Glavni akterji o uspehu v Düsseldorfu


Slovenska reprezentanca v teku na smučeh [foto: Klemen Zibelnik]

Po novem izjemnem koncu tedna za tek na smučeh v Sloveniji so pred sedmo silo stopile glavne akterke tretjega in osmega mesta na čelu s strokovnim vodstvom reprezentance. Vse je pozdravil in jim čestital tudi direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS), Matija Vojsk. “Danes na Smučarski zvezi Slovenije lahko pozdravimo zelo uspešne odprave smučarskih reprezentanc tega vikenda. Skupaj lahko delimo vtis, da je marsikaj spremenjenega v smučanju na sploh. V številnih panogah so vrstni redi v primerjavi z lanskim letom močno premešani. Nas veseli, da naše reprezentance, da so naši športniki in športnice uspešni na kar nekaj področjih. Povsod nismo enako zadovoljni, marsikje pa smo zelo zadovoljni. Punce, ki so danes tukaj, skupaj s strokovnim vodstvom, so se dobro odrezale v preteklem koncu tedna. Veseli nas, da dobre rezultate dosega širša ekipa, zlasti najmlajšim še posebne čestitke. Vesni Fabjan čestitke za posamično uvrstitev, Katji Višnar in Alenki Čebašek pa še posebej za včerajšnjo uspešno borbo tja do nekaj metrov pred ciljem. Z veseljem še enkrat vsem čestitam in jih z upom po zdravju in dobrih dosežkom pospremim na nadaljnjo pot širom po svetu,” je vse navzoče pozdravil Vojsk.

Na novinarski konferenci Petra Majdič ni bila prisotna, ker je na višinskih pripravah na Rogli. Petra je tja odpotovala takoj po sobotni tekmi v Düsseldorfu, saj je ključnega pomena, da pred naslednjimi tekmami izgubi čim manj časa pri ohranjanju višine. Na naslednje tekme svetovnega pokala v švicarski Davos bodo odpotovale Majdičeva, Vesna Fabjan, Katja Višnar in Alenka Čebašek. Na sobotni tekmi na razdalji bo verjetno nastopila le Majdičeva, v nedeljo na sprintu pa vsa štiri dekleta.

Z izkupičkom naših deklet je bil zadovoljen tudi vodja reprezentance Marko Gracer: “Priznati moram, da je za nami zelo naporen vikend, tako za nas, ki smo bili ob progi, kot tudi dekleta, ki so tekla. Hkrati je bil to rezultatsko fantastičen vikend. Žal se ni povsem izšlo, kot ste sami videli včeraj, ko sta punci že naredili drugo mesto, ampak osvojili ga pa žal nista. V vsakem primeru smo bili eno veliko presenečenje in na robu senzacije tudi za druge ekipe. Na koncu je dejansko vsem vzelo sapo, ko se nam je zgodilo tista smola pred ciljem. Seveda smo imeli tudi fantastičen nastop Vesne, ki se je vrnila nazaj po bolezni v sam vrh, kar je dokazala že v kvalifikacijah. Lahko smo zelo zadovoljni. Malo smole je imela Petra, ki ni prišla do več točk, kar je bila želja – da malce zapolni zaostanek v skupnem seštevku svetovnega pokala. V vsakem primeru pa moramo biti s tem vikendom strašno zadovoljni in gremo naprej optimistično.

Vesna je že na tekmah v Gällivareju pokazala dobro pripravljenost, predvsem na štafetni preizkušnji, ko je imela tretji čas v svoji predaji. Pokazala je, da je res v top formi. Prišle so naslednje tekme v Kuusamu, kjer se stvari žal niso odvile tako kot bi se morale. To se je zgodilo predvsem zaradi njenega zdravja, saj ona z astmo ne more normalno delovati toliko časa pri dvajsetih stopinjah pod ničlo. Nastop v Kuusamu je bil zato nepričakovan za nas. Nato je prišel Düsseldorf, kjer je lani že stala na stopničkah. A tudi tu smo imeli smolo, saj še en dan pred tekmo ni bilo jasno ali bo nastopila. Po posvetu z zdravnikom smo se nato v zadnjem trenutku odločili, da bo nastopila in sicer samo na posamični tekmi. Na koncu je ponovila lanski rezultat, vendar če bi bila popolnoma zdrava, bi po vsej verjetnosti pričakovali več. Na ekipni sprint smo postavili Katjo in Alenko. Seveda smo zadovoljni z nastopom. Za Alenko lahko rečem, da na posamični tekmi ni pokazala vsega kar zna, saj je verjetno breme tekme svetovnega pokala pustilo določene posledice. Že naslednji dan pa je na ekipnem sprintu pokazala, da je iz pravega testa,” je o svojih varovankah dejal njihov trener Vladimir Korolkjevič.

