Jelenko in Berlot do točk v Ramsau

Neugodne vremenske razmere na skakalnici v Ramsau so avstrijskim organizatorjem preprečile izvedbo skakalnega dela današnje tekme svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev.

Po pravilih Mednarodne smučarske zveze (FIS) so tako obveljali rezultati petkove provizorične serije, kjer je najbolje nastopil Rus Evgeniy Klimov, odlično izhodišče pa je imel tudi Marjan Jelenko, ki je držal osmo mesto. Na štartu 10 kilometrske tekaške preizkušnje se je Zrečan podal z 48 sekundami zaostanka. V boju za nove točke smo imeli tudi Gašperja Berltota, a je z 42. mestom ter minuto in 40 sekundnim zaostankom upal na napredovanje med dobitnike točk.

Zaradi sorazmerno majhnih zaostankov se je po tretjini tekaškega dela izoblikovala velika skupina 20 tekačev, ki so bili med seboj oddaljeni za vsega 10 sekund. Med njimi je bil tudi Marjan Jelenko. V nadaljevanju so se med njimi sicer naredile manjše razlike, a ne povsem pri vrhu. Za končno zmago je namreč odločal ciljni špint, v katerem je največ moči obdržal Francoz Jason Lamy Chappuis (21. po skokih). Vsega 0,2 sekunde je na drugem mestu zaostal Norvežan Mikko Kokslien (27.), tretji Nemec Fabian Riessle pa je bil počasnejši še za vsega pol sekunde.


Marjan Jelenko [foto: GEPA]

Marjan v nadaljevanju ni uspel držati najboljših, a je vendarle obdržal mesto med dobitniki točk. Preizkušnjo v Ramsau je končal na 21. mestu. Tekaško pa je odlično nastopil Berlot, ki je za Jelenkom zaostal le za malenkost in se kot 25. razveselil novih točk svetovnega pokala.

Včeraj je potekala ekipna preizkušnja, katera nam ni dobro uspela. Veliko smole smo imeli že pri skokih ter posledično velik zaostanek. V Ramsau je malo snega, danes ponoči ga je vendarle nekaj zapadlo. Proga je kratka, gre le za rahel vzpon in nato spust, zaradi česar ni posebno selektivna. Na takšni progi je težko ujeti oz. nadomestiti. Dopoldne je pihal premočan veter, zaradi česar se je uporabila petkovo provizorično serijo. V tisti seriji je imel Marjan zelo dobro izhodišče, Gašper malce slabšega. Na kratki progi je vse skupaj izgledalo kot skupinski štartu. Kdor se ni najbolje znašel v gneči, je lahko veliko nazadoval. Razlike med tekmovalci so bile majhne, velik osmoljenec tega je bil Marjan. Veliko pa je napredoval Gašper, ki je prikazal enega boljših letošnjih tekov,″ je o današnji tekmi razmišljal glavni trener Jože Berčič ter napravil tudi kratko analizo dosedanjega dela sezone: ″Dva tekmovalca imamo, ki sta na rangu svetovnega pokala. Jožetu vedno malenkostno zmanjka. Le čakamo, kdaj mu bo uspel preboj naprej. V Ramsau je za nagrado nastopil Luka Oblak, ki je na celinskem pokalu dosegel prve točke. Na tekmo se je prišel učit in nabirati izkušnje.

Vse ekipe so bile pred tekmovanje na treningu v Ramsau, saj po Srednji Evropi ni snega. Tudi skandinavske ekipe so predhodno prišle v Ramsau na trening. Kakšne posebne prednosti ni imel nihče. Specifika kratkega tekaškega kroga in neselektivna proga je nekako krojila razplet. A na koncu vedno zmaga najboljši,″ je Berčič dejal o prednosti pogostih treningov v Ramsau.

Kombinatorci imajo sedaj krajši premor, saj so naslednje tekme na sporedu šele 3. in 4. januarja v nemškem Schonachu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ramsau
Izjava: Jože Berčič (.mp3)


Leave a Comment