Katja Višnar enajsta v Lahtiju

Norvežanka Marit Bjørgen je zmagala na sprinterski preizkušnji v klasični tehniki za svetovni pokal v Lahtiju pred Rusinjo Julijo Ivanovo in Poljakinjo Justyno Kowalczyk, od Slovenk pa sta nove točke osvojili Katja Višnar za 11. mesto in Vesna Fabjan za 17. Osmoljenka v slovenskem taboru je bila Alenka Čebašek, ki je v kvalifikacijah zasedla 31. mesto z zaostankom 13,55 sekunde in za 57 stotink zgrešila uvrstitev v izločilne boje. Barbara Jezeršek je med 75 tekmovalkami zasedla 55. mesto.


Katja Višnar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Bjørgnova je bila najhitrejša že v kvalifikacijah pred Kowalczykovo in Rusinjo Natalijo Matvejevo, Višnarjeva je dosegla sedmi rezultat, Fabjanova pa 13. Katja je v drugi četrtfinalni skupini tekla v ospredju, na prvem in potem drugem mestu, v ciljnem sprintu pa se je morala za drugo mesto, ki je vodilo v polfinale, spopasti s Francozinjo Aurore Jean. Slovenka je bila bolj zvita in je potisnila nogo naprej ter tako prečkala ciljno črto pred Francozinjo. V polfinalu se Blejka ni mogla vmešati v boj za najboljša mesta. Večinoma je tekla na četrtem do petem mestu, v cilj pa prišla kot šesta. Prva polfinalna skupina je bila hitrejša od druge, tako da so se v finale uvrstile štiri tekmovalke. “Bilo je v redu. Pred tekmo nisem vedela, kaj naj pričakujem. Nisem vedela, kako sem pripravljena, ker mi zadnje tekme niso šle najboljše. Dva tedna sem se v miru pripravljala in sem zadovoljna, saj je to eden najtežjih klasičnih sprintov. V polfinalu sem bila že precej utrujena, vendar sem do takrat dobro tekla,” je povedala Višnarjeva. “V kvalifikacijah in četrtfinalu sem se počutila dobro, v polfinalu sem kljub utrujenosti skušala teči s skupino, vendar sem kmalu videla, da sem utrujena in sem težko tekla,” je še dodala.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Vesna Fabjan je nastopila v zadnji četrtfinalni skupini in ves čas slušala držati stik z vodilnimi. Na mestih je malce zaostala, v zadnjem ovinku pa se je nenadoma znašla na ugodnem tretjem mestu, a se ji s soročnim odrivanjem ni uspelo prebiti naprej. Zasedla je četrto mesto. “V bistvu sem zadovoljna z današnjo tekmo. Že v kvalifikacijah sem s 13. mestom dosegla to, kar smo si želeli. V četrtfinalu se nisem predala vse do cilja. Tudi ko se je že naredila luknja za tremi tekačicami, sem vedela, da moram vztrajati, ker imam še vedno možnosti. Šla sem na polno, v kakšnem ovinku morda tudi tvegala in skušala narediti vse. Na koncu je malo zmanjkalo, vendar je to za mojo klasiko kar dober rezultat. Vidim, da sem naredila korak naprej in da je bil dosežek v Oberstdorfu rezultat tega, kar smo naredili. To se zdaj potrjuje in treba je delati le še tako naprej korak za korakom,” je svoj nastop ocenila Vesna Fabjan.

V sredo, 7. marca, bo sprint v klasični tehniki v norveškem Drammnu, kjer proga bolje ustreza slovenskim tekačicam.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lahti :. Šprint (ž)
Izjava: Katja Višnar (.mp3)
Izjava: Vesna Fabjan (.mp3)


Leave a Comment