Jernej Damjan končal kariero

Jernej Damjan se je pri 37 letih odločil, da zaključi svojo bogato kariero v smučarskih skokih. Na tekmah svetovnega pokala je zbral 3383 točk, 17-krat je stal na odru za zmagovalce, štirikrat je ugnal vso konkurenco in sicer v Ruki in Sapporu na posamični tekmi ter v Willingenu in Zakopanah na ekipni tekmi. Na svetovnih prvenstvih je osvojil štiri medalje z ekipo Slovenije. Srebro na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu 2018, ter bron na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu 2012, v Oslu 2011 in Oberstdorfu 2005. “Ni bilo najlažje. Kakorkoli, čez vso kariero sem imel vzpone in padce, a vedno sem se na koncu uspel vrniti. Če tolikokrat ne obupaš, je potem enkrat reči “Zdaj je pa dovolj,” težko. Minula sezona je bila taka, da sem na koncu zelo premišljeno in enostavno rekel, da zdaj je pa res dovolj in da je čas, da v življenju najdem še kakšne druge cilje. Ne bom rekel, da prostor prepuščam mlajšim, ker to sem jim ga vedno, kadar so bili boljši. Zdaj je čas, da najdem nove izzive v življenju in poizkušam še kje drugje kaj narediti,” je prve misli strnil Jernej, nato pa se je ozrl na dosežke v svoji bogati karieri. “Redkokateri športnik bi lahko na koncu kariere rekel, da je dosegel vse, kar si je zastavil in da je bil zadovoljen z vsem 100%. A s samo kariero sem jaz 100% zadovoljen, s samimi rezultati pa je tako, da bi bilo lahko kdaj bolje, a lahko bi bilo tudi še veliko slabše. Kakorkoli je bila to ena zelo dolga, lepa kariera. Nobenega trenutka, ne dobrega in ne slabega zamenjal za nič. Od slabih sem se ogromno naučil, ob dobrih pa sem brezmejno užival. Vedno se bom spominjal za nazaj vse, kar se mi je v skoraj 28 letih dogajalo.


Jernej Damjan [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Kdaj je ob vseh uspehih najbolj užival? “Težko je reči, kateri dogodek je bil najbolj tak. Čustva so različna. Enkrat so čustva presenečenja, enkrat čustva sreče, enkrat čustva sreče, enkrat čustva zadovoljstva. Vse medalje iz večjih tekmovanj, rad bi poudaril, vseh ekipnih tekmovanj. Tista iz Oberstdorfa 2005 je bila prav nekaj posebnega, Oslo je bilo nekaj posebnega, Vikersund je bil nekaj posebnega in na koncu je bil nekaj posebnega tudi Oberstdorf. Vsaka medalja ima svojo zgodobo. To so tisti trenutki, ki mi pomenijo največ. Vedno se mi je bilo lepše veseliti ekipnih uspehov kot svojih lastnih. Takrat si bolj ponosen, vedno je lepše, če se zraven tebe veseli še cel kup ljudi, kot pa da gledaš ostale, ki niso zadovoljni, ti pa skačeš od veselja.

Bil je tudi udeleženec štirih olimpijskih iger. “Največji grenak priokus teh iger je, da tam nikoli nisem potegnil tistega, kar sem si želel. Če bi v vitrini imel še olimpijsko medaljo, potem bi lahko res rekel, da sem povsod nekaj nabral. Prihodnje leto so res na sporedu olimpijske igre, ne bom rekel, da ne bi bil sposoben biti zraven, a enostavno ne čutim tiste poti, po kateri bi lahko prišel do tega.

Jernej Damjan je nastopil na 271 posamičnih tekmah svetovnega pokala, prvič 10. januarja 2004 v Libercu, član olimpijske reprezentance je bil v Torinu 2006, Vancouvru 2010, Sočiju 2014 in Pjongčangu 2018. Kam ga bo pot vodila v prihodnje? “Od leta 2013 v skokih ne delujem le kot skakalec ampak počasi pridobivam tudi kakšne druge funkcije. Tudi na SZS sem aktiven od leta 2013 kot predstavnik vseh tekmovalcev. Zadnji dve leti sem pri FIS predstavnik vseh skakalcev v komisiji vseh tekmovalcev, od lani, ko je prišla neljuba korona, pa sem predstavnik vseh tekmovalcev pod okriljev FIS, ki so v delovni skupini covid-19. Tu je bilo letos kar ogromno dela. Vem, da sem v skokih ne samo veliko dosegel, ampak sem tudi prišel do veliko spoznanj, se veliko naučil. V celem zimskem športu vidim zelo lepo prihodnost in ogromno prostora za izboljšave. Želim si, da bi s svojim delom pripomogel, da bi vsi ti športi rasli in da bom vsem mladim, ki prihajajo omogočil lažjo pot oz. boljšo pot do svojih želja.

Rad bi se zahvalil vsem, ki so mi stali ob strani. Najprej staršem in družini, nato kluboma SSK Ilirija in SSK Sam Ihan ter SZS, vsem pokroviteljem, Ministrstvu za notranje zadeve, ki me je na koncu zaposlovalo, prijateljem in sovražnikom, tudi oni so mi pomagali držati motivacijo, da jim dokažem, da nimajo prav.

Tvoji dosežki so zavidanja vredni. Vem, da je bilo ob vseh vzponih tudi nekaj padcev, a tako je v živeljnju na splošno. Vesel sem, da smo se dogovorili, da ostajaš v smučarskih skokih, a v drugi vlogi. Imaš veliko izkušenj, delovnih navad in pravega odnosa, zato verjamem, da boš tudi v tej drugi karieri izjemno uspešen. Jernej najlepša hvala za vse, kar si v tem športu dosegel!” pa je nasmejanega Jerneja v športni pokoj pospremil vodja panoge, Gorazd Pogorelčnik.

Leave a Comment