Jelenko za uvod deseti

Organizatorji tekme svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev v Kuusamu so se po posvetu z vodji ekip in žirijo odločili, da zaradi težav z vetrom ekipno preizkušnjo prestavijo na nedeljo, danes pa izvedejo posamično. Ker je bil skakalni del odpovedan, so obveljali rezultati petkove provizorične serije.

Na 10 kilometrsko tekaško preizkušnjo se je tako prvi podal Rus Evgeniy Klimov. 27 sekund za njim je štartal Norvežan Haavard Klemetsen, tretji Avstrijec Wilhelm Denifl pa je imel že 48 sekund zaostanka. Najboljše izhodišče med tremi Slovenci je pripadalo Marjanu Jelenku (13. mesto; +1:43). Matic Plaznik (40.; +2:45) in Gašper Berlot (50.; +3:08) sta startala proti koncu nastopajočih.


Marjan Jelenko je bil najvišje uvrščeni Slovenec [foto: GEPA]

Jelenko je tekaški del pričel pogumno, saj je že po kilometru ujel večjo skupino, ki se je borila za šesto mesto. Do polovice preizkušnje je Zrečan napredoval do osmega mesta, na vrhu pa je vodstvo prevzel Klementsen pred Nemcem Ericom Frenzlom in Klimovim. V drugi polovici smo videli izrazit napad lanskoletnega zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala Frenzla, ki si je pritekel suvereno zmago. Boj za preostala mesta na stopničkah pa je bil napet vse do ciljne črte. V ciljnem sprintu je drugo mesto tako pripadlo Norvežanu Joergenu Graabaku (+ 3,5), tretji pa je bil še en Viking, in sicer Magnus Krog (+6,9). Klimov (+ 2:14,0) je povsem popustil in za 30. mesto prejel eno točko.

Jelenko je nastopil odlično in na prvi tekmi zaključil najboljšo deseterico. Za zmagovalcem je zaostal za 58,6 sekund. Žal Plaznik (+ 3:03,3) in Berlot (+ 3:57,1) nista vknjižila točk, bila sta 39. oz. 47. “Danes bi morala biti ekipna tekma, a je bila zaradi vetra izpeljana posamična preizkušnja. Marjan je na teku napredoval za tri mesta, kar je vzpodbuden rezultat. Nastopil je nekoliko s strahom pred prvo tekmo, saj ni vedel točno, kako je pripravljen. Na prihodnjih tekmah pa te težave ne bo več. Plaznik je nastopil zelo solidno na skoku in na teku. Berloto pa je imel slabše smuči in ni napredoval po lestvici. Na nedeljsko ekipno tekmo lahko gremo optimistično,” je po tekmi razmišljal glavni trener Primož Triplat.

V nedeljo je na sporedu ekipna tekma, kjer bodo Slovenijo zastopali Jelenko, Plaznik, Berlot in Mitja Oranič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Uradni rezultati


Leave a Comment