Katja Požun peta v Trondheimu, slavje Hendricksnove

Predzadnjo tekmo sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta je v norveškem Trondheimu dobila Američanka Sarah Hendrickson (101,5 m; 101,0 m). Svetovna prvakinja je vodila že po prvem skoku, v drugo pa je prednost suvereno obranila. Japonka Sara Takanashi je kljub rekordnemu skoku (105,0 m) v prvi seriji, a s slabšim doskokom, na koncu pristala na drugem mestu. Najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je zapolnila Avstrijka Jacqueline Seifriedsberger (99,0 m; 102,0 m).


Katja Požun [foto: GEPA]

Slovenijo je najbolje zastopala Katja Požun, ki je bila po “prvem polčasu” s skokom 96,5 m sedma, v drugo pa je daljavi dodala še en meter ter se po lestvici povzpela vse do petega mesta. “Resnično sem zadovoljna, da sem se uspela pobrati po vsem tem, kar je bilo. Na treningih sem naredila res en dober skok, ki mi ga na tekmi ni uspelo ponoviti. Prvi skok je bil slabši, kjer se mi je nekoliko ‘odpeljala’ noga. Sem zadovoljna in vesela. V Oslu je eden izmed ciljev, da ostanem čim višje (op.p. trenutno šesta v SP). Komaj že čakam to tekmo, saj je skakalnica nekoliko večja. To bo za dekleta kot Planica za fante. Na takšnih skakalnicah preko zime nismo trenirale, vendar smo poleti trenirale v Planici. Večje skakalnice so zame boljše kot manjše,” je po tekmi razmišljala Požunova. Njen uspeh je dopolnila Eva Logar (94,0; 92,0), ki se je uvrstila tik za najboljšo deseterico na enajsto mesto. Točke so osvojile tudi vse preostale vražje Slovenke, ki so v večini v prvo prikazale boljše skoke kot v finalu. Špela Rogelj (91,5; 92,0) je bila 17., Urša Bogataj (93,0; 90,5) 18., Anja Tepeš (91,5; 92,5) 20. in Maja Vtič (95,5; 89,5) 22.

Vseeno bi rad videl, da v obeh serijah naredimo dobre skoke. Danes se nam je dogajalo, da so tekmovalke v vsaki seriji naredile določene napake. Škoda Katjinega prvega skoka, ker je bil drugi veliko bolj na nivoju, ter nastopov vseh ostalih tekmovalk. Nekoliko se bomo morali naučiti še predvsem zaključnega faze leta in doskoka v telemark. Današnja tekma je dokaz, da smo dobro pripravljeni. Fizično smo izredno dobro pripravljeni. V sami tehnični strukturi še vedno naredimo določene napake, ki nas oddaljujejo od vrhunskih rezultatov. Skupno gledano sem s tekmo zadovoljen, v določenih skokih sem resnično užival,” je po tekmi razmišljal glavni trener Matjaž Triplat ter nekaj besed namenil tudi nedeljski tekmi na veliki skakalnici v Oslu: “V zadnjem obdobju nismo uspeli trenirati v Planici, saj je bila skakalnica zaprta daljše obdobje. V Oslu odhajamo na tekmo brez ene tehnične enote treninga na 120 metrski skakalnici v zimskem obdobju. Tehnika je enostavna in podobna. Postaviti jo je potrebno v okvirje, da bo rezultat čim boljši.

Svetovni pokal se bo za dekleta zaključil v nedeljo s tekmo v Oslu. Pravico nastopa ima najboljših 30 skakalk sezone, med njimi bo tudi vseh šest Slovenk.


Rezultati: Svetovni pokal .: Trondheim :. Uradni rezultati
Izjava: Katja Požun (.mp3)
Izjava: Matjaž Triplat (.mp3)


Leave a Comment