Gutova Lake Louise zapušča z zmago

Po dveh smukih je bila v kanadskem Sklanem gorovju tokrat na sporedu superveleslalomska tekma. Tina Maze se je v zadnjih dveh dneh na severnoameriškem snegu že odlično znašla, zato so bila pričakovanja pred disciplino, v kateri si je v lanski sezoni prismučala mali kristalni globus, velika. A Črnjanka je pristala izven deseterice, na vrhu pa smo ponovno videli imena, ki so obeležila začetek letošnje sezone: Laro Gut, Tino Weirather in Anno Fenninger.


Lara Gut je slavila že na štirih tekmah v letošnji sezoni [foto: GEPA]

Mlada Švicarka je po dveh povprečnih smukaških nastopih dokazala, da je še vedno prva smučarka te zime. Na progo se je spustila kot zadnja iz elitne sedmerice, smučala brez napak in za tri stotinke sekunde ugnala Tino Weirather. Za 22-letnico je to že četrta letošnja zmaga, sicer pa sedma v karieri.

Maria Höfl-Riesch je bila po dveh smukaških zmagah tudi danes med kandidatkami za visoka mesta, kar je dokazovala na smučeh. A dve zaporedni zmagi sta izkušeno Nemko izčrpali, zato ni bila stoodstotno pripravljena. Tik pred ciljem je zapeljala izven idealne linije – izguba hitrosti je bila neizbežna, uvrstitev daleč za najboljšimi pa realnost.


Nasmejana trojica najboljših deklet v ciljni areni [foto: FIS/Facebook]

Najboljša Slovenka je bila, pričakovano, Tina Maze. Njena superveleslalomska forma še ni na ravni iz lanske sezone, ko je v tej disciplini blestela. V Lake Louisu je denimo zasedla četrto mesto. Tam, kjer je na zadnjih dveh smukih odpeljala najbolje, je danes smučala povprečno. Svojega bogatega tehničnega znanja ni uspela unovčiti v srednjem delu, kjer bi morala pridobiti nekaj časa. Zato je že ob prihodu v cilj zaostala za več kot sekundo in bila šesta. Njen čas je do konca uspelo izboljšati še kar nekaj tekmovalk, zato Mazejeva Kanado zapušča s 13. mestom.

Med trideseterico najboljših superveleslalomistk je poleg Mazejeve nastopila še Ilka Štuhec, ki je zasedla 23. mesto. Vanja Brodnik pa je ostala brez točk.


Ilka Štuhec je prismučala do novih točk svetovnega pokala [foto: GEPA]

Definitivno sem zadovoljen s tekmami v Severni Ameriki. Ilka je bila na vseh tekmah med dobitnicami točk, vedno se je uvrščala na mesta okoli petnajst, kar je lep napredek glede na lansko sezono. Za smuke in superveleslalome je tudi bil tak cilj. Maruša se je dobro vrnila po enoletni odsotnosti iz smukov in to celo na terenu, kjer se ji je pripetila poškodba. Vemo, da je lahko za tekmovalce to zelo težko. Vanja je na koncu že smučala bolje, a je imela nekaj smole z opremo, tako da ni mogla pokazati vsega kar zna,” je severnoameriško turnejo ocenil Andrej Možina, glavni trener ženskih ekip in odgovorni trener hitrih disciplin ter dodal še nekaj besed o pripravah za tekme v Evropi oziroma za superveleslalomsko preizkušnjo v St. Moritzu: “Časa ni veliko, danes potujemo domov, v sredo pa se že odpravljamo na trening, Maruša dopoldne, ostale pa v večernih urah. V četrtek nas čaka trening, v petek pa hang. Veliko treninga tako ne bomo mogli imeti. Potem je tu kmalu že Val d’Isere, tako da tekmujemo skoraj do božiča. So pa tekme najboljši treningi.

Dekleta bodo prihodnji konec tedna tekmovala na domačem prizorišču Lare Gut. St. Moritz bo namreč gostil superveleslalom in veleslalom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lake Louise :. Superveleslalom (ž)


Leave a Comment