Izjemni Fak še enkrat na stopničkah

Zadnji dan tekem svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki so se v smučino znova najprej podali fantje. Na sporedu je bila prva letošnja tekma v skupinskem startu na 15 km. Vremenske razmere tudi tokrat niso bile idealne, biatlonce je deloma ovirala megla, smučina pa je bila zaradi včerajšnjega dežja ledena in zelo hitra. Z izjemno strelsko predstavo pa si je prvo zmago letos in šesto skupno pritekel Andreas Birnbacher. 31-letni Nemec, zmagovalec skupnega seštevka v tej disciplini v lanski sezoni, je edini zadel vseh 20 tarč in zasluženo na cilju slavil svojo prvo pokljuško zmago. Da mu proga na Rudnem polju leži, dokazuje tudi podatek, da je tukaj že trikrat stal na stopničkah. Letos pa je po slabšem začetku, na sprintu je dosegel šele 40. rezultat, svoje dosežke le še stopnjeval. “Ne počutim se starega, imam šele 31 let. Veliko sem se naučil iz prejšnjih let. Ko sem bil mlad, sem bil precej bolj utrujen, zdaj pa vem, kako moram stopnjevati tempo in tekmovati, da lahko zmagujem. Po sprintu je bilo kar nekaj pritiska na nas, ker nismo bili najboljši. Že takrat sem rekel, da je to šele prva tekma, na kateri nam ni šlo. Zdaj pa smo vendarle dokazali, da smo dobri in to je odlična napoved za naslednji tekmi svetovnega pokala v Nemčiji. Zelo sem utrujen po številnih tekmah in vesel sem, da bom lahko nekaj dni preživel s svojo družino.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Odlično je znova nastopil Jakov Fak. 25-letni slovenski biatlonec je tokrat streljal veliko bolje, zgrešil je le dva strela stoje. V zadnjem krogu pa se je z izjemnim tekom prebil na drugo mesto, ki ga je uspešno zadržal vse do cilja. “Včeraj je bila zame povsem nova izkušnja, saj sem startal kot prvi, vsi izkušeni fantje pa so bili za mano. Ni mi šlo dobro, pritisk me je povozil, danes pa sem bil precej bolj sproščen, tako kot v Hochfilznu in na sprintu na Pokljuki. Zdaj ne bo več takšnega pritiska, vzel si bom čas zase in za družino in da napolnim baterije,” je svoje pokljuške nastope ocenil Slovenec. Trener slovenske reprezentance Uroš Velepec pa je dodal : “Znamenit je njegov korak, ko je pravzaprav neulovljiv. Pomembno je tudi, da je vedel, da ima dobro pripravljene smuči. Serviserji so spet opravili odlično nalogo.

V izredno zanimivi tekmi sta odločila zadnja strelska nastopa, ki sta premešala vrstni red na vrhu. Tako se je na tretje mesto presenetljivo prebil Tim Burke z dvema zgrešenima streloma. “Po operaciji sem imel težko sezono, nisem vedel, kako se bom privadil na smuči in prišel v pravo formo. Zelo vesel sem, da sem končno spet na zmagovalnih stopničkah. To tretje mesto je zelo pomembno za celotno ekipo. Veliko treniramo skupaj, nekateri me na treningih redno premagujejo in to je le dokaz, da so lahko tako dobri tudi oni,” je bil s svojim nastopom zadovoljen 30-letni Američan.

V skupnem seštevku je vodstvo po tretji postaji svetovnega pokala svetovnega pokala ohranil Martin Fourcade. Francoz je po dveh tretjih mestih tekmo v skupinskem startu zaključil na četrtem mestu in ima tako sedaj 392 točk. Drugouvrščeni Norvežan Emil Hegle Svendsen, danes šesti, zaostaja 85 točk. Jakov Fak z 250 točkami ostaja na petem mestu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Pokljuka :. Skupinski štart (m)


Leave a Comment