Jernej Damjan do zmage, elitni člani v ozadju

Na drugi posamični tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v finski Ruki je zmagal Jernej Damjan, ki je s skokoma 140 in 142 metrov drugič v karieri ugnal vso konkurenco! Njegov uspeh so dopolnili Anže Semenič s 17., Peter Prevc s 23. in Tilen Bartol z 29. mestom.

Zadnje dejanje dogajanja nordijskega uvoda sezone svetovnega pokala v finski Ruki je prineslo drugo letošnjo posamično tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih. Na tekmi je bilo šest slovenskih skakalcev, ki so dobro pripravljenost pokazali že v vetrovno zelo mirni poizkusni seriji. Takšni pogoji so vladali tudi tekom tekme, kar je v tem finskem mestu prava redkost. Za Slovenijo je prvi skočil Robert Kranjec, ki pa je s 95.5 metri in 63,6 točkami tekmovanje sklenil pri repu uvrščenih. Povsem drugačna zgodba pa se je odvila pri številki 9, pri Jerneju Damjanu, ki je naredil odličen skok, pristal pri 140 metrih, 148,2 točk pa je bilo nedosegljivih za vso konkurenco do konca prve serije!


Jernej Damjan je slavil drugo zmago v karieri [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Žal naš tretji predstavnik, Anže Lanišek, ki je bil prav tako zelo soliden v poizkusni seriji, s 118 metri in 101,5 točkami ni našel poti med trideseterico, na koncu je osvojil 36. mesto. Svoje je izpolnil četrti Slovenec, Anže Semenič, 128.5 metrov in 126,1 točk ga je po prvi seriji popeljalo na 21. mesto. Najboljši skok tega konca tedna je nato uspel Tilnu Bartolu, ki je s 132.5 metri in 134,2 točkami zaokrožil najboljšo petnajsterico. Žal se ni izšlo Petru Prevcu, ki je s 125.5 metri in 120,3 točkami na 25. mestu zaostal za napovedmi, ki jih je postavil z zelo dobrimi skoki v Ruki. Še bolj sta razočarala Stefan Kraft s 126 metri in Kamil Stoch, ki sta po prvi seriji končala tik za Prevcem na 26. in 27. mestu. Damjan je na vrhu imel 1,2 točke prednosti pred Robertom Johanssonom in še dodatne 0,7 točke pred Danielom Andrejem Tandejem. Dve oz. tri desetinke manj od Norvežana sta zbrala Dawid Kubacki in Andreas Wellinger, s 145,5 točkami je bil zelo blizu tudi šestouvrščeni Johann Andre Forfang. Zmagovalec Wisle, Junširo Kobajaši je bil sedmi s 142,3 točkami.

Damjan ohranil mirne živce in s številko 9 pokoril vso konkurenco

V finalni seriji je s 145 metri najprej silovito napadel Kraft, ki je z 276,7 točkami prišel do končnega 13. mesta. Zelo dobro je skočil tudi Prevc, ki je pristal pri 136 metrih, v zgoščeni konkurenci pa je z 257,6 točkami pridobil dve mesti in je končal na 23. mestu. Še en zelo dober skok je nato pokazal Semenič, ki je s 135.5 metri in 261,3 točkami napredoval na končno 17. mesto. Žal je nato v preveliki želji pregorel Bartol, ki je s 104.5 metri in 208,6 točkami kljub temu na 29. mestu lahko zadovoljen z drugimi točkami v letošnji sezoni.

Potrebno pa je poudariti, da je Damjan član B reprezentance, tako kot Timi Zajc in Tilen Bartol. To pa so tudi edini slovenski skakalci, ki so v letošnji sezoni prišli do dokaj solidnih uvrstitev. Člani A ekipe, ki so trenirali pod vodstvom Gorana Janusa, so v slabi formi in vse bolj kaže, da so v pripravljalnem obdobju delali slabo. Je morda čas za zamenjavo strokovnega vodstva A reprezentance?

