Kamilu Stochu veliki poker zmag

Zadnjo tekmo 66. novoletne turneje v smučarskih skokih je v velikem slogu dobil Kamil Stoch, ki je tako ponovil dosežek Svena Hannawalda in kot drugi v zgodovini turneji dobil vse tekme v eni sezoni. Prvič je točke na eni tekmi osvojilo tudi šest slovenskih orlov, najboljši je bil osmi Peter Prevc.

Finalno tekmo 66. novoletne turneje v smučarskih skokih je pod skakalnico v Bischofshofnu spremljalo lepo število gledalcev, med katerimi je bilo kar nekaj slovenskih navijačev, prednjačili pa so Poljaki, vsaj po navijanju. Na sklepno tekmo letošnje turneje se je prebilo šest od sedmih Slovencev, kot prvi pa je nastopil Domen Prevc, katerega je izzval slabe pol leta mlajši Nemec Constantin Schmid. Nemec je s 126.5 metri in 117,8 točkami v zahtevnih razmerah skočil zelo dobro, a tudi Domnov skok, ki je meril 122.5 metrov, zbral pa je 107,4 točk, je obetal skok v finale med srečnimi poraženci. Sledil je nastop Anžeta Semeniča, ki je s 124.5 metri in 112,4 točkami izgubil dvoboj proti še enemu Nemcu, Karlu Geigerju, ki je s 127 metri in 117,8 točkami dobil dvoboj, a tudi Tržičan je bil na dobri poti v finale kot srečni poraženec.


Andreas Wellinger (levo), Kamil Stoch (sredina) in Anders Fannemel (desno) so bili najboljši na novoletni turneji [foto: GEPA]

Tretji naš je bil nocoj Timi Zajc. Mladi as je s 126 metri in 116,2 točkami zanesljivo odgovoril na izziv Piotra Zyle, lani skupno drugouvrščenega na turneji, ki je tokrat skočil 121 metrov, zbral pa je 105,2 točk. Zajc si je s tem na svoji prvi turneji zagotovil osem skokov, kar je v sedanji generaciji uspelo le redkim med našimi skakalci. Peter Prevc je s 127.5 metri in 124,7 točkami v enih slabših vetrovnih razmer brez težav odbil izziv Japonca Takuja Takeuchija s 116 metri in 97,9 točkami. Ko je Peter pristal, je zasedel 2. mesto. Zanesljivo je v finale in k uresničitvi cilja pred turnejo (prvič v karieri narediti osem skokov na eni turneji) skočil tudi Jernej Damjan, ki je s 122.5 metri in 112,9 točkami premagal Dimitrija Vassilieva, ki je pristal pri 102.5 metrih. Kot tretji Slovenec si je osmi skok na turneji zagotovil še en mladinec in sicer Žiga Jelar, ki je s 117.5 metri in 101,2 točkami ugnal Kanadčana Mackenzieja Boyda-Clowesa, ki je pristal pri 113 metrih.

Po prvi seriji je s 132.5 metri in 133,8 točkami vodil Kamil Stoch, ki je bil tako le še en skok oddaljen od ponovitve dosežka Svena Hannawalda s 50. novoletne turneje, ko je zmagal na vseh štirih tekmah. Drugi je bil njegov rojak Dawid Kubacki s 132 metri in 131,3 točkami, tretji pa prebujeni domačin Stefan Kraft s 130.5 metri in 130,4 točkami. P. Prevc je bil 7., Zajc 14., Damjan 18., Semenič pri prvih točkah na turneji 19., D. Prevc 22. in Jelar 29., kar je pomenilo, da je prvič v sezoni do točk prišlo šest slovenskih orlov.

Jelar s 14. rezultatom finala, Peter izenačil rezultat sezone

Finalno serijo je torej od Slovencev odprl debitant na tej turneji, Jelar, ki je skočil precej bolje kot v prvi seriji, 127 metrov, z 221,4 točkami pa se je povzpel do končnega 21. mesta. “Današnji dan sem doživel dobro, žal je bil le prvi skok eden slabših, saj sem bil prezgoden in ni bilo prave hitrosti in višine. Sicer pa super, znova točke in zato sem zadovoljen,” je po premierni turneji prve misli strnil Jelar. Domen je kot naš drugi finalist pristal pri skromnejših 114 metrih, skupno 199,8 točk pa ga je potisnilo na 29. mesto, a prvi točki na tej turneji sta bili vendarle vpisani. “Nekako sem zelo zadovoljen s tem, kar sem tu pokazal. Dejansko se človek več nauči s slabih kot z dobrih skokov in s tega bomo nadaljevali na treningih. Pokazalo se je tudi, da mi večje skakalnice bolj ustrezajo,” je črto pod letošnjo turnejo potegnil najmlajši Prevc.

