Štuhec: “Koleno je vse prenašalo zelo dobro”


Ilka Štuhec [foto: Klemen Zibelnik]

Obetavna slovenska smučarka Ilka Štuhec je po aprilski operaciji kolena in obsežni rehabilitaciji opravila daljši snežni trening. Predtem pa je Mariborčanka v septembru opravila intenzivne kondicijske priprave. “Tritedenski blok kondicijskih treningov v septembru je minil zelo hitro. Bili so res naporni, saj je kondicijska pripravljenost še vedno v prvem planu. Vseeno pa je bilo treba najti nekaj časa tudi za študijske obveznosti – vpis in podobno. Ker mi je za pogojni vpis v drugi letnik zmanjkalo zelo malo, sem se odločila, da se bom ponovno vpisala v prvega in seveda bolj vestno kot do sedaj opravljala študijske obveznosti, da v prihodnje ne bo šlo tako za las.

Nato je bilo na programu smučanje. Skupaj s Tomažem Šegulo se je odpravila na avstrijski ledenik Hintertux, po nekaj dnevnem treningu pa so se jima na treningu pridružili tudi preostali člani njene ekipe. “Pogoji za trening so bili res noro dobri – trda in oprijemljiva snežna podlaga, sončno vreme brez oblačka … V glavnem, idealno. Čas je kar letel, čeprav so si bili dnevi več ali manj zalo podobni. Dopoldan smučanje, po kosilu malo počitka in lažji kondicijski trening popoldan. Ker komaj pošteno začenjam s smučarskimi treningi, sva s Tomažem zelo veliko delala na pravilni tehniki smučanju. Postopnost je bila spet ključnega pomena, saj sva z učenjem začela na ravnini, šele kasneje sva zadevo poskusila na strmini. Ker imam tudi nove smuči, je bilo potrebnega še nekaj prilagajanja v tej smeri. Koleno pa je vse to prenašalo zelo dobro, skoraj ni bilo nobenih bolečin. No, kakšen zbodljaj tu in tam ne šteje več med bolečino,” je na svoji spletni strani zapisala Ilka Štuhec.

Pod nadzorom trenerke Darje Črnko smo nato stopnjevali tudi trening na snegu in začela sem voziti na male količke oziroma metlice. Najprej seveda spet po lažjem terenu in na preprosti postavitvi – hodniku, naslednji dan pa smo ‘probali’, kako se bo zadeva odnesla na strmini. In šlo je presenetljivo dobro! Tudi koleno se kljub težkim razmeram (strmina, ledena podlaga..) ni pritoževalo, kar me je zelo veselilo,” je po desetih smučarskih dneh dejala Ilka.

vir: ilka.si

Leave a Comment