Jakov Fak po poškodbi v težavah


Jakov Fak [foto: Tomaš Šušteršič]

Priprave slovenskih biatloncev so ta teden potekale na avstrijskem Tirolskem, v znanem biatlonskem pripravljalnem središču Obertilliach, kjer je nemalokrat družbo biatloncem številnih reprezentanc delal tudi sloviti Ole Einar Bjoerndalen.

Prilagojen trening Jakova Faka

Tokrat pa glavnemu trenerju slovenske izbrane vrste Urošu Velepcu bolj kot konkurenca ustvarja sive lase poškodba v lastnem taboru. Jakov Fak si je že pred dnevi na domačem rolkarskem treningu ob padcu poškodoval prste, levo roko in ramenski del, trening v Obertilliachu pa je pokazal na pravo stanje poškodbe. “Prsti in rama me še vedno bolijo, roka je že boljše. Res sem nesrečno padel in to prav v tem obdobju, ko je velik del treninga namenjen izboljšavam pri streljanju. Puške si niti ne morem nadeti na rame in streljam samo stoje z manjšim številom nabojev. Žal imam težave tudi pri drsalni tehniki, zato tečem na rolkah le v klasičnem koraku in delam vaje za moč nog,” je svoje trenutno stanje opisal Fak.

Padec je bil boleč

Po padcu je vse skupaj izgledalo še mnogo slabše in zdravniki so predpisali predvsem mirovanje oziroma lahkotnejše treninge do bolečinskega praga, sicer se lahko pojavijo še dodatni zapleti. Kot kaže je šlo za izpah rame in prstov, roka pa je utrpela močan udarec. Tudi tokrat bo morala narava poskrbeti za okrevanje in ničesar ne moremo prehiteti. S prilagojenimi treningi bomo poskušali čimbolj ohraniti njegov nivo dosedanje pripravljenosti, ki je bil že precej visok, in poskrbeti za sanacijo poškodb do sklepnih priprav pred sezono. Vsaj tri tedne bo moral še paziti na gibe,” je pojasnil Velepec.

Sledi trening na zasneženi Pokljuki

Sicer treningi z ostalimi člani ekipe potekajo po načrtu in z izjemo Jakova, smo jo letos poleti odnesli brez bolezni in večjih poškodb. V Avstriji so bile naše priprave predvsem namenjene streljanju pod večjimi obremenitvami, en dan pa smo preživeli celo brez pušk, saj smo jih oddali na preizkušanje v Nemčijo. Tam smo v posebni komori naredili tudi teste streliva, ki ga bomo uporabljali pozimi. Družbo na stadionu so nam delali le še posamezniki iz avstrijske reprezentance in češka mladinska ekipa, kar nam je omogočalo kvalitetne treninge brez gneče na strelišču. Tokrat smo s seboj vzeli tudi kuharja Sašota, ki smo si ga izposodili v Športnem centru Triglav Pokljuka. On bo z nami tudi na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu, zato smo želeli preveriti še njegov sistem priprave športne prehrane na terenu v tujini. Vse se je obneslo brez težav in zaradi vremenske napovedi smo Obertilliach zapustili danes zjutraj, ko je pričelo snežiti tudi na Pokljuki. Že popoldan bomo v domačem baznem taboru opravili prvi snežni trening in ostali gostje hotela Center vse do naslednjega petka,” je še dodal trener Velepec.

Biatlonci so na trening v Obertilliach odpeljali tudi kuharja Sašota, ki so si ga izposodili v Športnem centru Triglav Pokljuka, z namenom preizkusa njegovega sistema priprave športne prehrane na terenu v tujini. Sašo se je odlično izkazal.

Leave a Comment