Jakov Fak z izjemno predstavo do prve zmage v sezoni

Več deset tisoč gledalcev je v češkem Novem Mestu spremljalo novo tekmo IBU svetovnega pokala. Na moškem sprintu so Slovenijo predstavljali štirje predstavniki. Klemen Bauer in Jakov Fak sta nastopila v prvi skupini, tako kot vsi najboljši biatlonci sezone in sicer s startnima številkama 12 in 18, Janez Marič in Rok Tršan pa sta se na 10-kilometrsko pot podala kot 64. oziroma 70.


Jakov Fak je slavil zmago v Novem mestu [foto: Tomaž Šušteršič]

Klemen je na začetku ubral bolj taktičen tekaški nastop, saj ni bil med najhitrejšimi, a se je nato izkazal na strelišču, kjer je pokril pet tarč. Jakov je bil za razliko na smučeh izredno hiter, z odliko pa se je odrezal tudi na prvem strelskem postanku in tako zasedel prvo mesto. Francoz Martin Fourcade in Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki sta startala za njim, sta za tem prav tako pokrila pet tarč in prehitela Faka za 8.1 oziroma 4.6 sekunde.

Bauer se je v streljanju v stoje odrezal solidno in zgrešil samo enkrat, kar je pomenilo, da je imel pred zadnjim tekaškim delom takrat šesti čas. Naš najboljši biatlonec je bil nato petkrat natančen tudi v drugo kar pa ni uspelo Fourcadu in J.T. Boeju. Francoz je zgrešil enkrat, Norvežan pa dvakrat, kar je pomenilo, da je Fak odšel proti cilju z 4.3 sekunde prednosti pred Nemcem Simonom Schemppom oziroma z 7.8 sekunde prednosti pred Francozom Jeanom Guillaumeom Beatrixom, ki je nastopil že pred našim biatloncem.


Slovenski navijači [foto: Tomaž Šušteršič]

Fak je z izjemnim tekom ob prihodu čez ciljno črto prehitel Beatrixa za 26 sekund, Schempp pa je nato prišel na drugo mesto z 12.8 sekunde slabšim časom. Klemnova končna uvrstitev je bilo 24. mesto, ki ga je dosegel predvsem po zaslugi hitrega teka v zadnjem krogu, Janez Marič in Rok Tršan, ki sta na vsakem streljanju zadela po štiri tarče, pa sta na koncu za nekaj sekund zgrešila jutrišnjo tekmo, saj sta zasedla 65. in 66. mesto.

Svoj nastop je najprej ocenil Bauer: ″Ko pogledam nazaj, mislim, da je ta strategija, ki sem si jo začrtal pred tekmo, v veliki meri kar uspela. Imel sem prilagojeno taktiko glede na trenutno stanje, ki po preboleli gripi še ni takšno, da bi lahko šel od starta do cilja na polno. Hitro sem uspel osvojiti primeren tempo, ki sem se ga potem držal in tako prišel s trezno glavo na strelišče, kjer sem naredil vse kot je treba. Žal pa mi je zadnjega strela, saj nisem imel razloga, da bi ga zgrešil, saj sem imel lep ritem. A vseeno mislim, da sem lahko zadovoljen s tekmo.


Jakov Fak je veselje prinesel v slovensko ekipo [foto: Tomaž Šušteršič]

Zelo sem vesel, sploh glede na občutke, ki sem jih imel včeraj. Danes je bilo vse perfektno in zelo sem vesel, da mi je končno uspelo priti do zmage. Sem bil edini med prvimi petimi ali šestimi, ki letos še ni imel zmage. A še nekaj mi jih manjka, tako da bom pridno delal naprej, pa bomo videli kako bo,″ je po prvi zmagi v sezoni dejal Fak, nato pa spregovoril še o dejstvu, da po včerajšnji štafeti ni imel najboljše popotnice: ″Pogovoril sem se s trenerjem in smo analizirali stanje oziroma občutke. Danes sem se osredotočil na svojo tekmo in naredil vse tako kot moram.″ Za tem je dodal še nekaj besed o jutrišnjem zasledovanju: ″Želim predvsem uživati. Letos mi zasledovalna tekma še ni uspela kot bi želel, jutri pa želim vse narediti bolje in priti čim višje.

Pri dekletih brez točk

Najboljše biatlonke sveta so se v Novem Mestu na Moravskem pomerile na sprinterski preizkušnji. Boj za točke in stopničke svetovnega pokala se je začel ob 12.30, ko je startala prva izmed 85-ih tekmovalk. Med njimi so bile tudi tri naše biatlonke – Teja Gregorin je nastopila kot četrta, Andreja Mali 37, Anja Eržen pa 70.

Gregorinova je odlične strelske občutke iz včerajšnje mešane štafete prenesla na prvo streljanje, kjer je pokrila vseh pet tarč. Žal pa razplet ni bil takšen tudi na drugi postaji, kjer je zgrešila tretji in peti strel, zaradi česar ni mogla več poseči po najvišjih mestih.

Z nastopom je še bolje začela Malijeva, ki je bila na prvi postaji prav tako 100-odstotna, poleg tega pa je bila hitrejša tudi v smučini, s čimer je zasedala 19. mesto. Potem pa je prišlo na vrsto streljanje v stoje, ki se je Andreji popolnoma ponesrečilo, saj je morala pred zadnjim tekaškim delom v kar pet kazenskih krogov, ki so jo na koncu popeljali na 68. mesto.

Najboljši slovenski strelski nastop je uspel Anji Eržen, ki je morala v kazenski krog po streljanju v stoje. Pred zadnjima dvema kilometroma in pol je zasedala 45. mesto, v cilj pa prišla kot 54. in se tako uvrstila na jutrišnjo zasledovalno tekmo. Poleg nje bo tam nastopila še Teja, ki se bo na pot podala iz 41. mesta.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Svoj nastop je po tekmi komentirala Gregorinova: ″Trenutno je stanje takšno, da moram zadeti vseh deset tarč, če želim poseči med prvih petnajst. Težko je iti na tekmo, če vidiš, da ne moreš teči tako, kot si že tekel, ne vem pa, kaj je temu vzrok. O tem se bomo pogovorili kasneje, ta tekma pa je bila takšna kot so bile tudi nekatere ostale letos. Ne dvomim vase, tudi danes bi bila mogoča ničla. Na pozicije sem stala kot pribita, a so se pojavile čisto nepotrebne napake. Koncentracija očitno ni bila taka, kot bi morala biti in za to lahko krivim samo sebe. Mogoče je razlog za zgrešene strele to, da veš,, da moraš vse zadeti, če hočeš priti vsaj malo višje. Mogoče o tem nebi razmišljala, če bi bila tekaška forma boljša. A tako je, enkrat ustreliš ničlo, enkrat pa zgrešiš. Jutri je nov dan in upam, da bom veliko bolj uspešna, vsaj strelsko. Tekaška forma pa je kakršna je, čez noč se jo ne bo dalo dvigniti, upam pa, da se bo to zgodilo v nadaljevanju sezone.

Najuspešnejši biatlonki sta danes prišli iz Nemčije. Laura Dahlmeier in Franziska Hildebrand sta pokrili vseh deset tarč, na koncu pa ju je v cilju ločila ena sekunda. Na odru za zmagovalke se jima je pridružila še domača tekmovalka Veronika Vitkova, ki je z enim zgrešenim strelom v leže ob koncu tekme zaostala 13.9 sekunde za Dahlmeierjevo.

Leave a Comment