Japonci najboljši med mešanimi ekipami

V Lillehammerju so skakalke s pomočjo moških kolegov otvorile novo sezono v svetovnem pokalu in sicer s tekmo mešanih ekip. Glede na pretekle tovrstne preizkušnje bi lahko zaključili, da prav dekleta odločajo o končni razvrstitvi – tokrat temu ni bilo ravno tako. Zmagovalci Japonci niso blesteli že od začetka, a so v ključnih trenutkih ostali zbrani in se tako v postavi Yuki Ito, Daiki Ito, Sara Takanashi in Taku Takeuchi prepričljivo povzpeli na najvišjo stopničko. Resni konkurenti so bili do zadnjega Avstrijci: odlični Jacqueline Seifriedsberger in Daniela Irashko-Stoltz, ki se po hudi poškodbi vrača na prizorišča svetovnega pokala, sta le potrdili moč avstrijske ekipe, ki sta jo dopolnila tudi odlična moška predstavnika, Thomas Morgenstern in Gregor Schlierenzauer.


Japonska mešana ekipa je bila danes najboljša [foto: GEPA]

Prvo serijo je nekoliko zaznamovalo sneženje, ki se je med nastopi druge skupine  okrepilo in poskrbelo za nekaj krajših prekinitev, večjih težav pa ni povzročalo. Člani naše ekipe se so razen Petra Prevca, ki je nastopil v odlično, bolj ali manj izgubili v povprečju. Maja Vtič je prva dobila priložnost in pristala pri solidnih 94 metrih, polomila pa sta ga Jaka Hvala in Ema Klinec s 86 in 81 metri, malo tudi na račun turbulentnih vremenskih razmer. Ne tako presenetljivo je prav na zadnjem mestu pristala Poljska ekipa, saj šibke ženske polovice nista mogla rešiti niti Maciej Kot in Kamil Stoch, ki sicer blestita na posamičnih preizkušnjah.


Glavni trener Goran Janus je z nastopoma svojih fantov lahko le delno zadovoljen. [foto: GEPA]

Drugi polčas so Norvežanka Lundby, Japonka Ito in naša Vtičeva začele precej bolj obetavno kot v prvi seriji v nasprotju s Seifriedsbergerjevo, ki je s ponesrečenim nastopom celo potisnila avstrijsko ekipo na drugo mesto po prvi skupini. Kjer pa ni ostala dolgo, saj je Morgenstern pokazal še en odličen nastop. Tudi sicer so fantje druge skupine dosegali dobre daljave, daleč najboljšo pa Nemec Karl Geiger, ki je postavil nov rekord skakalnice pri 107,5 metrih v odličnih razmerah. Naš Hvala je popravil vtis iz prve serije, a še vseeno ni pokazal vsega kar zmore in dosegel 97,5 metrov. Precej bolje je nastopila tudi Ema Klinec in delno tudi na račun ponesrečenega skoka Nemke Carine Vogt je slovenska ekipa pričakala zadnjo skupino na tretjem mestu.

Zadnjih osem skakalcev je tako odločalo o končnem razporedu, štartali pa so dve naletni mesti nižje kot njihovi predhodniki. Za nas je bil najbolj zanimiv dvoboj med Andersom Bardalom in Petrom Prevcem za tretje mesto. Bardal je nastopil v odličnih pogojih, a se ni posebej izkazal, medtem ko je Prevca kar posrkalo na hrbtišče in je tako zapravil priložnost za nove stopničke naše reprezentance. Vseeno so zasedli odlično peto mesto. Za še večjo dramatičnost okrog prvega mesta sta poskrbela povprečen skok Schlierenzauerja in spremenljive razmere pred zadnjih nastopom – Takeuchi je moral dvakrat nazaj z zaletišča. Kljub temu se je uspel zbrati in s skokom dolgim 100,5 metrov poskrbel za veselje v Japonskem taboru. Tretje mesto je zasedla domača norveška ekipa.

Na tekmi so bile precej kaotične razmere. Morda se naša najmlajša članica Ema Klinec v takšnih razmerah še ni najbolje znašla. Pri njej je bilo prisotnih še nekaj preveč šumov, ki so se ji priklatili v skok. Z drugim skokom je že pokazala večjo trdnost. Tekmovanje je za nami in lahko rečemo, da imamo eno izkušnjo več. Maja Vtič je odskakala tako kot je bilo za ekipo potrebno,” je po tekmi razmišljal trener ženske skakalne ekipe Jože Berčič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehamer :. Uradni rezultati
Izjava: Jože Berčič (.mp3)


Leave a Comment