Kaj nas čaka v letošnji sezoni nordijske kombinacije?

Sezona svetovnega pokala v nordijski kombinaciji se bo začela s sobotno preizkušnjo v norveškem Lillehammerju, kjer je organizatorjem uspelo zasnežiti tako skakalnico kot tekaške proge. Tekmovalci se bodo v soboto pomerili na posamični preizkušnji gundersen, kjer jih bo poleg enega skoka, čakala še 10 km tekaška preizkušnja, v nedeljo pa se bodo pomerili še na penalty tekmi. Dogajanje na Norveškem se bo pričelo že v petek, ko bosta na sporedu uradni trening in provizorična serija, ki jo upoštevajo na tekmi, če takrat skokov ni mogoče izvesti.


[foto: GEPA]

Dolga sezona

V koledarju svetovnega pokala je predvidenih 24 preizkušenj na 12 različnih prizoriščih, med katerimi bo pet ekipnih preizkušenj in tri tekme po lani uveljavljeni formuli “penalty tekmovanja”. Tekmovanje v turškem Erzurumu v začetku decembra je zaradi finančnih težav že odpovedano. Tekmovalna formula (penalty tekmovanje) bo po novem na skakalnem delu izvedena tako kot vse preostale tekme. Glede na točkovni zaostanek za vodilnim pa bodo tekmovalci prejeli določeno število kazenskih krogov. (0 krogov, 0 – 4,9 točke za vodilnim; 1 krog 5.0 – 9.9 točke za vodilnim; 2 kroga, 10.0 – 16.9 točke za vodilnim; 3 kroge, 17.0 – 24.9 točke za vodilnim; 4 kroge, 25.0 – 35.0 točke za vodilnim).

Svetovno prvenstvo v Val di Fiemmu

Letošnje svetovno prvenstvo, ki bo potekalo od 21. februarja do 2. marca v italijanskem Val di Fiemmu, bo nadvse zanimivo, saj je pričakovati širok krog favoritov za najvišja mesta. Poleg uveljavljenih disciplin se bodo kombinatorci tokrat pomerili tudi na ekipnem šprintu. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Oslu leta 2011 je na veliki skakalnici slavil Francoz Jason Lamy Chappuis, na srednji napravi pa se je zlate medalje razveselil Nemec Eric Frenzel. Ekipno preizkušnjo so v finišu tekme dobili Avstrijci pred Nemci in Norvežani.


Mitja Oranič je bil lani najboljši Slovenec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Znova Janos Lamy Chappuis?

V zadnjih treh sezonah je veliki kristalni globus ponosno dvignil Francoz Jason Lamy Chappuis (1306 točk), ki je lani v Lillehammerju zasedel drugo in četrto mesto. Drugo mesto je v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedel Japonec Akito Watabe (1238), tretji pa je bil Norvežan Mikko Kokslien. Na 41. mestu je bil najvišje uvrščeni Slovenec Mitja Oranič (45). V poletni veliki nagradi pa je slavil Avstrijec Bernhard Gruber.

Kako visoko merijo Slovenci?

Slovenska reprezentanca, v katero je vključenih devet članov, od tega trije s statusom A reprezentanta, je v pripravljalnem obdobju dobro delala. “Vsi testi kažejo, da so tekmovalci napredovali v primerjavi z začetkom pripravljalnega obdobja,” z zadovoljstvom pove glavni trener Primož Triplat ter predstavi tudi cilje za novo sezono: “V primerjavi s skakalci imamo nižje cilje, vendar še vedno visoke. Želimo si enega skakalca do 10. mesta in tri rezultate do 20. mesta. Svetovno prvenstvo enkrat do 15., enkrat do 20. in enkrat do 30. mesta. Ekipno do osmega mesta. Dejstvo pa je, da dvignemo kvoto na tri tekmovalce, saj nam je tako omogočen nastop na ekipni tekmi na olimpijskih igrah v Sočiju.

Glavni cilj svetovno prvenstvo

Med nastopajočimi v Lillehammerju bosta tudi Marjan Jelenko in Mitja Oranič, katerima je glavni trener Primož Triplat dal priložnost. Tretji član A ekipe Gašper Berlot bo po besedah Triplata na drugi postaji v finskem Kuusamu nadomestil enega izmed njiju. “Zame je osnovni cilj svetovno prvenstvo v Val di Fiemmu. Upam, da bomo dobro začeli sezono, z lepimi uvrstitvami, ter da bo forma konstantna,” je pred prvimi tekmami razmišljal 26-letni Oranič. Jelenko pa si je zaželel: “V letošnji sezoni si želim predvsem boljše tekaške predstave. Pri skokih pa si želim podobnih predstav kot lani, kar pomeni, da skoke s treningov prenesem na svetovni pokal.


Program Lillehammer

Petek, 23. november
19:00 uradni trening HS 100 (2 seriji)
sledi provizorična serija

Sobota, 24. november
08:30 poskusna serija HS 100
09:30 skakalni del Gundersen HS 100
12:00 10 km teka

Nedelja, 25. November
07:45 uradni trening HS 138
08:45 provizorična serija HS 138
09:30 skakalni del penalty tekme HS 138
11:45 10 km teka

Leave a Comment