Kasai vztraja vsaj še eno (rekordno) sezono

Japonski veteran Noriaki Kasai pri 41-letih ruši vse rekord, ki veljajo v smučarskih skokih. Legendarni skakalec je namreč na sobotni ekipni tekmi svetovnega pokala v nemškem Klingenthal pričel 23 sezono tega tekmovanja. V svoji zgodovini ima 15 zmag in skupno 44 stopničk. Prve je dosegel v finskem Lahtiju februarja 1992, le mesec dni po prvem rojstnem dnevu Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja.

Dobitnik srebrne olimpijske medalje iz Lillehammerja (1994) je rekorder na večjih področjih. Največjo veljavo ima 427 nastopov na posamičnih tekmah svetovnega pokala, kar je daleč največ v vsej zgodovini smučarskih skokov.


Noriaki Kasai velja za živo legendo svetovnega pokala [foto: GEPA]

Noriaki Kasai skozi zgodovino

Kasai je prvi nastop v svetovnem pokalu pričel 3. decembra 1989, ko je v kanadskem Thunder Bayu zasedel 27. mesto. Takrat se denimo Gregor Schlierenzauer in Richard Freitag sploh še nista rodila.

V karieri je slavil na 15 tekmah svetovnega pokala, prvo je vknjižil v češkem Harrachovu (22. marec 1992), zadnjo v ameriškem Park Cityu (28. februar 2004). Iz velikih tekmovanj ima sedem medalj, posebno bo mu ostalo v spominu svetovno prvenstvo v poletih v Harrachovu (1992), kjer je bil premočan za konkurenco. V njegovi vitrini pa se blešči tudi srebro iz ekipne tekma na olimpijskih igrah leta 1994 v Lillehammerju. Najdaljši polet pa mu uspel v Planici 2010, ko je zajadral vse do 224,0 m.

Leave a Comment