Jelenko in Berlot 14. na ekipnem šprintu

Nordijske kombinatorce je danes v finskem Kuusamu čakala preizkušnja v ekipnem šprintu, katere se je udeležilo 23 ekip. Med njimi je bila tudi slovenska, ki sta jo sestavljala Marjan Jelenko in Gašper Berlot. Na skakalnici se je prvi pomeril Berlot, ki je s skokom 118,5 m vknjižil 15. mesto. Za njim je Jelenko s 113,0 m našo dvojico popeljal mesto višje. Na tekaški del sta tako odšla z dvema minutama in šestimi sekundami zaostanka za vodilnima Norvežanoma Joergenom Graabakom in Haavardom Klemetsnom.

Na tekaškem delu naša kombinatorca, vsak je pretekel 7,5 km, proti najboljšim nista izgubila pretirano veliko časa. V smučini sta se borila s tekmici, žal dodatnega mesta nista pridobila, tako da sta Jelenko in Berlot tekmo končala kot 14. (+2:35,0).


Eric Frenzel se je moral tokrat zadovoljiti z drugim mestom [foto: OK Val di Fiemme]

Zmage sta se veselila Norvežana Graabakom in Klemetsen, druga sta bila Nemca Bjoern Kircheisen in Eric Frenzel, tretja pa Francoza Jason Lamy Chappuis in Francois Braud.

Gleda na to, kaj smo storili na skakalnici je bil nato tek soliden in smo obdržali mesto iz skakalnice. Z dobrim tekom se vsega ne da narediti. Še vedno nam manjka na skakalnici, da ne bi tako kontrolirano počeli vsega skupaj. Da bi dosegli skoke, ki nam bi stekli, pa potrebujemo skoke za trening. Pod pritiskom tekme je zelo težko narediti izboljšave. Fantje so z obema nogama na tleh. Vedo, da potrebujejo kakšen umirjen trening za pridobitev ustreznih občutkov. S tem se bo dvignila njihova samozavest, s čimer bo nato prišel tudi rezultat. Skakalnica v Kuusamu je takšna, da v kolikor poskušaš kontrolirati določene stvari, ti tega ne dovoli. Za prihodnje bomo vedeli, da se na Finsko brez skokov ne izplača podajati,″ je po tekmi razmišljal glavni trener Jože Berčič ter obrazložil, da vseeno ciljajo na višje uvrstitve: ″Seveda je naš domet višji. V kolikor ne bi bili zmožni poseči višje, najbrž ne bili pravi športniki. Tekme v Kuusamu niso povsem pravi pokazatelj pripravljenosti. Veliko se bo še dalo narediti z boljšimi skoki. Realno fantje sežejo drugam. Ekipni šprint glede tekaškega dela dobro ustreza tako Marjanu kot Gašperju, temu pa potrebno dodati še skoke na skakalnici. S tem pa bo prišel tudi rezultat.

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v norveškem Lillehammerju, kjer bosta na sporedu dve posamični preizkušnji. Na tekmi bo slovenska ekipa nastopila v nespremenjeni postavi, poleg Berlota in Jelenka bo torej nastopil tudi Jože Kamenik. Naša ekipa bo ostala v Skandinaviji in opravila prepotrebni trening na snegu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo
Izjava: Jože Berčič (.mp3)


Leave a Comment