IZJEMNO: Nika Križnar do velikega kristalnega globusa

Nika Križnar je osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske v sezoni 2020/21! Na finalni tekmi sezone v Čajkovskem je osvojila 3. mesto.


Nika Križnar je velika zmagovalka sezone 2020/21 [foto: SZS]

Finalni dan 10. sezone svetovnega pokala za smučarske skakalke je prinesel tudi trenutek odločitve v skupnem seštevku svetovnega pokala, Nika Križnar je pred tekmo za Japonko Saro Takanaši zaostajala 15 točk. Izjemno dramatična prva serija, ki jo je predvsem proti koncu razvlekel tudi premočan veter, je na vrh pričakovano izstrelila Avstrijko Marito Kramer, ki je s 146.5 metri postavila rekord naprave, zbrala pa je 136,1 točk. Na drugem mestu je bila s 134 metri in 120,1 točkami Norvežanka Silje Opseth, s 131.5 metri in 115,4 točkami pa je tretje mesto zasedala Križnarjeva. Takanašijeva je po dolgem čakanju skočila 126 metrov, 109,4 točk pa je bilo dovolj za 7. mesto po prvi seriji, kar je pomenilo, da je virtualno izgubila vodstvo v skupnem seštevku. Pred Takanašijevo je bila na 6. mestu tudi Ema Klinec, ki je skočila 124.5 metrov, zbrala pa je 111,8 točk.

Na finalni tekmi 31 skakalk je po prvi seriji Špela Rogelj zasedala 14. mesto, skočila je 118.5 metrov in zbrala 83,0 točk, Urša Bogataj je bila na 21. mestu s 113 metri in 71,5 točkami, Katra Komar pa je zasedala 29. mesto z 97.5 metri in 44,5 točkami.

Po več kot eno uro dolgem čakanju je žirija tekmovanja odpovedala finalno serijo in veselje v slovenskem taboru je bilo dovoljeno! Nika Križnar je zmagovalka svetovnega pokal z 871 točkami, Takanašijeva je z 862 točkami druga, tretja pa z 860 točkami Kramerjeva. V pokalu narodov so Slovenke zaostale samo za Avstrijkami in so osvojile drugo mesto.

Danes je bil moj dan! Ne morem si ga predstavljati lepše kot je bil! Bilo je težko, težko je bilo čakati, predvsem na zadnji tekmi na vrhu skakalnice. Bila sem zelo nervozna, veter je zelo pihala. Na koncu je finalni skok odpadel in bila sem zelo, zelo vesela. Sara Takanaši je zagotovo zelo dobro tekmica, ima 110 stopničk! Z njo se je bilo zelo težko boriti. Menjavanje majice… nikoli je nisem izpustila, vedno sem dala vse od sebe. Na koncu sem si rekla, da je vedno lažje napadati iz ozadja. To mi je tudi uspelo. Danes sem res uživala v skokih kljub temu, da je bilo vetrovno. V veliki kristalni globus je bilo vloženega ogromno dela. Najprej se moram zahvaliti trenerju Zoranu Zupančiču za vso podporo, za vse treninge, za vse kar mi je dal. Letos so bili skoki na res visokem nivoju. Zahvala pomočniku trenerja Anžetu Lavtižarju, serviserju Gabru Arhu in še najbolj pomembno – družini, ki me res vedno podpira. Držijo pesti za mene, jočejo z mano, se veselijo z mano. Hvala družini in fantu! Komaj čakam, da pridem domov in vas objamem!” je bila po tekmi nasmejana Križnarjeva.

Glavni trener Zoran Zupančič je uspeh posprepil z naslednjimi besedami: “Čajkovski, naše srečno prizorišče. Zadali smo si cilje, ki smo se jih res striktno držali. Cela ekipa je delovala na visokem nivoju, iz treninga v trening se je stvar sestavljala. Že na začetku sezone smo lahko pokazali lepe stvaritve. Veseli me, da smo bili prav na svetovnem prvenstvu v najboljši formi in smo nizali res dobre rezultate in že takrat vzeli medalje, ki do takrat še niso bile osvojene. Naslov svetovne prvakinje Eme Klinec, srebro ekipno in potem še na prvi posamični tekmi na veliki skakalnici bron Nike Križnar. Danes pa smo po vseh težavah, ki smo jih imeli na svetovnem prvenstvu, ko smo bili izolirani, tudi tu pa ni šlo brez težav, so nas kar strpali v izolacijo. Za dekleti je res težka preizkušnja, veliko obremenitve, a na koncu smo veseli. Res je, da smo bili na koncu tudi že utrujeni, skrhani, kot kakšen star mož. A ene tekmovalke so se res borile do konca, stopnjevale svoje nastope do konca, druge tekmovalke so na koncu malce popustile. Nika je odnesla globus, je zmagovalka svetovnega pokala za letošnjo sezono. Žal smo za malenkost izgubili boj za zmago v pokalu narodov, a če se vrnem na začetek – tega takrat nismo imeli med cilji. Rezultati in pričakovanja so se stopnjevali med sezono, ki jo lahko zaključim z veseljem. Še nas čaka delo, vseeno pa bo težko ponovljivo.

Nika Križnar je osvojila veliki kristalni globus!

Pred Niko je to uspelo Primožu Peterki, Tini Maze, Žanu Koširju in Petru Prevcu, Nika je tako peta Slovenka z najprestižnejšim pokalom v svetu zimskih svetovnih pokalov! Čestitke Nika in ekipa!


Rezultati: Svetovni pokal .: Čajkovski
Lestvice: Svetovni pokal
Lestvice: Pokal narodov


Leave a Comment