Gregorinova pridobila 23 mest v zasledovanju

Östersund se je za eno leto poslovil od biatloncev z žensko zasledovalno preizkušnjo. Teja Gregorin, ki je bila po šprintu 48., je pridobila 23 mest in zasedla 25. mesto. Prvič letos je na najvišjo stopničko stopila Norvežanka Tora Berger. Precej je napredovala tudi Andreja Mali, ki je pritekla skozi cilj 36.

Čeprav je imela Malijeva po šprintu boljše izhodišče od Gregorinove, se je vrstni red tokrat ob enakem strelskem izkupičku obrnil. Gregorinova, ki se je pred kratkim preselila v Hotemaže pri Kranju, je prvih petnajst tarč zadela brez težav in njeni tekaški časi so nakazovali občutno izboljšanje uvrstitve iz šprinta. Na zadnjem streljanju se je postavila pred tarčo št. 25, kjer pa žal ni ponovila brezhibne predstave. Kljub drugi in tretji nepokriti tarči je kazenski krog zapustila z minimalnim zaostankom na 28. poziciji. Do cilja je spet prikazala tek, ki jo uvršča med najhitrejše v svetovnem pokalu in si povrnila končno 25. mesto.

Niti ne vem, kaj je šlo narobe na zadnjem streljanju. Vsaj prvič v položaju stoje sem izvlekla nastop z ‘ničlo’. Proga je bila danes počasna in zelo težka, ker je pred tekmo zapadlo 5 cm novega snega. To je skoraj maksimum, ki ga lahko dosežeš glede na takšen zaostanek po šprintu. Prav gotovo pridejo še bistveno boljše tekme, saj to še vedno ni tista forma, ki jo želim imeti za nadaljevanje sezone in predvsem za svetovno prvenstvo,” je svoje občutke strnila Teja Gregorin.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Andreja Mali je slabše realizirala streljanji leže, kjer ji je vsakič ostala nepobeljena po ena črna tarča. Po drugem streljanju je padla že na 47. mesto, se zbrala na obeh streljanjih stoje, kjer je podrla vseh deset tarč in do cilja napredovala na zaključno 36. mesto.

Komentar je ob zaključku tekem v Östersundu prispeval tudi glavni trener Uroš Velepec: “Ocenjujem, da smo na najlepši možen način pokazali, da smo imeli res smolo s pripravo smuči in se z današnjimi rezultati vsaj malo oddolžili za skromnejše predstave predzadnjih dnevov. Težave, ki so bile, smo z napori razrešili in tudi tekmovalci so lahko zaradi tega spet bolj razbremenjeni in se v miru lahko osredotočijo na nastope v Hochfilznu naslednji teden. Obema našima predstavnicama lahko čestitam za današnjo predstavo. Resda je še toliko težje nastopiti iz ozadja, kjer Teja nima prave konkurence, zato so tudi prvi krogi zanjo počasnejši, kar pa je ob koncu spet nadoknadila. Brez zgrešenih tarč bi bila lahko še uspešnejša in uvrstitev med dvajseterico bi bila dosegljiva.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Na prvih treh mestih so se izmenjale najboljše s šprinta. Bergerjeva je bila strelsko neuspešna le enkrat (0,0,0,1), kar ji je zagotovilo več kot polminutno prednost pred finsko biatlonko Kaiso Mäkäräinen (0,1,0,1). Nemka Magdalena Neuner, ki je bila prvo polovico tekme v ospredju, pa se je morale pošteno potruditi, da si je po štirih obiskih kazenskega kroga (0,1,2,1) izborila najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Slovenska ekipa se bo jutri z letalom vrnila iz Östersundu, izkoristila nekaj dni za trening na domači Pokljuki in se že v četrtek udeležila uradnega treninga pred petkovima šprinterskima preizkušnjama, ki jih bo gostil Hochfilzen na avstrijskem Tirolskem.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund :. Zasledovalno (ž)


Leave a Comment