Hirscher za las ugnal Ligetyja

Na tehnično zahtevni veleslalomski progi v Beaver Creeku se je najbolje znašel Avstrijec Marcel Hirscher, ki je za šestnajst stotink sekunde ugnal Teda Ligeryja. Tretji je bil Fritz Dopfer (+0,62).


Hirscher se je danes veselil zmage [foto: FIS Alpine World Cup Tour Facebook]

Seveda razmere na progi Ptic roparic niso bile podobne tistim v Soeldnu. Poleg tega je v zadnjih dneh zapadlo še kar nekaj novega snega. Prvo progo je najhitreje odpeljal Ligety, približal se mu je Marcel Hirscher in presenetljivo Norvežan Leif Kristian Haugen. V prvi peterici sta bila še Avstrijec Benjamin Raich, ki se v zadnjem času približuje stari formi, in Nemec Fritz Dopfer.


Danes drugi Ted Ligety [foto: FIS Alpine World Cup Tour Facebook]

Na startu druge vožnje se je temperatura znižala kar na -16 °C, kar je posledično pomenilo, da se je ohladila tudi snežna površina. Serviserji so imeli tako veliko dela. Odlično je odpeljal Finec Marcus Sandell in tako napredoval na 5. mesto. Tudi Benjamin Reich je bil dobro na poti, a je po napaki na ciljni strmini odstopil. Pritiskom dobre uvstitve iz prve vožnje pa je bil kos Dopfer, ki je odpeljal suvereno in ob prihodu v cilj zanesljivo prevzel vodstvo. Na koncu je to zadostovalo za tretje mesto, kajti Avstrijec Marcel Hirscher je odpeljal brez napak. Tudi Ligety si je nedvomno želel spet zamgati pred domačimi navijači, a je tokrat naredil manjšo napako na zadnji strmini in moral priznati premoč Hirscherju. Že v torek pa bo imel novo priložnost, da se dokaže na domačem prizorišču.


Ligety na progi Ptic roparic [foto: U.S. ski team]

Slovenijo bi moral zastopati naš najboljši veleslalomist Janez Jazbec, a bi v Ameriko moral potovati na lastne stroške. Kljub temu je sam želel nastopiti, a naj za to ne bi dobil dovoljenja. Nadomestil ga je Boštjan Kline, ki pa je bil prepočasen za drugo vožnjo.

Navadno se je z nedeljsko preizkušnjo na progi Ptic roparic severnoameriška turneja zaključila in tekmovalci so se odpravili nazaj na evropski sneg. Kot je znano, pa letos v Evropi primanjkuje snega, zato bodo tekmovalci in tekmovalke še teden dni ostali v Ameriki. Že v torek bo spet moški veleslalom v Beaver Creeku.


Boštjan Kline [foto: GEPA]

Ob progi v Beaver Creeku je bil poleg trenerja Burkharda Schafferja tudi strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc, ki je o nastopu Boštjana dejal: “Glede na količino veleslalomskega treninga, ki jo je opravil v pripravljalnem obdobju je bila vožnja zelo dobra, predvsem pa je bil pristop tisti pravi, tak kakršnega pričakujemo od mladih tekmovalcev. Seveda je bil v primerjavi z veleslalomskimi specialisti, s katerimi je tekmoval, nekoliko slabši, mogoče tudi na oko. A v cilju je bil zadovoljen, tako da lahko v torek, ko bo startal še na enem veleslalomu, pričakujemo še boljšo vožnjo. Ali bo ta vožnja dovolj za trideseterico je mogoče malo preveč optimistično za pričakovati. Tudi trener Schaffer mu ni postavil visokih zahtev, a je dejal, da si s tem lahko pridobi izkušnje. Mislimo, da je ta prvi start zelo dobro prestal.


Rezultati: Svetovni pokal .: Beaver Creek :. Veleslalom (m)


Leave a Comment