Izjemen šprint Faka za tretje mesto

V tirolskem Hochfilznu je na vrsto prišel še zadnji dan preizkušnja svetovnega pokala. Na zasledovanje so se podali biatlonci, med katerimi sta bila tudi Jakov Fak in Klemen Bauer, ki sta na petkovi tekmi za zmagovalcem Johannesom Thingnesom Boejem zaostal 23 oziroma 114 sekund.

Na prvem streljanju je bila vodilna skupina biatloncev, med katerimi na startu – z izjemo J.T. Boeja – praktično ni bilo razlike, 100-odstotno uspešna. Odlično je streljal tudi Bauer, ki je tudi s pomočjo hitrega teka napredoval za 12. mest in tako zasedel 29. mesto.

Drugo streljanje se je izteklo podobno, tako da je Boe odšel naprej s 26.5 sekunde prednosti pred Fakom, zelo blizu pa so bili Nemec Schempp, Norvežan Svendsen in Francoz M. Fourcade. Klemen je bil tokrat enkrat nenatančen, kar je pomenilo, da je zdrsnil na 34. mesto.

Prvo streljanje v stoje se je za Jakova izteklo odlično, saj je bil znova izjemen, Boe pa je zgrešil enkrat in nazadoval na četrto mesto. Mesti za našim biatloncem sta tako zasedala Fourcade in Schempp, ki sta s 100-odstotnim streljanjem zaostala 1.5 oziroma 3.6 sekunde. Bauer je tokrat zgrešil dvakrat.


Jakov Fak je stopil na stopničke [foto: Tomaž Šušteršič]

Fourcade si je pred zadnjim streljanjem pridobil nekaj prednosti pred Fakom in Schemppom in nato tudi odlično opravil svojo nalogo. Vseh pet tarč je pokril tudi Schempp, medtem ko je Jakovov tretji strel žal zgrešil tarčo.

Francoz je v zadnji krog odšel z osmimi sekundami prednosti pred Nemcem, med Boejem in Fakom je bilo samo 0.6 sekunde razlike, blizu pa je bil tudi Rus Šipulin. Klemen je medtem ponovno zadel vseh pet tarč in napredoval na 38. mesto.

Boe je v zadnjem krogu že prehitel Faka, naš biatlonec pa se ni želel sprijazniti s četrtim mestom. Na zadnjem zahtevnem vzponu je našel zadnje atome moči in s silovitim tekom prehitel Norvežana in tako v cilj prišel kot tretji za Fourcadom in Schemppom. Klemen je bil na koncu 36. ″Po tistem zgrešenem strelu nisem kaj dosti razmišljal, sem samo nadaljeval, kot sem moral. Zgodilo se je, ampak iz tega moraš narediti najbolje,″ je dejal Fak, ki na lestvici svetovnega pokala trenutno zaseda odlično tretje mesto, ter spregovoril tudi o zadnjem vzponu, kjer si je priboril stopničke: ″Pravzaprav sem bil tam zelo utrujen, tako da se moram zahvaliti mami in očetu za tako dobre gene.

Glavni trener Uroš Velepec pa je o razburljivi preizkušnji dejal: ″Mi smo seveda uživali v takšni tekmi. Lepo je, da imaš tekmovalca ves čas med prvimi. Bilo je seveda tudi stresno, saj so fantje v špici perfektni strelci in tekači in med takimi ne smeš delati napak. Upam sem, da bo Jakov med tistimi, ki bodo zadevali in se ne bodo ustrašili. Vse je naredil tako kot je treba, izvlekel je maksimum, saj strelsko prej ni bil tako siguren. Na koncu je bilo pa infarktno, veseli smo, da je v zadnjem krogu uspel prehiteti Norvežana in Rusa.