Tretji slovenski finalist je bil Semenič, ki je žal prav tako pristal dokaj hitro, pri 121.5 metrih, končnih 220,3 točk pa ga je uvrstilo na 25. mesto. “Z nastopi v Bischofshofnu sem zadovoljen, škoda je le tega finalnega skoka, ki sem ga zamudil. A vseskupaj je solidno, končno sem se tudi na novoletni turneji uspel uvrstiti v finale in to je nekaj vredno,” je povedal Tržičan, ki je danes na koncu torej zaostal tudi za Jelarjem. Najboljši naš v seštevku turneje, Damjan je potrditev skupne deseterice iskal v finalu, ko je s 124.5 metri in 229,9 točkami po skoku prevzel vodstvo, na koncu pa napredoval do 17. mesta. “Današnja tekma je bila zelo težka, mislim da je žirija pretiravala s prenizkim naletom. Na koncu je vsaj najboljših deset malce popravilo vzdušje med gledalci. To je vendarle velika skakalnica in tu se zmaguje od 135 metrov naprej. V prvem skoku sem naredil večjo napako, a po tem, ko sem izpolnil cilj, da sem prišel do vseh osem tekmovalnih skokov, mi je vse “padlo dol”. Komaj čakam štiri proste dni,” je bil vesel konca turneje Damjan.

Zajc je napadal uvrstitev med petnajsterico, kar se mu na koncu s 118.5 metri in 218,3 točkami ni izšlo, končal pa je na 27. mestu. Kot zadnji je na 66. turneji od Slovencev skočil P. Prevc, pristal pri 131.5 metrih, 253,8 točk pa ga je pripeljalo do izenačitve rezultata sezone iz Garmischa, 8. mesta. “Leto 2018 sem začel kar v redu, dvakrat z rezultatom med deseterico. Danes sem prvi skok naredil super, zelo sem zadovoljen s tem kar sem pokazal. Pri drugem skoku sem bil pozoren na dolgo mizo, da ne bi prehitro odskočil, potem pa sem bil malce pozen, a ne glede na vse je osmo mesto zelo vzpodbuden rezultat,” pa je povedal še najstarejši Prevc.

Veliko zmago je s 137 metri v finalu in zbirom 275,6 točk slavil Stoch, ki mu je tako uspel veliki met štirih zmag v eni sezoni, na drugo mesto je s 139 metri in 272,4 točkami skočil Norvežan Anders Fannemel, na tretje pa s skokom dneva, Nemec Andreas Wellinger, ki je pristal pri 139.5 metrih, zbral pa je 270,5 točk.

Stoch ponovil leto 2002 in oblekel tudi rumeno majico, trije Slovenci z osmimi skoki

Skupno torej zmaga, druga zaporedna Kamilu Stochu, drugi je bil Wellinger, na tretje mesto je danes skočil Fannemel, ki je v štirih tekmah zbral 2 desetinki točke več od Japonca Junšira Kobajašija. Damjan je svojo najboljšo turnejo sklenil na 10. mestu z 974,1 točkami, Zajc je bil odličen 16., tik pred še enim pozitivnim slovenskim presenečenjem turneje, Jelarjem na 17. mestu, ti trije orli pa so imeli vseh osem skokov v seštevku. To je sicer uspelo 19 skakalcem. P. Prevc je bil skupno 21., tik za Kraftom, Tilen Bartol 28., Semenič 34., D. Prevc 37. in Dežman 53.
V skupnem seštevku svetovnega pokala, ki se bo nadaljeval prihodnji konec tedna s poleti na Kulmu, je vodstvo ob odsotnosti poškodovanega Richarda Freitaga prevzel Stoch, Damjan je na 12. mestu z 274 točkami.


Rezultati: Novoletna turneja .: Bischofshofen
Lestvice: Novoletna turneja
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)
Izjava: Žiga Jelar (.mp3)
Izjava: Anže Semenič (.mp3)
Izjava: Domen Prevc (.mp3)


Leave a Comment