato se je glavni trener A reprezentance Goran Janus odločil, da bo gradbišče v Planici obiskal z vsemi reprezentanti. “Ko smo prihajali v Planico, smo se v avtomobilu šalili, da smo zgrešili, saj v vseh teh letih v Planico poleti nismo zahajali. Novi skakalnici bosta za slovenske skoke velik doprinos,” je ob prihodu menil Janus ter si s fanti z zanimanjem prvič podrobneje ogledal skakalnico. “Bili smo vajeni potovati na trening po tujini, kar je pozimi zelo zahtevno. Smo ena izmed zadnjih boljših skakalnih nacij, ki bomo dobili sodoben skakalni objekt. Skakalnici bosta dobrodošli tako za člane A reprezentance kot tudi za vso mladino. Prihranili bomo na času in denarju. Vsi pa že nestrpno pričakujemo prve skoke. Program za novo sezono smo sicer naredili konec marca, vendar ni težav, da v programu priprav ne bi oddaljenih krajih zamenjali s Planico. Pred prvimi tekmami svetovnega pokala v Lillehammerju si želim, da bi lahko trening na snegu opravili na planiški velikanki,” je ob zaključno ogleda misli strnil Janus.


Robert Kranjec je pomagal polagati plastiko [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Kranjec: “Objekt bo dobrodošel za vse”

Fantje so pretekli teden trenirali v Predazzu, že v sredo pa se odpravljajo proti kazahstanskemu Almatyu, kjer jih v soboto in nedeljo čakata novi tekmi poletne velike nagrade. Na štartni listo bo tudi Robert Kranjec, ki se je zanimanjem povzpel na vrh zaletišča 120-metrske skakalnice. “Na koncu moje kariere sem dočakal novo skakalnico. Tako bom lahko treniral doma in mi ne bo potrebno tako pogosto na pot. Objekt bo dobrodošel tudi za mlajše, ki začenjajo s smučarskimi skoki. Na drugi strani pa bo dobrodošel tudi za nas. V kolikor ti bo šlo na tekmah slabše, se boš le zapeljal v Planico in v miru opravil nekaj skokov ter se na tekme vrnil boljši. Največja težava je termin tik pred prvimi zimskimi tekmami. Skakalnice se takrat običajno zapirajo, mi pa mrzlično iščemo skakalnico, ki bi bila primerna za skoke na snegu. V Planici lahko tudi v skrajnem primeru na keramiki skačemo in se nato umirjeno odpeljemo na prve tekme. Upam, da bomo s tem lahko pridobili in bomo še boljši. Novozgrajena Bloudkova velikanka me nekoliko spominja na prejšnjo. Sedaj je konstrukcija betonska, prejšnja je bila lesena. Že stara Bloukova skakalnica je bila ena najlepših na svetu, ta bo tako lepa ali pa še lepša.

Skakalci pa so se za zaključek ogleda prelevili še v polagalce plastike na doskočišču. Vsak izmed njih se je namreč podpisal na eno izmed plošč plastike in spoznal, kako se to delo dejansko tudi opravlja.


Robert Kranjec se veseli nove pridobitve v Sloveniji [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Fotogalerija: 18.09.2012, Planica :. Obisk skakalcev


Leave a Comment