Hirscher prekinil Ligetyjevo prevlado v Söldnu


Hirscher je slavil deseto veleslalomsko zmago (foto: GEPA)

Na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer se že tradicionalno začenja tekmovalna zima za alpske smučarke in smučarje, le redko vidimo velika presenečenja. Tudi ob začetku 49. sezone svetovnega pokala je bilo tako, saj je najboljši smučar zadnjih treh sezon Avstrijec Marcel Hirscher ponovno pokazal izvrstno pripravljenost in napovedal boj za četrti veliki kristalni globus.

Američan Ted Ligety, ki ima v svoji lasti pet malih veleslalomskih globusov, je söldnsko tekmo dobil trikrat zapored, tudi v lanskem letu, ko je slavil z lepo prednostjo. Tokrat ni izstopal, vseeno pa imel drugi najhitrejši čas prve vožnje. 19 stotink boljši od 30-letnega Američana je bil le Marcel Hirscher. Tretji čas je imel Nemec Fritz Dopfer, na čigar kakovostno veleslalomsko smučanje so že pred tekmo opozarjali trenerji, četrtega pa avstrijski veteran Benjamin Raich, ki je otvoril današnjo tekmo.


Američan Ted Ligety ni več osamljen na veleslalomskem vrhu (foto: GEPA)

Konkurenca je bila sicer precej okrnjena. Manjkala sta poškodovana Aksel Lund Svindal in Manfred Mölgg, na startu ni bilo tudi Felixa Neureutherja in Bodeja Millerja, oba imata namreč bolečine v hrbtu. Poleg omenjenih je začetek sezone izpustil še olimpijski smukaški prvak Matthias Mayer, ki si je v začetku meseca ob padcu na treningu v Pitztalu poškodoval koleno. Vrnitev na bele strmine načrtuje konec novembra, ko bodo na sporedu prve tekme v hitrih disciplinah v ZDA in Kanadi.

Kranjec do točk

Žan Kranjec je sezono začel s številko 32, ki si jo je zagotovil z lanskimi dobrimi nastopi v evropskem pokalu, in si s pogumno vožnjo brez velikih napak prismučal solidno izhodišče pred drugim delom tekmovanja. Zaostanek 2,86 sekunde za Hirscherjem je pomenil 18. čas. Mišel Žerak, ki se je na zahtevni progi na ledeniku Rettenbach preizkusil prvič, je odstopil.

Kranjec – novembra bo dopolnil 22 let – Sölden dobro pozna, tu je namreč nastopil že tretjič, kar se mu je na težki progi obrestovalo. Kljub temu, da je bil v finalu na strmini nekajkrat pozen v zavojih, je s 24. mestom drugič v svoji karieri osvojil točke svetovnega pokala. “So druge točke ampak načeloma nisem zadovoljen z današnjim dnem. Imel sem možnost za veliko več. Prva vožnja je bila dobra, v drugi pa se nisem našel. Že od starta naprej je bilo samo mučenje, takoj sem vedel, da to ni to,” je bil nekoliko nezadovoljen Kranjec, saj se, kot je dejal, z drobtinicami ne bo zadovoljil. Je pa dobil potrditev, da so bile priprave kakovostne in da se lahko z dobro vožnjo zavihti visoko.


Najboljši slovenski veleslalomist je dobro smučal predvsem v prvi vožnji (foto: SZS)

Pri vrhu je bil razplet zanimiv, a na koncu vseeno pričakovan. Izmed trojice Hirscher, Pinturault, Ligety, ki je dominirala v veleslalomu v lanski sezoni, si je napako v drugi vožnji privoščil le Američan in zato nazadoval na 10. mesto. Med Pinturaulta, ki je bil tretji, in Hirscherja, ki je z velikim naskokom prvič zmagal tudi v Söldnu, se je vrinil še Nemec Dopfer.

Smučarje naslednja preizkušnja čaka čez tri tedne, ko bo slalom v Leviju.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (m)


Leave a Comment