Jakov Fak osmi na zasledovanju na Finskem

Biatlonci so se v Kontiolahtiju borili za drugi komplet odličij svetovnega prvenstva. Tekmovalce je na Finskem danes pričakalo rosenje, a tudi šibkejši veter na strelišču kot pred 24. urami. Jakov Fak je startal 14. po vrsti s 55 sekundami zaostanka za Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejom, Klemen Bauer pa se je na 12,5-kilometrsko pot podal minuto in šest sekund za reprezentančnim kolegom.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Vrstni red na vrhu lestvice se je dodobra premešal že po prvem streljanju. Jakov, ki je pokril štiri tarče, je zdrsnil na 20. mesto, Bauer, ki je bil nezgrešljiv pa je napredoval za 12 mest na 35. Druga postaja za naša tekmovalca nato ni bila srečna, saj sta oba pustila nepokriti dve tarči, na polovici preizkušnje pa sta zasedala 21. oziroma 39. mesto. V tem času je vodil Nemec Erik Lesser, ki je zadel desetkrat, z istim strelskim izkupičkom pa so bili v razmiku sedmih sekund še trije tekmovalci.

Tako Jakov kot Klemen sta na predzadnjem streljanju svoji nalogi opravila z odliko in pridobila lepo število mest, Fak pa je za tem ponovil odlično streljanje tudi na drugi postaji v stoje. Bauer je moral po zadnjem streljanju v tri kazenske kroge, kar je pomenilo, da je na koncu v cilj prišel kot 39. Fak je vse do konca preizkušnje nadaljeval z odličnim tekom, v katerem je postavil drugi čas tekme, ciljno črto pa je prečkal na osmem mestu. ″Kakor sem videl sem zgrešil desno in navzdol. Je pa bilo tako, da sem na nastreljevanju streljal na nič vetra. Bilo je čisto zatišje na koncu in sem poskusil še enkrat in želel imeti nastreljeno orožje in se potem ravnati glede na veter, ker je spreminjal smer. Znova sem mislil, da vse delam dobro, a spet so šli streli v desno. Za tem niti nisem bil bolj sproščen, pred streljanjem v stoje si vedno želim biti čim višje. Ta format tekme je takšen, da če v leže ustreliš dve ničli, narediš velik korak naprej, seveda tudi odvisno od drugih. Glede na tekaški tempo, ki sem ga zastavil bi se sigurno prebil višje. A prišlo je do manjšega šoka, moral sem »resetirati« in to popraviti. Vem, da je rezultat pod pričakovanji, tudi mojimi, a sem vesel, da sem se na koncu zbral, kar je dosti pomembno. Z osebnimi trenerji sem vsak dan v stiku, vesel sem, da lahko delam z njimi, je pa škoda, da nista tukaj, a mislim, da bo v prihodnje navada, da bosta nenehno z mano. Ne vem, če se je treba zdaj kaj posebej sproščati,″ je po tekmi dejal Fak.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Do zlatega odličja je prišel Lesser, ki je pokril vse tarče tudi v streljanju v stoje, srebro je osvojil Rus Anton Šipulin, ki je pustil eno nepokrito tarčo le na drugem postanku, Norvežan Tarjei Boe pa je ponovil včerajšnji uspeh z devetnajstimi natančnimi streli.

Malijeva 20. na zasledovanju, še eno zlato Dorin Habertovi

Kontiolahti, kjer poteka svetovno prvenstvo v biatlonu, je v večernih urah na Finskem gostil drugo posamično preizkušnjo za ženske. Po tem, ko je na včerajšnjem sprintu Andreja Mali zasedla osmo mesto, je danes z 10-kilometrsko preizkušnjo začela minuto in dve sekundi kasneje kot Francozinja Marie Dorin Habert.

Naši tekmovalki se je ponesrečil čisto prvi strel na tekmi, nato pa je pokrila štiri naslednje tarče in ostala na osmem mestu. Po drugem strelskem nastopu, kjer je bila uspešna petkrat je zdrsnila na 12. mesto, prvo streljanje v leže pa se je končalo s četrtim zgrešenim strelom. Andreja je bila štiri kilometre pred ciljem tako na 17. mestu, dva kazenska kroga na drugem streljanju v stoje pa sta jo potisnila na 23. ″Danes je bil soliden nastop in pri štirih streljanjih moraš imeti fokus do konca. Meni ga je malo zmanjkalo, škoda, ker sta dva zgrešena strela malo preveč. S tisto nulo v stoje bi bil res super rezultat. A vseeno se zelo dobro počutim na progi, tudi v streljanju imam še velike rezerve, ki jih lahko izkoristim. Tekaško sem začela super, tudi sledila najboljšim tekačicam. V enem krogu sem šla samo, kar je malo težje in mogoče je bil tisti krog malo počasnejši. A v zadnjem krogu sem se počutila super, ‘odsprintala’ še tistih par tekmovalk. Sem vesela, da lahko v zadnjem krogu še toliko iztisnem iz sebe in pridobim še kakšno mesto, ki je zame borba. Konec koncev je to moj drugi najboljši dosežek sezone. Ta dva dneva mi bosta prišla prav, za mano se le tri tekme. Moram se spočiti in malo odklopiti glavo. Fizično se dobro počutim imam pa še rezerve v streljanju. Individualna tekma je bolj umirjena in vidim, da tudi umirjeno tudi streljam, ampak vseeno bo treba štirikrat dobro ustreliti. Vsi smo veseli, da je prišla Teja, da je ekipa popolna, tudi zaradi motivacije,″ je dejala Andreja.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Prvo mesto iz sprinta je Dorin Habertova uspela obraniti, čeprav je vsega skupaj zgrešila trikrat. Do srebra se je prebila Nemka Laura Dahlmeier, četrta na včerajšnji tekmi, ki je zgrešila po en strel na prvi in zadnji postaji. Bron je osvojila podprvakinja v sprintu Poljakinja Weronika Nowakowska-Ziemniak, ki je pokrila sedemnajst tarč, naša predstavnica pa je v zadnjem krogu prehitela tri tekmice in prišla v cilj kot 20.

Biatlonke imajo pred seboj dva prosta dneva pred 15-kilometrsko posamično preizkušnjo, biatlonci pa bodo s prvenstvom nadaljevali v četrtek, ko je na sporedu 20-kilometrska tekma v isti disciplini.

Leave a Comment