Katja Požun le za Saro Takanashi

V tekmovanju svetovnega pokala skakalk je bil današnji dan rezerviran za tekmo v Oslu in sicer na veliki skakalnici. Zaradi tega je imelo na tekmi pravico nastopiti le 30 najboljših skakalk sezone, med katerimi je bilo tudi peterica Slovenk.


Katja Požun je prišla do rezultata kariere [foto: GEPA]

Po prvi seriji je z odličnim skokom 132,0 m vodila Japonka Sara Takanashi, ki je vse tekmice prehitela za vsaj osem metrov. Njena prednost pred drugouvrščeno Norvežanko Gydo Enger (124,0) je namreč znašala že kar 19,1 točk. Razlike v nadaljevanju niso bile tako velike, zato je bilo pred finalom mogoče še vse. Katja Požun je imela s tretjim izhodiščem odlično priložnost za druge stopničke naših skakalk v letošnji sezoni. V finalu je Zagorjanka 122,0 m iz prve serije dodala še pol metra, kar je ob prevzemu vodstva že pomenilo stopničke. Na koncu jo je njen rezultat popeljal na drugo mesto, saj je Engerjeva (115,5) v finalu skočila skromneje, Takanashijeva (128,5) pa je še enkrat več opravila s konkurenco. Pred Požunovo je tako slavila s kar 39,1 točkami prednosti. Katja je zabeležila najboljšo slovensko žensko skakalno uvrstitev. Do danes je bilo to tretje mest, ki ga je Požunova držala skupaj z Majo Vtič. Na zmagovalni oder se je iz šeste pozicije povzpela še Japonka Yuki Ito (122,5; 125,0).

Bila sem vesela že takoj ob prihodu v Oslu, saj nas je čakal nastop na večji 120-metrski skakalnici. Teh tekem imamo malo, zato sem tovrstnih preizkušenj še toliko bolj vesela. Presrečna sem, da sem ravno tu skočila tako dobro. Uspela sta mi dva dobra skoka. V čem je tako boljša Takanashijeva ne vem, saj se v njeno tehniko nikoli nisem natančno poglabljala. Ona je majhna tekmovalka in se ji vsaka napaka, ki jo stori toliko manj pozna. Tako lahko več tvega kot nekoliko višje tekemovalke. Urša je imela včeraj rojstni dan, Eva ga ima danes, zraven pride še moj lep rezultat, vendar veliko časa za proslavljati ne bo. Osebno si bom pogledala še moške kvalifikacije ob skakalnici in nato hitro v hotel, saj zjutraj že potujemo proti domovini,” je bila po tekmi presrečna Katja Požun


Katja Požun [foto: GEPA]

Maja Vtič je bila na desetem mestu druga najboljša Slovenka. S skokoma 117,5 m in 123,0 m je vknjižila novo uvrstitev med deseterico, in sicer šesto mesto. Špela Rogelj (114,0; 120,0) je bila 12., Eva Logar (106,5; 106,0) 23. in Urša Bogataj (96,5; 108,5).

Oslo je mala letalnica za dekleta

Danes sem več kot zadovoljen. Dekleta so pokazala pravi športni duh, pravzaprav na njihov praznik, 8. marec, dan žena. Vse skupaj se je začelo že prej. Po prihodu iz Rasnova sva se s Primožem Peterko pogovarjala, kako dekleta pripraviti na tekmo na veliki skakalnici v Oslu. Odločila sva se za treninga na veliki skakalnici v Planici, da pogledamo, kaj se lahko še naučimo. Že takrat so se dekleta odločila, da bodo odšle neposredno na večjo skakalnico. V Oslu so prišle s posebnim nabojem. Kljub temu, da smo trenirali v Planici, je skakalnica tu nekaj posebnega. Lahko bi rekel, da je to mala letalnica za dekleta predvsem zaradi tega, ker je to tako velika skakalnica in tako impozanten objekt. Katja, Maja in Špela so naredile tiste skoke, ki so jih sposobne. Morda sta nekoliko manj prikazali Eva in Urša. Z velikostjo skakalnice se tudi na pogled majhne napake drastično povečajo,” je po tekmi dejal glavni trener Jože Berčič in nekaj besed spregovoril tudi o možnostih za zmago: “Danes bi bilo zmagati zelo težko, ker je tehnika Takanashijev tako vrhunska in je praktično nepremagljiva. S hitrostjo in velikostjo skakalnice se je ta razlika še povečala.

Dekleta s sezono nadaljujejo prihodnji konec tedna, ko jih v švedskem Falunu čakata dve tekmi.

V svetovnem pokalu vodi Takanashijeva (1520 točk), druga je Nemka Carina Vogt (761), tretja pa Rusinja Irina Avvakumova (692), najvišje uvrščena Slovenka je Maja Vtič (488) na šestem mestu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo
Izjava: Jože Berčič (.mp3)
Izjava: Katja Požun (.mp3)


Leave a Comment