Justyna Kowalczyk ne popušča

Justyna Kowalczyk nadaljuje zmagoviti niz na novoletni tekaški turneji. Poljakinja je na tretji tekmi 6. Toura de Ski, sprinti v klasični tehniki, še tretjič zmagala in se utrdila v vodstvu v skupni razvrstitvi. Drugo mesto je v finalu zasedla Norvežanka Marit Bjørgen in tretje njena rojakinja Astrid Jacobsen. Takšen je bil vrstni red na vrhu že v kvalifikacijah. Med Slovenkami je bila najboljša Vesna Fabjan na 11. mestu, Katja Višnar je zasedla 15. mesto, Barbara Jezeršek 46. in Alenka Čebašek 51.


Justyna Kowalczyk [foto: Klemen Zibelnik]

V polfinalu Fabjanova ni bila več tako eksplozivna in pri vrhu kot v četrtfinalu. Padla je na šesto mesto, s katerega ni več mogla napredovati. “Glede na to, da je to moja najboljša uvrstitev v klasičnem sprintu, sem zadovoljna, predvsem s kvalifikacijami in četrtfinalom. Ta dva teka bi lahko ocenila s čisto desetico. V polfinalu sem morda imela malo slabši oprijem v klancu, zato se nisem mogla na polno odrivati in se držati skupine. V kvalifikacijah in četrtfinalu sem imela res vrhunske smučke. Res sem se dobro počutila in bila vesela v kvalifikacijah, ko sem videla, da sem sedma. Na start sem šla čisto neobremenjena in mi je uspelo odteči dobro. Že na treningih je kazalo, da se stanje izboljšuje,” je svoj nastop ocenila Vesna Fabjan, ki je imela zelo dober občutek glede tehnike. Ni se ozirala na to, katere tekmice so okrog nje, ampak se je osredotočila na tehniko. “Poskusila sem potegniti maksimum, ker sem vedela, da imam možnosti, da se uvrstim naprej kot srečna poraženka. Napredek v klasiki je res viden. To sem si res želela in si zelo prizadevala. Veliko sem delala na tem in me veseli, da se mi je tudi tu končno odprlo in da nisem le v skatingu sposobna priti v polfinale. To mi pomeni zelo veliko,” je strnila misli Besničanka.

Katja Višnar je letos že segala višje od 15. mesta. “Nisem bila najbolj zadovoljna, ker sem od te tekme pričakovala več, vendar so bile razmere težke in tudi proga je bila ena težjih. Izbrala sem smuči z malo več oprijema, zato mi niso stekle tako kot drugim. Vidim, da mi je bolezen, ki sem jo prebolevala pred tekmo na Rogli in po njej, vzela nekaj moči, zato sem se odločila, da danes končam Tour, odidem na trening in se pripravim za nadaljevanje sezone v Milanu,” je povedala Višnarjeva, ki čuti, da ji manjka precej treninga. Pred turnejo je namreč trenirala le doma, medtem ko so druge slovenske reprezentantke opravile štiri dni kakovostnega treninga v Ramsauu. Čuti, da bi naredila preveč škode sama sebi, če bi nadaljevala Tour de Ski.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

Barbara Jezeršek je tekla po najboljših močeh, v težkih razmerah ni mogla višje. “Naredila sem vse, kar sem mogla. Razmere so bile težke, prav tako tudi sprint. Ni bilo najbolj idealno, jutri bo moja tekma,” je napovedala Jezerškova.

V skupni razvrstitvi turneje ima Kowalczykova 22 sekund prednosti pred Bjørgnovo in 1:01 minute pred drugo Norvežanko Therese Johaug.


Rezultati: Svetovni pokal .: Obersdorf :. Sprint


Leave a Comment