Napad na zmago je s 142 metri in 298,6 točkami najprej napovedal Forfang, na njegov napad pa niso imeli odgovora ne Wellinger s 140 metri in 293,0 točkmami, ne vsi ostali, razen – Damjana! Ljubljančan je prikazal še en izjemen skok, 142 metrov je bilo dovolj za drugo zmago med elito, zbral je 301,4 točk! Drugo mesto je osvojil Forfang, tretje pa Wellinger. “Takoj po pristanku nisem prav veliko razmišljal. Na vrhu sem bil malo nervozen, a žena mi lepo pošilja posnetke hčerke Niki in to me res lepo pomirja. Hvala obema, da sem bil lepo miren, čeprav sem bil še vedno nervozen. Kaj bi bilo šele, če bi bilo drugače!? Po pristanku pa.. videl sem, da sem pristal blizu zelene črte, upal sem, da bo dovolj in je bilo. Nato pa le še sreča!” je najprej povedal prvi slovenski junak olimpijske sezone, ki je nato opisal še situacijo, ko je prvič zmagal po vodstvu v prvi seriji: “Pritisk po prvi seriji je bil. Vedno je lažje napadati kot braniti. Dvakrat sem s tega mesta že pristal na drugem, enkrat pozimi in enkrat poleti, nikoli pa še nisem zmagal. Sigurno je bilo vse malo drugače. A rekel sem si “kaj hočemo, še en skok, potrebno se je sprostiti in poizkusiti čim bolj uživati v tem skoku.

Zmage ni čutil, vedel pa je, da je v solidni formi

Kako je Jernej Damjan prišel kot rezerva v ekipo in zmagal, kakšen recept je ubral? “Veliko let sem že v svetovnem pokalu in rekel sem si, da poleti moram nekaj spremeniti. V zadnjih letih so me vseskozi spremljale poškodbe in sem si ga zato vzel zase. Vseskozi sem sicer treniral, a ni bilo tekem in pritiska. Družina je bila na prvem mestu. Zdaj sem prišel spočit in željan skokov. Uživam v skokih. Najslabše je, ko se enkrat zasičiš. Bistvo je, da res uživaš v skokih. Lačen skokov vedno bolje skačeš. Zdaj malce že pomislim o Pjongčangu, prejšnji teden, ko sem od doma gledal tekme, pa nisem. A grem iz danes na jutri, je še veliko tekem do takrat, uživam vsak trenutek posebaj.” In za konec še misel o tem, da je poleti izgubil tekmovalni ritem in bi mu to utegnilo povzročati težave v nadaljevanju sezone: “To je pri skokih vedno težko reči. Tukaj, od kar je skakalnica prenovljena, mi je vedno ustrezala. A fantje so zelo skupaj. Upam, da bom tako užival, kot sem tukaj, skakal sproščeno in videli bomo kakšni bodo rezultati. Da bi vedel, da bom zmagal, da sem v tako vrhunski formi, nisem, vedel pa sem, da skačem solidno,” je pred potjo domov zaključil Damjan, ki je prve čestitke prejel od žene in mami.

Damjan je bil najboljši leta 2014 na znameniti tekmi v Sapporu, ko je zmagal pred Petrom Prevcem in Kranjcem. Na stopničke na posamični preizkušnji je skočil do danes sedemkrat, enkrat je torej zmagal, dvakrat je bil drugi in štirikrat tretji. Z današnjo zmago je skočil tudi na drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, vodi še vedno danes deseti Kobajaši. Hkrati je bila to peta zmaga Slovenije v Ruki, po Primožu Peterki (1996, 2002), Kranjcu (2005) in lani Domnu Prevcu pa je četrti Slovenec, ki mu je to uspelo na severu Finske. S 34 leti in 182 dnevi je postal 4. najstarejši zmagovalec tekme svetovnega pokala za Noriakiom Kasaiom (42 let in 176 dni), Takanobujem Okabejem (38 let in 135) ter Kranjcem (34 let in 246 dni).

V Rusiji se vrača Timi Zajc

Goran Janus je takole povzel današnji uspeh slovenskega skakanja: “Predvsem sem vesel Jernejeve zmage. Ta trenutek skače zelo sproščeno, vse mu gre. Zmagati v Kuusamu ni lahko. Čestital bi tudi ostalim trem, štirje v točkah in to je to. Pred finalno serijo je bilo malo nervoze, tudi pri Jerneju, kolikor mi je povedal, a je opravil odlično. Super!
Svetovni pokal v smučarskih skokih se prihodnji konec tedna nadaljuje v ruskem Nižnem Tagilu, kjer bo Jurija Tepeša v slovenski ekipi zamenjal Timi Zajc.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ruka
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment