Hirscher z zmago v Alta Badii do skupnega vodstva

Alta Badia je po moškem veleslalomu gostila še slalom svetovnega pokala, šele drugega v letošnji sezoni. Prvi se je na progo Grand Risa podal Ivica Kostelić, ki je s postavitvijo Francoza Chastanda opravil odlično. Zmagovalca slaloma v Beaver Creeku je nato uspel prehiteti le še Marcel Hirscher. Razlika med njima je po prvi vožnji znašala vsega enajst stotink. Tretji čas je postavil domačin Giuliano Razzoli, ki je še vedno nastopil rahlo poškodovan. Pred slalomom v Beaver Creeku si je namreč lažje poškodoval ramo.


Marcel Hirscher [foto: GEPA]

V finalni vožnji je izjemna vožnja uspela domačinu Patricku Thalerju, ki je bil šele 26. na prvi progi. Italijana je iz prestola uspel izriniti šele Šved Andre Myhrer, ki je na koncu pristal tik za zmagovalnim odrom. Zmago je suvereno obranil Hirscher. Avstrijec je v svojo statistiki vknjižil že peto zmago, drugo slalomsko. “Smučal sem odlično. Nisem si predstavljal, da sem tako hiter. Letošnja sezona je zame zelo uspešna, saj se je slalomska sezona praktično šele začela. Presrečen sem,” se je po tekmi razgovoril Hirscher. Na drugo mesto se je povzpel Razzoli, tretji pa je bil Nemec Felix Neureuther. Kostelić je v drugo nastopil nekoliko zadržano in se bo moral zadovoljiti s petim mestom.

Slovenci klavrno

Kaj pa Slovenci? Na štartu so bili trije. Med dobitnike točk pa se je uvrstil le Mitja Valenčič. 33-letnik je svoj prvi nastop začel napadalno in na prvem vmesnem času imel vsega tri stotinke zaostanka. V nadaljevanju se mu je pripetila večja napaka, zaostanek se je povečal, na “odmor” pa je odšel s 13. časom prve vožnje. V drugo je smučal brez vidnejših napak, a občutno prepočasi za tekmece, zaradi česar je nazadoval na končno 27. mesto. “Valenčič v drugo ni naredil večje napake, pravzaprav bi težko rekli, da je kaj naredil narobe. Sam je rekel, da mu v tem spodnjem delu nikoli ni šlo dobro. Smučka mu enostavno ni stekla, kot bi morala in takih smučarjev, ki niso dobili pravega občutka je bilo veliko. Mogoče je šel malo preveč okoli vrat, naredil tudi kakšno drobno napako, ki pa je imela na tej položni progi drastične posledice,” je o nastopu Valenčiča menil glavni trener Marko Jurjec.


Mitja Valenčič [foto: GEPA]

Matic Skube je tokrat predčasno končal svoj nastop, medtem ko je Miha Kuerner postavil 53. čas. “Matic je nastopil skoraj preveč napadalno, zgoraj je šel »na polno« in vzel preveč direktno linijo. Zaradi napake ga je potegnilo nazaj, naprej pa ni mogel več speljati. Kar se tiče Mihe, sem že nekajkrat rekel, da je proga odlično pripravljena, naprej so prišle tudi visoke številke, a Miha trenutno ni v taki formi, da bi s to številko skočil naprej. Danes je moral videti pri čem je, koliko mora še storiti in se potruditi, da bo konkurenčen,” je še dejal Jurjec.

Na sredini slalomski tekmi v avstrijskem Flachauu bosta ponovno nastopila Mitja Valenčič in Matic Skube, pridružil pa se jima bo še Bernard Vajdič, ki je v zadnjih dneh na tekmah severnoameriškega pokala, kjer je prišel tudi do ene zmage, kazal zelo dobre vožnje.

Sprememba v skupnem seštevku

Hirscher (425 točk) je z novimi stotimi točkami prevzel vodstvo skupnem seštevku svetovnega pokala. Sledi mu Norvežan Aksel Lund Svindal (416), tretji pa Američan Ted Ligety (385). Najvišje uvrščeni Slovenec je Valenčič (49) na 48. mestu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Alta Badia :. Slalom (m)


Leave a Comment