Justyna Kowalczyk prva, Barbara Jezeršek na 33. mestu

Justyna Kowalczyk je bila najhitrejša v 8., predzadnji etapi 6. novoletne tekaške turneje v dolini Fiemme. Poljakinja je 9 km dolgo progo v klasični tehniki pretekla v času 25:49,9 in za 7,5 sekunde premagala najhujšo tekmico Norvežanko Marit Bjørgen, tretje mesto pa je zasedla Švedinja Charlotte Kalla (+ 31,0). Edina Slovenka Barbara Jezeršek je bila 33. (+ 1:56,3).
Proga je bila spremenjena v primerjavi s prejšnjimi leti. Prireditelji so pripravili 4,5 km dolg krog, ki so ga tekmovalke pretekle dvakrat. Pred tekmo je imela Bjørgnova 7 sekund prednosti pred Kowalczykovo, vendar se je Poljakinja odločila, da bo skušala znova zmagati. Pri 1,7 km si je priborila 15 bonusnih sekund, Norvežanka jih je dobila 12. Med 50 tekmovalkami iz 15 držav je bila Jezerškova 28. pri tem merjenju časa. Takrat sta Kowalczykova in Bjørgnova pospešili ritem in ušli zasledovalkam. Na polovici proge je še vedno vodila Kowalczykova, Jezerškova pa je bila 27. Tudi pri drugem vmesnem času pri 6,3 km, pri katerem so delili bonusne sekunde, je bila najhitrejša Kowalczykova pred Bjørgnovo, edina Slovenka pa je tekla na 26. mestu. Takrat je Kowalczykova pospešila ritem, za malenkost ušla še Bjørgnovi in prednost obdržala do cilja. Jezerškova je v zadnji tretjini proge malo popustila in tekmo končala na 33. mestu.


Justyna Kowalczyk [foto: Klemen Zibelnik]

V skupni razvrstitvi turneje si je Kowalczykova priborila 11,5 sekunde prednosti pred Bjørgnovo, druga Norvežanka Therese Johaug pa na tretjem mestu zaostaja že skoraj pet minut. Jezerškova je pridobila dve mesti in je na 37. mestu z zaostankom 13 minut in 33 sekund. “Lahko rečem, da je bila tekma v redu. V prvem krogu sem padla po tleh, se hitro pobrala in ujela skupino, na koncu pa so mi malo pošle moči in me je prehitelo nekaj tekačic. Zadovoljna sem s svojim tekom, ampak rabim še trening smuka, ker se preveč bojim spustov. Tam sem veliko izgubila. Ko bom prišla domov, bom imela prav specialne treninge. Vidim, da ni nič strašnega, vendar imam v sebi strah, ki ga moram pregnati in iztisniti do konca,” je svoj nastop komentirala Barbara Jezeršek.


Barbara Jezeršek [foto: Klemen Zibelnik]

Jutri bo v Val di Fiemme zadnja etapa Toura de Ski, dolga 9 km, tekači in tekačice pa se bodo morali tako kot vsako leto povzpeti na vrh Alpe Cermis. Moški bodo startali ob 12.30, ženske pa ob 14.30. “Jutri bomo startali v valu. Imam dobre možnosti. Tekmic se moram držati po ravnini, potem pa pride moj del v klanec. Na začetku bom tekla taktično z rezervo, potem pa na polno,” je napovedala Jezerškova.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val di Fiemme


Leave a Comment