Hirscher v snežnem metežu do nove zmage

Smučarji so se v Franciji spopadli za nove točke svetovnega pokala. Na sporedu je bil drugi slalom sezone, na katerem je potekal tudi boj z naravo, saj je v Val d’Iseru močno snežilo. Po včerajšnjem veleslalomu, na katerem se je odlično odrezal Žan Kranjec, ki je zasedel 7. mesto in novih točkah Štefana Hadalina, je danes naše barve branil še Žan Grošelj.


Marcel Hirscher [foto: GEPA]

Najboljše izhodišče pred finalom si je zagotovil Italijan Stefano Gross, ki je za nastop potreboval točno 49 sekund. Drugo mesto je zasedal Avstrijec Michael Matt, ki je zaostal 19 stotink, še dve stotinki dlje pa je trajala vožnja Šveda Andrea Myhrerja.

Prvi slovenski nastop smo videli pri številki 47, ki jo je nosil Štefan. Naš smučar je svojo nalogo opravil dobro, saj se je navkljub težkim razmeram uspel uvrstiti na 30. mesto. Žal preboj v drugi tek ni uspel obema Žanoma, ki sta svoji vožnji sklenila predčasno.

Uvrstitve so se v finalu dodobra premešale, eden izmed tistih, ki je najbolj napredoval po lestvici navzgor pa je bil prav Hadalin. Po končani vožnji še nismo mogli vedeti kako hitra je bila, a kmalu se je izkazalo, da je smučal zelo dobro.

Do zmage je na koncu prišel Avstrijec Marcel Hirscher, ki je napadel iz osmega mesta, drugi je bil Norvežan Henrik Kristoffersen, sicer peti po prvem teku, Myhrer pa je obranil tretje mesto. Štefan je bil s tretjim najboljšim časom finala na koncu odličen 16., kar je njegov drugi najboljši rezultat na tekmah svetovnega pokala.

Po tekmi je opisal dan v Franciji: “Bi kar rekel, da je bil to eden težjih slalomov v moji karieri, kar se tiče razmer. Že v prvo je bila proga kar načeta, pa tudi vidljivost je bila zahtevna, za podlago pa tako ali tako vemo, da je v val d’Iseru zahtevna. Mislim, da sem se solidno znašel, že v prvem teku sem odpeljal dober zgornji in srednji del. Spodnji del je bil slabši, saj sem naredil napako in potem nisem imel več zaupanja do cilja, tako da nisem dobro finiširal. Drugega teke sem se lotil pametno, mislim, da sem zgornji in srednji del odsmučal na precej visokem nivoju, a ne na tistem, ki sem ga sposoben. Spodaj pa res nisem veliko videl. Med vožnjo sem si z roko očistil očala, ker res nisem nič videl. Zaradi tega je bil potem tudi finiš slabši. Tega je škoda, saj je bilo tu še veliko rezerve, a v redu, sem zelo zadovoljen s svojim rezultatom pa tudi s tretjim časom druge vožnje. To je zelo lepa popotnica za zadnji slalom v decembru in potem za januar.

Za tem je dodal še nekaj besed o pripravi opreme za takšne razmere: “Za tekmo imam tako ali tako pripravljena dva para smuči. Danes sem imel po mojem kar solidne nastavitve, dobro sem se počutil na materialu. Kar se tega tiče, je bila zadeva odpeljana v redu. Sigurno moraš material pripraviti malo drugače s številko 47, kot pa če imaš enko. Mislim, da smo glede tega dobro oddelali in je to dober indikator za naprej.

Danes je bila borba, bili so težki pogoji, a so bili težki za vse. Danes je prikazal svoj maksimum, trenutno ne smuča tako dobro, kot lansko leto. Kljub temu je dosegel svoj drugi najboljši rezultat. V drugem teku se je zgoraj peljal bolj spodobno, spodaj pa malce slabše. S Štefanom smo zelo zadovoljni. Žana nista prišla daleč, tako da jih težko ocenjujem. Proga je bila dobro pripravljena, a s tem, da je bila slaba vidljivost ob sneženju,” pa je po tekmi rekel glavni trener Klemen Bergant.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val d’Isere :. Veleslalom (m)
Izjava: Štefan Hadalin (.mp3)
Izjava: Klemen Bergant (.mp3)


Leave a Comment