Janus: “S Planico bomo prihranili”


Goran Janus [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Slovenski skakalci bodo v kratkem bogatejši za sodobni nordijski center v Planici. “Ko smo prihajali v Planico, smo se v avtomobilu šalili, da smo zgrešili, saj v vseh teh letih v Planico poleti nismo zahajali. Novi skakalnici bosta za slovenske skoke velik doprinos,” je ob prihodu v dolino pod Poncami menil glavni trener Goran Janus ter si s fanti z zanimanjem prvič podrobneje ogledal skakalnico.

Bili smo vajeni potovati na trening po tujini, kar je pozimi zelo zahtevno. Smo ena izmed zadnjih boljših skakalnih nacij, ki bomo dobili sodoben skakalni objekt. Skakalnici bosta dobrodošli tako za člane A reprezentance kot tudi za vso mladino. Prihranili bomo na času in denarju. Vsi pa že nestrpno pričakujemo prve skoke. Program za novo sezono smo sicer naredili konec marca, vendar ni težav, da v programu priprav ne bi oddaljenih krajih zamenjali s Planico. Pred prvimi tekmami svetovnega pokala v Lillehammerju si želim, da bi lahko trening na snegu opravili na planiški velikanki,” je dejal Janus.

Ekipno med tri, Jurij boljši od petega mesta


Goran Janus [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V pretekli sezoni so skakalci nanizali nekaj izjemnih rezultatov, ki so jih nadaljevali tudi v poletni veliki nagradi. Jurij Tepeš se je namreč kar trikrat uvrstil med najboljšo deseterico, na tekmi v japonski Hakubi pa je končal celo na drugem mestu. Poleg tega velja izpostaviti še ekipno zmago na uvodni tekmi v poljski Wisli. “Na tekmah letošnje poletne velike nagrade smo prikazali različne skoke, enkrat dobre, drugič nekoliko slabše. Prejšnji teden smo bili na pripravah v italijanskem Predazzu, tja nameravamo oditi znova konec oktobra. V vmesnem času bomo morda trenirali že v Planici. Letos smo trenirali več kot preteklo leto, vendar to ne pomeni, da lani nismo veliko trenirali. Pričakujem, da bomo nekoliko zmanjšali obseg treninga konec oktobra, saj prihajajo tekme svetovnega pokala hitro. Naša želja je bila, da bi v svetovnem pokalu nastopili s šestimi skakalci, kar se bo tudi najverjetneje uresničilo. Teoretično pa imamo možnosti še sedmega skakalca,” je o poteku poletne sezone dejal selektor in nekaj besed namenil tudi sobotni in nedeljski tekmi poletne velike nagrade v Almatyu. V tem kazahstanskem mestu sta lani Jurij Tepeš in Jure Šinkovec slavila dvojno zmago, uspeh pa je dopolnil še Dejan Judež na sedmem mestu. “Za tekme v Almatyu konkretnih ciljev nismo postavili. V pokalu narodov trenutno zasedamo četrto mesto in bi bilo lepo, da bi poletno veliko nagrado končali med najboljšo trojico. Jurij Tepeš je na visokem petem mestu. Želim si, da obdrži to mesto ali ga še izboljša. V Kazahstanu morajo fantje le najboljše odskakati. Za zaključek poletne sezone v Hinzenbach ne bomo odpotovali z najmočnejšo postavo,” se je v prihodnost zazrl Janus.

O dresih več znano 6. oktobra

V skakalnem svetu še vedno burijo duhove novi oprijeti dresi, s katerimi imajo skakalci še vedno veliko težav. Mednarodna smučarska zveza (FIS) bo 6. oktobra sporočila ali bo novo pravilo veljalo tudi tekom zimske sezone. V nasprotnem primeru bodo v veljavo stopili dresi, ki omogočajo tri centimetrsko odstopanje. “Dejstvo je, da ima z novimi oprijetimi dresi še vedno težave nekje polovica skakalcev. Za popolno prilaganjem novim zakonitostim je potrebno napraviti veliko skokov. Trenutno lahko praktično le čakamo,” je pogovor zaključil Janus, ki s fanti v sredo odhaja proti Almatyu.


Goran Janus [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Leave a Comment