Justyna Kowalczyk znova pred vsemi, Slovenke brez točk

Poljakinja Justyna Kowalczyk je dobila tudi drugo preizkušnjo tekaške turneje v nemškem Oberhofu z rezultatom 32:04,4. V teku na10 km klasično s startom po četrtkovih zaostankih je za 0,2 sekunde premagala Norvežanko Therese Johaug in za 7,1 sekunde njeno rojakinjo Marit Bjørgen. Od slovenskih tekačic je bila najboljša Barbara Jezeršek, ki je zasedla 41. mesto (+ 2:42,2), Vesna Fabjan je bila 46. (+ 2:59,7), Alenka Čebašek 66. (+ 4:08,2) in Katja Višnar 71. (+ 6:12,1).

Kowalczykova je po četrtkovi zmagi startala prva, pet sekund pred Bjørgnovo. Vodilno dvojico je kmalu ujela Finka Aino Kaisa Saarinen, iz ozadja pa je pritekla še drobcena Johaugova. Slednji sta prehajali v vodstvo, vendar jima je Kowalczykova vedno sledila. Tudi ko je Johaugova v tretjem, zadnjem krogu močno pospešila, se ji Kowalczykova ni pustila otresti. Johaugova je poskušala vse, da bi si pritekla manjšo prednost, ker je vedela, da v ciljnem sprintu nima velikih možnosti v dvoboju s Poljakinjo. Bjørgnova, ki je očitno izbrala slabše smuči, je zaostala in se vodilni dvojici približala pred ciljem, vendar je bil njen zaostanek že prevelik, da bi se lahko vmešala v boj za zmago. Kaže, da se bo morala Norvežanka še močno potruditi in imeti tudi nekaj sreče, če se želi dokopati do skupne zmage na turneji, edine lovorike, ki še manjka v njeni zbirki.


Justyna Kowalczyk [foto: Klemen Zibelnik]

V težkih razmerah, saj je čez noč zapadlo približno 15 cm snega, so slovenske tekmovalke tekle po svojih zmožnostih. “Pomembno je bilo izbrati prave smuči za mešani sneg. Treba se je bilo odločiti, ali teči z mažo ali brez nje. Rezultati so realna slika pripravljenosti naših deklet. Ni bilo pričakovati veliko več. Morda bi se Barbara in Vesna lahko uvrstili za kakšno mesto višje. Tekma je bila zelo čudna zaradi posebnih razmer,” je po tekmi povedal vodja slovenskih tekaških ekip Marko Gracer.

Tekaška karavana se seli v Oberstdorf, kjer bo v soboto ob 14.30 sprinterska tekma v klasični tehniki. V njej so Slovenke obetajo boljše dosežke.


Rezultati: Tour de Ski .: Oberhof :. Uradni rezultati
Izjava: Marko Gracer (.mp3)


Leave a Comment