Ilka Štuhec s tretjim mestom do kristalnega globusa v kombinaciji

V topli Crans Montani je danes padla prva končna odločitev v sezoni 2016/17. Na sporedu je bila namreč še tretja in hkrati zadnja kombinacija v sezoni. Pred zadnjo je vodila Ilka Štuhec, ki je imela 40 točk zaloge pred Italijanko Frederico Brignone, 75 pred Avstrijko Michaelo Kirchgasser in 80 pred Švicarko Wendy Holdener. Petkov izid je obetal ogorčen boj za mali kristalni globus, ki ga je lani osvojila Holdenerjeva, tudi aktualna prvakinja v alpski kombinaciji. Tako kot pred dvema dnevoma, je tudi danes poleg Ilke od Slovenk nastopila Maruša Ferk, ki se je v konkurenci 48 smučark nadejala novega vrhunskega izida.


Ilka Štuhec [foto: GEPA]

In prav Ferkova, ki je pred zadnjo kombinacijsko preizkušnjo s 67 zbranimi točkami zasedala šesto mesto v specialni razvrstitvi, je odprla superveleslalomski del. Žal ni prišla daleč. Na prvi prelomnici proge Mont Lachaux je skočila rahlo iz smeri in ob poskusu, da bi ujela naslednja vrata, padla in odstopila. Do cilja ni prišla niti Avstrijka Kristine Sheyer s štartno številko 2. To je prvi uspelo šele Štuhčeci, ki je vseskozi hodila po robu. Reševala se je iz skrajno zahtevnih položajev, bila nekajkrat na meji odstopa, komaj ujela dvoje vrat, a preživela vse pasti proge, ki jo je zakoličil avstrijski trener K.-H. Pichler. Kljub številnim težavam je postavila odličen čas, ki ga je uspelo izboljšati zgolj eni smučarki. Ena glavnih Ilkinih tekmic za globus, Avstrijka Michaela Kirchgasser, je odstopila, medtem ko je Holdenerjevi uspel dober superveleslalom. Za Ilko je zaostala 1.65 sekunde. Tudi Brignonejeve je bila dobro na poti, potem pa je pred ciljem že ležala v snegu, a se tako kot nekajkrat Ilka rešila iz na videz nemogočega položaja in v cilju zaostala 1,29 sekunde. Ob nastopu Norvežanke Ragnhild Mowinckle (17) se je močno izboljšala vidljivost, saj je na progo posijalo sonce. To je poleg Norvežanke izkoristila Avstrijka Stephanie Venier (18), še bolj pa Italijanka Sofia Goggia (19), ki si je po polovici proge nabrala veliko prednost pred Mariborčanko, po napaki v spodnjem delu pa se je ta v cilju stopil na 36 stotink. Tretje mesto je po superveleslalomskem delu zasedala prerojena Kanadčanka Marie-Michele Gagnon, ki je zaostajala 58 stotink. Od prvih trideset smučar jih je odstopilo kar devet. S štartno številko 31 je svojo nalogo presenetljivo dobro opravila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je v cilju zaostala le 1.30 sekunde in zasedla sedmo mesto.

Slalomsko progo, ki je bila obsijana s soncem, je zakoličil francoski trener Lionel Pellicier, odprla pa jo je Slovakinja Barbara Kantorova. Prvi resni napad na visoko uvrstitev je uprizorila Švicarka Michelle Gisin, devetnajsta po prvi vožnji, ki je v cilj prišla s prednostjo 1.32 sekunde pred Nemko Marlen Schmotz. Prva jo je prehitela dvanajsta po prvi vožnji Wendy Holdener. Njen čas je krepko popravila Brignonejeva, ki je vodstvo prevzela s 84 stotinkami naskoka, njen čas pa je še za 70 stotink izboljšala Shiffrinova, ki vodila tudi pred nastopom Štuhčeve. Druga je bila še vedno Brignonejeva. Ilka je morala za globus torej voziti odlično. Na progo se je podala s 94 stotinkami prednosti. Začela je previdneje, a je hitro ujela ritem in imela po prvem merjenju vmesnega časa še 68 stotink naskoka. Potem se ji je primerila manjša napaka in prednost je skopnela na 12 stotink. V cilj je prišla na tretjem mestu, s 85 stotinkami zaostanka, kar je že pomenilo, da je že pred nastopom Goggie kristalni globus njen. Sofia je nato ni prehitela in Ilka je osvojila že devete stopničke v sezoni. S 60 novimi točkami se je pomaknila na drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Končni vrstni red v alpski kombinaciji pa je sledeč: Ilka Štuhec (240), Frederica Brignone (220) in Wendy Holdener (140).

Mali kristalni globus so od Slovencev do sedaj osvojili Rok Petrovič, Bojan Križaj, Mateja Svet, Špela Pretnar in dvakrat Tina Maze, novo ime na seznamu pa je Ilka Štuhec.
Dekleta se zdaj zdaj selijo v Južno Korejo, kjer je že prihodnji konec tedna čakajo nove tekme hitrih disciplin.

Ilka Štuhec se pred tekmo ni obremenjevala z globusom. “Niti malo nisem razmišljala o globusu ali čemerkoli, ker sem vedela, da sta pred mano tako superveleslalom kot slalom, kjer je treba odsmučati maksimalno dobro. Po superveleslalomu sem vedela, da so pogoji za slalom dobri, da je proga boljša kot bi si mislili glede na temperature. Vedela sem, da se moram ‘vreči dol’ in bo kar bo.

Med njeno superveleslalomsko vožnjo nam je kar nekajkrat zastal dih. “Tako kot včeraj sem malo improvizirala, ker se ni vse izšlo tako kot sem si zamislila na ogledu. Maruša in Avstrijka pred menoj sta odstopili, od predvozačev je nekaj informacij bilo, ampak sem se morala bolj kot ne sama znajti.

Ni jih še. So panični, ker smo lovili vlak, da poskušamo ujeti letalo za Korejo. Ne vem še kaj se dogaja, ker sem se pred tremi minutami komaj iz pancarjev sezula,” pa je prve vtise po osvojenem globusu strnila Ilka.

Tudi Ilkin trener Grega Koštomaj pred tekmo ni razmišljal o kristalu: “Lotevamo se tekmo po tekmo. Ne razmišljamo o tem, kaj je v igri. To je do sedaj obrodilo sadove. Nismo postavljali v ospredje globusa. Koncentracija je bila na dobro izvedbo tako superveleslaloma kot slaloma. Pri superveleslalomu je bilo še nekaj pomanjkljivosti oz. nekaj napak, v slalomu pa je pokazala eno svojih boljših predstav, ampak kot trenerji še vedno najdemo kakšno rezervo. Smo pa vsi zelo zadovoljni, da je ta dan prinesel globus in nov vrhunski rezultat v kombinaciji.

Tisti, ki so dobri, rešujejo tudi težavne situacije. To loči povprečneže od šampionov in Ilka svojo šampionskost vedno bolj dokazuje. Lahko smo samo ponosni, da jo imamo,” pa se je Koštomaj poklonil Ilki in njenemu mojstrstvu na progi, ko se je reševala iz nemogočih situacij.


Rezultati: Svetovni pokal .: Crans Montana :. Alpska kombinacija (ž)
Izjava: Ilka Štuhec (.mp3)
Izjava: Grega Koštomaj (.mp3)


Leave a Comment