V Düsseldorfu je s tretjim mestom na šprintu znova navdušila Vesna Fabjan, ki v tem nemškem mestu ni nastopila povsem zdrava. “Težko je reči, kaj bi bilo, če ne bi bila na antibiotikih, a tega tudi nikoli ne bomo vedeli. Sedaj je, kar je. Prejšnji teden je počutje po torku šlo iz dneva v dan na slabše, tako da sem bila zelo na trnih, ali bom lahko nastopila ali ne. Bolj sem se ukvarjala s svojim zdravjem kot pa s treningi. Tri dni sem bila okrog zdravnikov s katerimi smo iskali rešitve kaj se še lahko naredi. Misli so bile tako povsem drugje, o tem ali grem v Düsseldorf ali ne pa smo se odločili šele v petek zjutraj pred odhodom. Počutje se je toliko zboljšalo, da sem šla. Vedela sem, da nisem 100% in zato so bila pričakovanja tudi toliko manjša. Nato pa me je zelo presenetila že zmaga v kvalifikacijah, kakor tudi končno tretje mesto. Če bi mi pred tekmo kdo rekel, da bom na stopničkah, bi se mu samo smejala in mu rekla naj se zresni. Tja sem šla z občutki iz pretekle sezone, ko sem ravno tu prvič stopila na stopničke za zmagovalke. Tisti občutki ostanejo v tebi in to mi je dalo še dodatni zagon, energijo. Na koncu se mi je vse dobro poklopilo. S trenerji smo se pogovarjali po kvalifikacijah in so rekli tretja si že bila, torej gremo samo še višje. Ampak za stanje, kakršno je sedaj, je to fantastičen rezultat in grem lahko sproščeno naprej.

Kar se zdravja tiče, povsem 100% v redu še ni. Upam, da se bo zaveda v dveh, treh dneh toliko popravila, da bom lahko konec tedna v Davosu 100%. Sedaj me čakajo priprave na sprint konec tedna v prosti tehniki. Lani sem bila tam že četrta, tako da so pričakovanja precej visoka. A najprej moram odpraviti to bolezen, danes vzamem še zadnji antibiotik in upam, da bo stanje v redu tudi še za naprej, za tekme kasneje,” je o svojem zdravstvenem stanju dejala Fabjanova.

Na ekipnem sprintu sta navdušili Katja Višnar in Alenka Čebašek, ki sta tik pred ciljem držali drugo mesto, nato pa je Višnarjeva padla. “Želela sem le najboljše, na ciljni ravnini sem želela priti na tehniko ena-ena, ki je še hitrejša. Tako sem hotela priti v cilj, a na žalost sem dala palico pred smučko in sledil je padec, šok. Zlomljena palica 30 metrov pred ciljem – tu se ne da veliko rešiti. A naprej grem sproščeno ob misli kako sva opravili z včerajšnjim tekom. Bili sva res vrhunski, sama pa sem tudi zelo dobro pripravljena,” je o nesrečnem trenutku dejala Višnarjeva. Za zamujeno priložnostjo pa ni žal niti Čebaškovi, saj se zaveda, da bo podobnih priložnosti v bodočnosti še več. “Lahko rečem, da je za mano zelo uspešen konec tedna. Na sobotnih kvalifikacijah sem že med tekom vedela, da to ni tek za top 30. Na koncu, ko sem videla rezultat, sem bila res presenečena, ko mi je zmanjkalo tako malo. Res škoda. V nedeljo pa… še sama ne morem verjeti, kaj se je zgodilo. Res noro!

Leave a Comment