Intervju: Gal Jakič pred svetovnim prvenstvom


Gal Jakič in Matija Vojsk [foto: GEPA]

Pred odhodom na svetovno prvenstvo alpskih smučarjev invalidov, ki se bo odvijalo v Sestrieru od 14. do 23. januarja je svoja pričakovanja predstavil edini predstavnik Slovenije na tem tekmovanju, Gal Jakič. V prostorih Smučarske zveze Slovenije ga je pozdravil tudi direktor Matija Vojsk.
Gal Jakič bo na svetovnem prvenstvu nastopil v obeh tehničnih disciplinah, slalomu in veleslalomu, zaradi težav v pripravljalnem obdobju pa pričakuje uvrstitve med najboljšo dvajseterico. Na prvenstvu bo sicer nastopalo 130 športnikov invalidov s kar 27 držav. Tekma v slalomu bo na olimpijski progi z leta 2006 na sporedu v četrtek, 20. januarja, veleslalom pa sledi dva dni kasneje.
Gal Jakič je po nekaj letih promocije letos postal tudi elanov smučar.

Kakšna so pričakovanja za bližajoče se svetovno prvenstvo?
Glede na to, da letos za menoj ni veliko tekem, bi bil na svetovnem prvenstvu zadovoljen z dvajseterico, vendar si jasno želimo tudi kaj več. Vsaj v veleslalomu si res želim najmanj med dvajset, medtem ko bo v slalomu že velik uspeh, če prevozim obe progi. Načrtoval sem, da bom tekmoval tudi v superveleslalomu, a žal nisem uspel izpolniti norme, saj je tekma v Španiji zaradi dežja letos odpadla. Tudi na splošno pa v dosedanjem delu sezone nisem tekmoval veliko, saj tekem na začetku ni bilo, nato pa so odpadle oz. sem bil odsoten jaz zaradi poškodbe. Imel sem pretres možganov, potem ko je po koncu ene dirke mene in mojega trenerja iz Amerike zadela vrv od ograje, ki jo je potegnil nespretni voznik motornih sani na smučišču. Tudi zaradi tega tekmoval nisem veliko in to se sedaj pozna.

Kako so potekale priprave na vrhunec sezone?
Prvi del priprav na svetovno prvenstvo sem izvedel v Ameriki, kjer sem se priključil ekipi NSCD. Tam sem treniral od oktobra do decembra. Nato sem se vrnil v domovino, kjer smo trenirali dalje, a v ne tako velikem obsegu kot bi si želeli. Pripravljenost je kljub vsemu dobra, na treningih se pozna napredek, videli pa bomo kako se nam bo poklopilo na svetovnem prvenstvu.

Omenjate težave pri treningu doma. Kaj je bilo narobe?
Narobe ni šlo nič. Je pa precej drugače kot v Ameriki, kjer je čisti profesionalizem in smo šestkrat na teden trenirali na snegu. Vsak dan imamo praktično po šest ur treninga na dan, žal pa takega profesionalnega programa v Sloveniji ni. Tako sem treninge doma moral kombinirati z mojim starim trenerjem oz. trenerjem, ki je sedaj glavni trener slovenske reprezentance.

Imate dva trenerja. Kako to?
Tako je, še vedno sodelujem z mojim prejšnjim trenerjem iz Slovenije, ki je sedaj prevzel reprezentanco, sam pa imam še trenerja iz Amerike. Za to potezo sem se odločil konkretno zaradi obsega dela, saj je ta varianta zame boljša. Bo pa slovenski trener prisoten tudi na svetovnem prvenstvu.

Kakšni pa so načrti po svetovnem prvenstvu?
Najprej me čaka prijetna zadeva v Kranjski Gori, kjer drugo leto zapored pripravljamo mali tečaj sedečega smučanja. To bo trajalo tri dni, pred tem pa bomo imeli še dvodnevni tečaj za šolanje inštruktorjev. Po koncu tega pa sledi čim hitrejši povratek v Ameriko, kjer me februarja čaka moja prva tekma v smuku. Nato pa sledijo priprave za zadnji del sezone, ki bo od 22. do 27. marca, ko imam na sporedu ameriško državno prvenstvo. To je zelo močno tekmovanje, kjer lahko naredim dober rezultat.


Program: Svetovnega prvenstva


Leave a Comment