Goran Janus: “Temelj dela sta komunikacija in organizacija”

Za slovenske skakalce je bilo preteklo leto nadvse uspešno. Robert Kranjec je osvojil naslov svetovnega prvaka v poletih v Vikersundu, na ekipni tekmi so Slovenci osvojili še bronasto medaljo. Na zaključek sezone pa je Kranjec slavil še na tekmi v Planici. Uspešni nastopi varovancev Gorana Janusa so se nadaljevali tudi v poletni veliki nagrado, kjer se je Jurij Tepeš boril za skupno zmago. Na vrata najboljše slovenske ekipe trkajo tudi B reprezentanti, katerim bo Janus v letošnji sezoni namenil možnost nastopa med svetovno elito.


Goran Janus [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Slovenska ekipa ni bila še nikoli boljša kot preteklo leto. Četrto mesto v pokalu narodov je najboljši rezultat v slovenski zgodovini. Ali trener želi še več? So Japonci, Norvežani, Nemci in Avstrijci v letošnji sezoni premagljivi?

Goran Janus: Tako kot vsak trener vidim nekatere izzive in cilje. Želim, da so moji varovanci na vrhu. Zadnja sezona je pokazala, da je naša ekipa lahko med najboljšimi. Avstrija, Japonska, Nemčija in Norveška pa so še vedno korak pred nami. Te nacije so vodilne na področju skakalnic in financ v smučarskih skokih, vendar smo tudi v Sloveniji na dobri poti. Zelo nas veseli, da smo v Planici dobili dve novi sodobni skakalnici.

Kako pomembni pa so nastopi na pokalnih tekmah za ekipo?

Goran Janus: Pokalne tekme Pokala Cockta prikažejo trenutno stanje v ekipi. Preko celotne zime tako natančno vidimo uspeh našega dela.


Goran Janus [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V ekipi imate nekaj odličnih tekmovalcev, vendar na vrata trka tudi lepo število mladih skakalcev. Od kje prihaja moč ekipe?

Goran Janus: Temelj mojega dela sta komunikacija in organizacija dela. V preteklih letim smo naredili nekaj sprememb v našem sistemu, ne le v A ekipi, temveč tudi v nižjih ekipah. Uspehi se že kažejo v povečanju števila kvot tako v svetovnem pokalu kot v celinskem pokalu. Torej imamo pozitivno tekmovalnost znotraj ekipe in tako je na razpolago večji izbor kvalitetnih skakalcev.


Goran Janus [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Novi tekmovalni dresi bodo prednost za skakalce, ki imajo močan odriv. Ali to pomeni, da bo za Roberta Kranjca in Petra Prevca, ki sta močna v zraku, v letošnji sezoni težje? Jurij Tepeš pa velja za skakalca z močnim odrivom. Lahko torej pričakujemo, da bo Jurij krojil sam svetovni vrh?

Goran Janus: Za uveljavitev novih pravil je potreben določen čas. Od posameznika je odvisno, koliko časa se bo prilagajal na nov dres. Naši skakalci niso bili izjema. Jurij Tepeš je bil edini, ki ni opazil nobene razlike med starimi in novimi dresi že od samega začetka. Sedaj je pravilo 2 centimetrov in menim, da bo nekaterim skakalcem odleglo.

Kdo bi v letošnji sezoni, poleg Kranjca, Prevca in Tepeša, še lahko prišel med najboljše?

Goran Janus: Obstaja nekaj skakalcev, ki so tega sposobnim, vendar ne želim omeniti nobenih imen. Zimska sezona bo še kako zanimiva.


Goran Janus [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Kdo je vaš favorit za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala?

Goran Janus: Napovedi pred pričetkom sezone so zelo težke. Možnosti imajo številni skakalci. Lepo bi bilo, da bi bil med njimi tudi kakšen slovenski tekmovalec.

Kaj je za vašo ekipo v letošnji sezoni glavni cilj – svetovni pokal, svetovno prvenstvo ali novoletna turneja?

Goran Janus: Težko vprašanje. Vsa tri tekmovanja so pomembna in imajo svojo vrednost. Osredotočili se bom na vsako tekmo posebej in poskušali čim bolje izkoristiti naše možnosti. Najbolj pomembno je, da vsak skakalec skoz sezono ohrani dobro formo.

Leave a Comment