Jernej Damjan zmagovalec poletne velike nagrade


Jernej Damjan je osvojil letošnjo poletno veliko nagrado [foto: Ania Trybus/smucka]

Zgodovinska sezona poletne velike nagrade je zaključena s tekmo v nemškem Klingenthalu. Zgodovinska predvsem za Jerneja Damjana, ki je postal skupni zmagovalec tega tekmovanja. Ljubljančan je danes sicer zasedel četrto mesto, a je s tem še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Norvežanom Phillipom Sjoeenu, ki v Nemčiji sicer ni nastopil. “Z današnjimi skoki sem zelo zadovoljen, prav tako s četrtim mestom. Današnja tekma je bila prava loterija, saj v obeh skokih nisi smel imeti smole. V kolikor si imel smolo nisi imel najmanjših možnosti za vrh. Prvi skok sem naredil soliden, drugega pa zelo dobrega,” je današnjo tekmo opisal Damjan.


Nov slovnski junak – Jernej Damjan [foto: Ania Trybus/smucka]

Tekme v Klingenthalu so se udeležili vsi najboljši skakalci, z izjemo Švicarja Simona Ammanna. V finalni seriji se je vrstni red dodobra pomešal, saj so bili po “prvem polčasu” na vrhu Čeh Jakub Janda, Poljak Piotr Zyla in Nemec Richard Freitag. Najprej je močno napadel Čeh Roman Koudelka, sicer osmi po prvi seriji, in s 134,0 m na vrhu vztrajal vse do nastopa Freitaga, kateri je nato slavil zmago. Koudelka je bil drugi, do tretjega mesta pa je prišel Norvežan Rune Velta, ki je v prvo končal kot 11.

Točke sta za Slovenijo osvojila še Matjaž Pungertar na 20. in Jurij Tepeš na 28. mestu. Izven najboljše trideseterice sta tokrat ostala Peter Prevc (38.) in Robert Kranjec (39.), Anže Lanišek pa je bil zaradi neustreznih smučarskih čevljev diskvalificiran.

Kot rečeno je do zmage v poletni veliki nagradi prišel Damjan (441 točk), Sjoeen (382) je drugi, Japonec Taku Takeuchi (316) pa tretji. Pungertar (175) je bil 12., Peter Prevc (168) 14., Nejc Dežman (65) 35., Kranjec (55) 39., Tomaž Naglič (48) 42., Tepeš (28) 51., Cene Prevc (27) 52., Miran Zupančič (24) 54., Jure Šinkovec (9) 69. in Rok Justin (4) 76.


Zadnjo tekmo je dobil Richard Freitag, drugi je bil Roman Koudelka, tretji pa Rune Velta [foto: Ania Trybus/smucka]

Kje se je tehnica obrnila meni v prid, bi težko dejal. Že na začetku sem si zadal, da bom odskakal celotno poletno sezono, z izjemo Hinzenbacha, a sem nato odšel tudi tja, da bi bil na zaključni tekmi siguren v skupno zmago. Bistveno mi je bilo, da sem čim bolj konstanten na tekmah. Povečini mi je to kar dobro uspevalo. Nekaj utrujenosti je bilo vsekakor prisotne, predvsem zaradi dolgih potovanj – Japonska in Almaty. To je dobra priprava za zimo, kjer bo popolnoma enako. Tekem bo veliko, voženj bo veliko. Če sem sedaj tega navajen in znam dobro skakati, mi bo samo vzpodbuda za naprej,” je o skupni zmagi dejal Damjan in razkril tudi plan za nadaljnje priprave na zimsko sezono: “Napram lanski sezoni bodo letos priprave potekale drugače. Lani ni bilo načrtovan tako slab začetek v zimo. Kaj je bilo temu krivo je težko reči, morda sva s trenerjem nekoliko predolgo delala na intenzivni kondicijski pripravi. Ko ena tekma za drugo ne gredo, padeš v začarani krog.” In kdo mu je največja motivicaja? “Vsekakor hčerka Niki. Predvsem v tistih težkih kondicijski pripravah, ko se ti ne da nič več. Takrat se nanjo spomnim in poberem še zadnje atome moči in naredi vajo do konca.


Rezultati: Poletna velika nagrada .: Klingenthal
Lestvica: Poletna velika nagrada


Izjava: Jernej Damjan (.mp3)


 

Leave a Comment