Jakov Fak in Teja Gregorin enajsta

Pred množico gledalcev, ki so že v jutranjih urah do zadnjega kotička napolnili Chiemgau Areno v Ruhpoldigu, je prvo preizkušnjo v konkurenci posameznikov, moški šprint dobil Francoz Martin Fourcade. Jakov Fak kot najboljši slovenski predstavnik je za las ostal izven deseterice na 11. mestu.

Fak ni uspel podreti le tretje tarče na prvem strelskem postanku in s solidnim tekom si je pritekel svojo najboljšo šprintersko uvrstitev na svetovnih prvenstvih. “Slabše streljanje kot v mešani štafeti je tudi posledica slabšega počutja v smučini. Enostavno se nisem počutil tako dobro in tako telesno močnega, kot bi si želel. Pričakovanja so vedno visoka in čeprav je z minuto zaostanka za zmagovalcem kazalo slabše, je bil razplet vseeno kar ugoden. Seveda bom to poskušal v zasledovanju izboljšati in potrditi dobro formo,” je napovedal Jakov Fak.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Z osmimi pokritimi tarčami je 39. mesto (1,1) osvojil Janez Marič. “Glede na letošnjo sezono, je bil to eden mojih najboljših nastopov in takšni so tudi moji občutki. Žal pa razmere ne dovoljujejo, da bi s se štartnimi številkami v ozadju lahko prebili med najboljše. Iz minute v minuto je bilo težje in celo z brezhibnim streljanjem bi bil težko med petnajsterico. Krasna kulisa in številno občinstvo, vendar smo žrtve takšnih pomladnih razmer prav tekmovalci, ki v neenakovrednih razmerah ne uspemo realizirati svojih ciljev,” je bil nekoliko kritičen Janez Marič.

Prva polovica tekme je bila uspešna tudi za Klemna Bauerja, ko je leže zadel vseh pet tarč. Na streljanju stoje pa je bil žal spet premalo natančen za vidnejšo uvrstitev. Štirikrat je obkrožil kazenski krog in zasedel 44. mesto. “Daleč od tistega, kar sem si kot oseben cilj zadal pred tekmo. Resda sem uspel ohraniti sproščenost in pustiti nervozo ob strani, vendar se je na strelišču vse odvilo tako hitro, brez pravega strelskega ritma in predno sem se zavedel napak, so štirje streli že poleteli mimo tarč,” je v cilju povedal Klemen Bauer.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Brez nastopa v zasledovanju je z 71. mestom ostal Vasja Rupnik. Po streljanju leže je trikrat zavil v kazenski krog, stoje pa je bil mnogo bolj uspešen, saj je zadel vseh pet tarč. “Leže je veter močno pihal desno in mislim, da sem naredil premalo korekcije. Na progi pa sploh nisem mogel teči tako kot znam oziroma so težke razmere le potencirale moje težave. Prav gotovo je bil to moj najslabši tek letos,” se je sam nad seboj hudoval Vasja Rupnik.

Zmagovalni oder so osvojili Francoz Martin Fourcade na prvem mestu, Norvežan Emil Hegle Svendsen na drugem in Šved Carl Johan Bergman na tretjem mestu. Prva dva sta zgrešila po dve tarči (1,1), Šved za katerega je to tudi prva medalja na svetovnih prvenstvih, pa se lahko pohvali s stoodstotnim strelskim izkupičkom.

Gregorinova ponovila Fakov dosežek

Magdalena Neuner je s popolnim nastopom osvojila 7,5-kilometrski šprint v Ruhpoldingu. Z 11. mestom pa je Teja Gregorin ponovila dosežek reprezentančnega kolega Jakova Faka, ki ga je dosegel le nekaj ur pred tem na moškem šprintu.

Gregorinova je z odliko opravila strelska nastopa in štartni številki 1 s katero je nastopila, dodala še eno enico v cilju. “Strelsko bi bila lahko še malenkost hitrejša, vendar sem z ‘ničlo’ vendarle lahko zadovoljna. Tekaško pa se je v dveh dnevih situacija kar precej spremenila. Skoraj ne morem verjeti, da sem bila v mešani štafeti tako živahna, danes pa ni šlo nikamor. Edinole utrujenost po neprespani noči, ko smo osvojili kolajno, je morda lahko botrovala takšni razliki. Bili smo tako navdušeni in evforični, da enostavno nisem mogla zaspati tiste noči. Druge razlage nimam za takšno počutje. Proga je bila zaradi visokih temperatur zelo težka in najbrž bo jutri podobno, ko bomo spet nastopile za fanti. Razmere bodo vseeno bistveno bolj enakovredne za vse tekmovalke in z enajstega mesta se je možno prebiti še bolj naprej, kot sem dokazala že večkrat do sedaj,” si je zastavila cilj Teja Gregorin.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Strelsko je bila malenkost manj uspešna Andreja Mali (0,1), ki je zgrešila četrti strel stoje. S 26. mestom je vseeno osvojila najboljši rezultat letošnje sezone. “Pred štartom sem bila zelo mirna in progo sem vzela v začetku bolj lahkotno zaradi mehkega in mokrega snega. Če bi šla preveč na moč, bi samo porabljala energijo, tako pa sem zdržala tekaško skozi celo tekmo s konstantnim tempom. Strelsko je še nekaj rezerve in tudi možnost za izboljšanje rezultata bo že jutri na zasledovanju,” je komentirala Andreja Mali.

S 96. mestom (2,2) se v zasledovanje ni uspelo uvrstiti Lili Drčar. “Pred tekmovanjem sem bila zelo vesela, da sem dobila priložnost nastopiti na tem prvenstvu. Sedaj pa sem razočarana sama nad sabo, ker sem se preveč zapletla na strelišču in porabila bistveno preveč časa. Pogoji so omogočali hitro in natančno streljanje, vendar jih nisem izkoristila,” je bila samokritična Drčarjeva.

Zato pa se je 28-tisočglava množica veselila težko pričakovane zmage Magdalene Neuner. Ta je dokazala, da kljub ne najbolj ugodni štartni številki (29), zmore premagati tudi največje tekmice kot je Darja Domračeva. Belorusinja je bila prav tako natančna, vendar pa 15,2 sekunde počasnejša od Nemke. Tretje mesto je pripadlo ukrajinski biatlonki Viti Semerenko, ki je zaostala za 37,6 sekund. Med prvo deseterico je bilo kar sedem tekmovalk strelsko stoodstotnih, od tega vse na prvih petih mestih.

Jutri se bodo biatlonke in biatlonci potegovali za naslove svetovnih prvakov na zasledovalnih tekmah. Ob 13.15 uri najprej moški in ob 16. uri še ženske.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Ruhpolding :. Sprint (m)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Ruhpolding :. Sprint (ž)


Leave a Comment