FOTO: V Lahtiju najboljši Stoch

Finski Lahti je danes gostil še posamično tekmo smučarjev skakalcev. V značilno težkih razmerah za to prizorišče so trije naši tekmovalci osvojili nove točke za svetovni pokal.


Zmagovalec tekme Kamil Stoch [foto: Anna Libera/smucka]]

Na tekmi je nastopilo šest naših fantov, saj je bil na vrhu naleta tudi Jurij Tepeš, ki je bil v kvalifikacijah sicer prekratek, a se na startu nista pojavila Norvežana Daniel Andre Tande, ki si je poškodoval koleno in Andreas Stjernen, ki je včeraj grdo padel. Od naših je prvi nastopil Bor Pavlovčič, ki je skočil 119m in se zanesljivo uvrstil v finale. Prvo serijo je zaključil na 18. mestu. Drugi je bil na startu Žiga Jelar, ki je včeraj odlično skočil v drugi seriji ekipne tekme. Danes se mu skok ni posrečil in je bil prekratek za finale. Naslednji naš tekmovalec je bil na vrhu naleta Tepeš, ki pa ni izkoristil ponujene priložnosti in zaključil na 48. mestu, skočil je le 91 m. Jernerj Damjan je bil na žalost diskvalificiran in ostala sta le še dva Anžeta, Semenič in Lanišek. Semenič je najbolje od naših opravil prvi skok, skočil 122.5 m in po polovici zasedal 15. mesto. Lanišek, ki mu je uspel odličen skok v poizkusni seriji, je v prvi seriji želel malenkost preveč. Na srečo je si je delil 29. mesto in se s skokom dolgim 112.5 m in se uvrstil v finale.

V prvi seriji je daleč najboljše skočil Kamil Stoch, ki si je nabral skoraj 10 točk prednosti pred Stefanom Kraftom. Stoch je skočil 132 m, Kraft pa 128m. Tretje mesto po prvi seriji je držal Robert Johannson, ki je skočil pol metra manj kot Kraft.

Lanišek je v drugi seriji prikazal boljši skok, skočil je 119 m in napredoval po lestvici. Tekmo je zaključil na 24. mestu. Pavlovčič prav tako lahko zadovoljen zapušča Lahti saj je osvojil prve točke za svetovni pokal v tej sezoni. V drugo je skočil 117 m in tekmo zaključil tik za Laniškom. Malenkost slabši skok je v drugo napravil Semenič. Pristal je pri 113 m in tekmo kot najboljši Slovenec končal na 22. mestu.

V boju za zmagovalni oder je najprej napadel najboljši skakalec to zimo Rujoju Kobajaši, ki je iz petega mesta s skokim dolgim 129.5 m prišel vse do drugega mesta. Izmed najboljše torjice po prvi seriji je največjo napako napravil Kraft, ki je tekmo končal na četrtem mestu. Johannson je ostal tretji, prepričljivo pa je danes zmagal Stoch, ki je tudi v drugo skočil zelo daleč, pristal pri 129 m in na koncu slavil s 17.2 točkami prednosti.

Nastope naših tekmovalcev je ocenil trener Gorazd Bertoncelj: “Danes je za našo ekipo potekala zelo dobra poiskusna serija, tudi vreme je bilo zelo stabilno. Nato pa ponovno zelo spremenljivo vreme pihalo je iz vseh strani in z različno močjo. Semeniču je uspel zelo dober prvi skok, v drugem pa naredil manjšo napako. Lanišek je imel v prvi seriji zelo zahtevne pogoje, a si je izboril finale. V drugo je opravil soliden skok. Seveda pa danes moramo čestitati Pavlovčiču, ki je zabeležil prve točke v tej sezoni. Ekipa za prihodnji teden je tudi že znana, v Wilingen bodo odpotovali Timi Zajc, Domen Prevc, Anže Semenič, Jernej Damjan, Peter Prevc, Žiga Jelar in Bor Pavlovčič. Doma bo ostal Lanišek, ki se bo umiru pripravil na svetovno prvenstvo. Ekipa za Seefeld pa bo dokočno določena po zadnji postaji svetovnega pokala v Wilingenu in trenutno še ni znana.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lahti


Leave a Comment