Iz sončne Dalmacije na zasneženo Pokljuko


Trening na zasneženi Pokljuki [foto: Tomaž Šušteršič]

V preteklem tednu so slovenski biatlonci opravili prve skupne vadbene priprave za novo, olimpijsko sezono 2013/14. Prvo polovico so jih opravili na Hrvaškem v Dalmaciji, kjer so poskusili izkoristiti predvsem boljše vremenske razmere, v drugem delu pa so se preselili na domačo Pokljuko, kjer jih je pričakal sneg. Poleg glavnega trenerja Uroša Velepca so priprave vodili še strelski trener Tomaš Kos, novi pomočnik v A ekipi Boštjan Lekan, fizioterapevt Mitja Račečič in spremljevalec Rajko Podgornik.


Biatlonci so del treninga opravili v Dalmaciji [foto: Tomaž Šušteršič]

V Dalmaciji smo opravili klasične, pomladne priprave, ki jim rečemo tudi kolesarske, saj smo kot treninško sredstvo veliko uporabljali kolesa. Poleg tega poskušamo tudi z novostmi v dopoldanskem delu vadbe, kjer več vključujemo gimnastiko. Poleg same vadbe je bil na pripravah poudarek na t.i. team buildingu, kar pomeni, da so bili v vse aktivnosti vključeni vsi člani ekipe, tudi spremljevalno osebje. Naredili smo nekaj kolesarskih tur, ki so trajale od štiri do pet ur in pol ter prevozili približno 600 kilometrov v štirih dnevih. Vaje za moč so temeljile na sistemu TRX, torej vaje z lastno težo. Imeli smo dva krasna, sončna dneva, dva dneva pa tudi dež in burjo, vendar so bile temperature bistveno višje kot v Sloveniji, zato to dejstvo ni bilo moteče. V tej fazi, ki ji rečemo “baza 1”, imamo daljše treninge, kjer poskušamo narediti čim boljšo aerobno podlago, da lahko kasneje tekmovalci zdržijo čim več težkih treningov. Prvi test bomo imeli že v začetku junija, kjer bomo ocenili, kdo mora fazo še podaljšati in kdo lahko napreduje v naslednjo. Priprave zaključujemo danes na Pokljuki, kjer nas je pričakal sneg in prava snežna kulisa. Seveda je bilo to za nas presenečenje, vendar dobrodošlo. Škoda le, da snega ni bilo dovolj za trening na smučeh, zato pa je bila zimska kulisa primerna za strelske treninge. Zaenkrat smo vse izvedli po načrtu, le veslanje v Bohinjskem jezeru smo morali izpustiti, ker je bila voda premrzla,” je povedal glavni reprezentančni trener Uroš Velepec.

Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Večji del maja smo trenirali individualno, sedaj pa smo se spet zbrali kot ekipa, kar je lepo. Imeli smo treninge, ki so sicer nekoliko bolj obsežni, vendar jih vsi zmoremo pri enaki hitrosti in smo jih lahko opravljali skupaj. Postopno povečujemo trajanje treninga, skoraj vsak dan delamo vaje za moč in v tem obdobju pazimo, da ne pretiravamo. Mogoče so bile priprave v Dalmaciji celo nekoliko prekratke, saj bi si želeli še več kolesarjenja predvsem zaradi spremembe okolja. Večino treningov opravimo na celini, morje pa ima poseben čar in toplejši kraji so nam bližje kot marsikateri drugi reprezentanci, kar bi lahko izkoristili še bolj. V aprilu in prvem delu maja sem večino svojega prostega časa posvetil ljudem, ki so mi najbližji in za katere preko zime nimam dovolj časa, v tem delu leta pa jim lahko vsaj nekoliko vrnem, saj se jim lahko posvetim več kot sicer,” je strnil svoja občutja Jakov Fak.

Naslednje skupne reprezentančne priprave bodo na vrsti spet v začetku junija s testiranjem v Ramsauu.


Trening na zasneženi Pokljuki [foto: Tomaž Šušteršič]


Trening na zasneženi Pokljuki [foto: Tomaž Šušteršič]


Trening na zasneženi Pokljuki [foto: Uroš Velepec]


Trening na zasneženi Pokljuki [foto: Uroš Velepec]


Trening na zasneženi Pokljuki [foto: Uroš Velepec]

Leave a Comment