Hvala najboljši v kvalifikacijah

Z današnjima uvodnima treningoma in kvalifikacijami se je začel skakalni konec tedna na Finskem, na katerem se bodo smučarji skakalci ponovno borili za točke svetovnega pokala. Veter, ki je doslej že večkrat (s)krojil razplet preizkušenj na skakalnici Rukatunturi (HS 142 m), tokrat ni povzročal težav. Za skakalce bolj neugodne so bile nizke temperature, ki se v Kuusamu že konec novembra vselej spustijo krepko pod ledišče. Ob koncu kvalifikacij je števec na termometru kazal kar –20 stopinj Celzija.


Ledena finska skakalnica Ruka [foto: FIS]

Jaka Hvala blizu rekorda skakalnice

19-letnik iz Ponikev na Tolminskem je dobil kvalifikacijsko tekmo pred sobotno posamično preizkušnjo, po tem, ko njegovega skoka, ki je znašal 145 m, ni uspelo preseči nikomur, ki se je po zaletišču skakalnice podal za njim. Drugi je bil Nemec Richard Freitag (139 m), tretji pa Japonec Taku Takeuchi (142).

Na tekmo so se uvrstili tudi vsi ostali Slovenci. Jurij Tepeš je kvalifikacije končal na devetem mestu (131,5 m), Robert Kranjec (124,5 m) na 18., mesto za njim je pripadlo Jerneju Damjanu (126 m), Matjaž Pungertar je bil 38. (119, 5 m). Tudi Petra Prevca bomo v soboto videli nastopiti še enkrat, ker pa v seštevku svetovnega pokala trenutno zaseda deveto mesto, se je na tekmo uvrstil že neposredno. V kvalifikacijah je skočil 139 m.


Jaka Hvala [foto: FIS]

Jutri ekipna tekma

Spomnimo se, da so lanskoletno moštveno preizkušnjo v Kuusamu zaradi premočnega vetra in sneženja odpovedali in prestavili na naslednji dan. V sobotnem maratonskem popoldnevu, s katerim se je z grenkim priokusom odprla tudi nova sezona smučarskih skokov, so po eni seriji ekipne tekme, izpeljali še dve, ki sta na koncu določili zmagovalca prve posamične tekme. Slovenci so ekipno končali na petem mestu, jutri pa bo znano, ali Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš in Jaka Hvala lanski rezultat lahko še izboljšajo. Neposredni prenos se bo na 2. programu Televizije Slovenija začel ob 17. uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Kvalifikacije


Leave a Comment