Teja Gregorin 16. na zadnji tekmi biatlonk v Hochfilznu

Najboljše biatlonke sveta so se v Hochfilznu pomerile na tretji in zadnji preizkušnji. Na sporedu je bilo 10-kilometrsko zasledovanje, na katerem je imela najboljše izhodišče finska tekmovalka Kaisa Mäkäräinen. Teja Gregorin se je na pot podala 14. po vrsti s 55. sekundami zaostanka za vodilno, Andreja Mali pa kot 46., eno minuto in 50 sekund kasneje kot Finka.

Teja je s preizkušnjo začela izvrstno saj je nadaljevala s strelsko formo iz zadnjih dni. Tako na prvem, kot drugem postanku je pokrila vseh pet tarč in s tem najprej napredovala na deveto in nato na sedmo mesto. Andreja je začela slabše in morala po prvem streljanju v dva kazenska kroga, z drugim streljanjem pa je opravila z odliko in odšla v tretji krog iz 50. mesta.

Po 5200 metrih je prvo mesto še vedno zasedala Mäkäräinenova, ki je svojo prednost z desetimi pokritimi tarčami še povečala, druga je bila Nemka Preussova, ki je zaostajala 37.5 sekunde, tretja pa Francozinja Bescondova z 56.1 sekunde zaostanka. Gregorinova je bila sedma, njen zaostanek za vodilno pa je znašal minuto in 1.7 sekunde.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Naša najboljša biatlonka na tretjem postanku žal ni imela sreče, saj je zadela le tri tarče, kar je pred nadaljevanjem pomenilo zdrs na 18. mesto. Malijeva je bila uspešna štirikrat in še vedno zasedala petdeseto mesto.

Zmagovalka tekme je bila znana po zadnjem streljanju, saj je Mäkäräinenova pokrila vseh pet tarč in z vsega skupaj enim zgrešenim strelom odtekla proti cilju. Drugo mesto je na koncu osvojila Rusinja Glazirina, ki je bila strelsko neuspešna le enkrat na prvem postanku, tretja pa je bila Bescondova, ki je prav tako zadela 19-krat.

Teja je bila na zadnjem streljanju 80-odstotno uspešna, saj je svoj cilj zgrešil tretji izstreljeni naboj, Andreja pa je imela isti strelski izkupiček. Na koncu je Gregorinova napredovala iz 21. mesta in s tretjim časom zadnjega kroga čez ciljno črto pritekla kot 16., Malijeva pa je bila 52.

Glavni trener Uroš Velepec je po tekmi pojasnil, kaj se je dogajalo s Tejo na tretji postaji: ″Ko je puško po drugem streljanju vrgla na ramo se ji je pas, ki se zapenja na roko, zataknil za startno številko in potem ji je cel krog vleklo številko v vrat, da je komaj dihala, na strelišču pa je potem še ni mogla sneti. Puška se je zataknila za številko, ostale punce pa so posledično začele streljati deset sekund prej. Potem, ko je videla, da imajo nekatere že štiri pokrite tarče, ko je ona šele začela meriti, je izgubila koncentracijo in dvakrat zgrešila. Na zadnjem streljanju je potem zgrešila na rob. Škoda, ker je bila lepa priložnost, če bi tam pokrila tarče bi lahko prišla med tri. Takšne stvari se zgodijo enkrat na sezono ali pa na dve sezoni.

Ob 14.30 bo z moško zasledovalno preizkušnjo začel Norvežan Johannes Thingnes Boe, Jakov Fak bo z 12,5 kilometra začel 23 sekund kasneje, Klemen Bauer pa minuto in 54 sekund.

Naslednje tekme svetovnega pokala bo seveda gostila Pokljuka, ki bo ob izjemnih rezultatih naših biatloncev in biatlonk zagotovo lepo obiskana. V četrtek je na sporedu ženski šprint, v petek moški, v soboto bomo videli obe zasledovalni preizkušnji, v nedeljo pa prvič v sezoni tudi skupinska štarta.


Rezultati: Svetovni pokal.: Hochfilzen :. Zasledovanje


Leave a Comment